Υπολογιστές επαγγελματικής χρήσης για υψηλή παραγωγικότητα

by Aggeliki Tsoukana

 

Τα κριτήρια αγοράς ενός υπολογιστή για επαγγελματική χρήση διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από αυτά ενός τυπικού υπολογιστή για καθημερινή χρήση. Ασφαλώς, τα κριτήρια αυτά διαφέρουν ανά επαγγελματία, αλλά υπάρχουν και κάποια που είναι κοινά για όλους.

Όποια κι αν είναι η εργασίας σας, από απλές εργασίες γραφείου έως και απαιτητικές multimedia εφαρμογές, η σωστή επιλογή χαρακτηριστικών ενός επαγγελματικού υπολογιστή θα σάς βοηθήσει να ολοκληρώσετε άνετα όλες τις καθημερινές εργασίες σας.

 

 

Business laptops vs Business desktops

Οι διαφορές μεταξύ φορητών και επιτραπέζιων υπολογιστών είναι ξεκάθαρες. Τα πρώτα είναι ιδανικά για τους επαγγελματίες που ταξιδεύουν συχνά ή, γενικότερα, θέλουν ένα αξιόπιστο μηχάνημα για τις εργασίες τους όταν βρίσκονται εν κινήσει.

Σε αντίθεση με τα desktop PCs, που είναι ιδανική λύση για τον εξοπλισμό μιας επιχείρησης με σταθερούς υπολογιστές. Συνεπώς, ενδεχομένως να χρειαστείτε τουλάχιστον έναν φορητό για τις επαγγελματικές σας ανάγκες όταν βρίσκεστε εκτός γραφείου και ένα (ή περισσότερα) μηχανήματα για τον επαγγελματικό σας χώρο, π.χ. γραφείο με πάνω από 1 εργαζόμενους.

 

 

Business desktops

Το desktop PC είναι για πολλούς αυτό που χρειάζονται, αφού μπορεί να προσφέρει υψηλές επιδόσεις σε προσιτή τιμή. Ακόμα και το πιο οικονομικό desktop PC διαθέτει επεξεργαστική ισχύ που μπορεί να καλύψει καθημερινές ανάγκες, όπως πλοήγηση στο internet και τα social media, εφαρμογές office, αναπαραγωγή περιεχομένου HD video, μέχρι ελαφρύ gaming.

Ένα σύγχρονο σύστημα με επεξεργαστή Intel Core i5 μπορεί να τα καταφέρει άνετα σε πολύ απαιτητικές εργασίες. Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της μνήμης, τα 4GB μνήμης RAM είναι αρκετά για τις περισσότερες λειτουργίες. Ωστόσο, τα 8GB RAM θα επιστρέψουν την εργασία με μεγάλα αρχεία και έντονο multitasking.

Έπειτα, υπάρχουν κι οι υποκατηγορίες επιτραπέζιων υπολογιστών. Χωρίζονται σε PC computer, All-in-One και Mini PCs.

H κατηγορία All-in-one είναι και η πιο δημοφιλής και συχνά αναφέρεται και ως “AIO”. Όλο το hardware (τροφοδοτικό, επεξεργαστής, μνήμη RAM, σκληρός δίσκος και κάρτα γραφικών) στεγάζεται μέσα σε μια λεπτή οθόνη. Σε αντίθεση με τα PC computer, όπου όλα τα περιφερειακά, συμπεριλαμβανομένου του PC monitor, συνδέονται στον «πύργο».

Τα mini PCs είναι μια μίνι έκδοση των «κλασικών» PC computer. Χάρη στον compact σχεδιασμό τους, μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για γραφείο με περιορισμένο χώρο.

Όλα τα mini PCs έχουν αρκετά μικρή κατανάλωση ρεύματος. Ειδικά εάν πρόκειται για πολύωρη καθημερινή χρήση, η ετήσια εξοικονόμηση χρημάτων σε σχέση με ένα desktop PC μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη. Επίσης, τα περισσότερα μοντέλα προορίζονται για βασική χρήση home and office. Ωστόσο θα συναντήσετε μοντέλα που διαθέτουν πολύ καλές επιδόσεις, για απαιτητικές εργασίες.  Ενδεικτικά, τα Apple Mac Mini διαθέτουν οκταπύρηνο επεξεργαστή και αρκετή μνήμη RAM, παρέχοντας τη δυνατότητα ακόμα και για βαριές εργασίες όπως επεξεργασία εικόνας/ήχου.

 

 

Business Laptops

Τα επαγγελματικά laptop, προορίζονται για να “τρέχουν” απαιτητικές εφαρμογές, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εξοπλισμένα με κορυφαίο hardware για να μπορεί ο χρήστης τους, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται, να εκτελέσει οποιαδήποτε εργασία, όπως π.χ. να επεξεργασθεί βίντεο ή να ετοιμάσει μία παρουσίαση. Καθώς οι περισσότεροι χρήστες της κατηγορίας ταξιδεύουν συχνά, τα συγκεκριμένα μοντέλα έχουν μεγάλη αυτονομία αλλά και ανθεκτική κατασκευή, ώστε να αντέχουν τις κάθε λογής κακουχίες.

Για λόγους φορητότητας, σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν προϊόντα με αρκετά μικρή οθόνη, ξεκινώντας από τις 11.6 ίντσες όπου εκεί συνήθως βρίσκονται τα υβριδικά Chromebook Flip. Σε κάθε περίπτωση, προσφέρουν ενισχυμένη ασφάλεια των αποθηκευμένων δεδομένων, όπως π.χ. με κρυπτογράφηση, χωρίς να λείπουν τα μοντέλα με οθόνη αφής.

 

 

Λειτουργικό (επιλογή πλατφόρμας)

Η επιλογή λειτουργικού συστήματος δεν θα επηρεάσει μόνο την γκάμα των υποστηριζόμενων εφαρμογών που θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αλλά και το εύρος των επιλογών που θα έχετε σε design, χαρακτηριστικά και κατασκευαστές.

 

Windows 10 (Με δωρεάν αναβάθμιση σε Windows 11)

Για τους επαγγελματίες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, υπάρχει η πιο ισχυρή έκδοση Windows 10 Pro, η οποία προσφέρει δυνατότητες που δεν υπάρχουν στην έκδοση Home του λειτουργικού, όπως επιχειρηματική λειτουργικότητα για κρυπτογράφηση, σύνδεση εξ αποστάσεων, δημιουργία εικονικών μηχανών και πολλά άλλα. Τα Windows 10 Pro διαθέτουν γενικότερα περισσότερες ρυθμίσεις και επιλογές, τόσο σε επίπεδο εφαρμογών, όσο και σε επίπεδο διαθέσιμων επιλογών, δικαιωμάτων μεμονωμένων χρηστών ή ομάδων χρηστών και προγραμμάτων διαχείρισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επερχόμενα Windows 11 θα είναι διαθέσιμα σε νέους υπολογιστές μέσω δωρεάν αναβάθμισης.

 

Apple MacOS

Από την άλλη, το λειτουργικό της Apple αποτελεί ένα κλειστό “οικοσύστημα”, με την έννοια πως τα μοντέλα που υποστηρίζουν το λειτουργικό (iMac, MacBook Air, MacBook, MacBook Pro) κατασκευάζονται αποκλειστικά από την Apple.

To MacOS διαθέτει προηγμένες τεχνολογίες στον πυρήνα του που καταστούν τα iMac, MacBook αξιόπιστα, ικανά, με κορυφαίες επιδόσεις. Παράλληλα, το λειτουργικό της Apple είναι εξαιρετικά “φιλικό” στη χρήση, ενώ έρχεται με προ-εγκατεστημένα αρκετά (και ποιοτικά) προγράμματα, τα οποία θα καλύψουν αρκετές από τις ανάγκες σας. Την ίδια στιγμή, αν είστε κάτοχος iPhone, iPad ή Apple Watch, η “έξυπνη” συσκευή σας θα συνεργάζεται πιο εύκολα με τον υπολογιστή σας.

Το MacOS είναι επίσης ένα εξαιρετικά ασφαλές λειτουργικό σύστημα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κακόβουλων λογισμικών είναι σχεδιασμένα για Windows, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να “τρέξουν” στο λειτουργικό της Apple. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται καθόλου πρόγραμμα προστασίας από λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας (antivirus).

Επιπρόσθετα, οι επαγγελματίες χρήστες έχουν αποκλειστική πρόσβαση σε επαγγελματικά προγράμματα, όπως το Logic Pro ή το Final Cut Pro, τα οποία δεν διατίθενται σε άλλες πλατφόρμες.

 

Chromebook

Τέλος, τα Chromebook είναι υπολογιστές που “τρέχουν” το Chrome OS της Google. Ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο πυρήνα του Linux. Ειδικότερα, το Chrome OS είναι μια προηγμένη έκδοση του προγράμματος περιήγησης Chrome της Google. Οι περισσότερες λειτουργίες του βασίζονται στο ίντερνετ και τις εκατοντάδες δωρεάν υπηρεσίες της Google, οι οποίες παρέχουν μια πιο πλούσια εμπειρία. Απευθύνεται στους χρήστες που επιθυμούν μια απλή λύση για τις καθημερινές τους εργασίες και χρειάζονται ένα σύστημα που παρέχει ασφάλεια και απλότητα κατά τη χρήση.

Στην εξαιρετική ευελιξία των Chromebook, συμβάλει το γεγονός ότι έρχονται σε διάφορους τύπους. Από κλασικούς φορητούς υπολογιστές και Chrome OS tablet, μέχρι 2 in 1 Convertible. Ειδικά τα τελευταία, έρχονται να γεφυρώσουν το κενό μεταξύ laptop και tablet κληρονομώντας πλεονεκτήματα και από τις δύο συσκευές.

 

 

Ισχύς και συνδεσιμότητα

Αν οι συνθήκες το απαιτούν, τότε θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ισχύ του επαγγελματικού υπολογιστή, είτε πρόκειται για laptop είτε για desktop, ώστε να ανταποκρίνεται στις εφαρμογές που χρησιμοποιεί. Ειδικότερα, ισχύς σε ένα business υπολογιστή σημαίνει επεξεργαστής και μνήμη (και σε ειδικές περιπτώσεις, κάρτα γραφικών). Ένας επεξεργαστής Intel Core i7 και 8GB μνήμης, σε συνδυασμό με σκληρό δίσκο SDD, μπορεί να φέρει εις πέρας σχεδόν κάθε απαιτητική εργασία.

Σημασία πρέπει να δοθεί και στη δυνατότητα διασύνδεσης, ειδικά σε ό,τι αφορά στους φορητούς υπολογιστές, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα όταν πρέπει να συνδεθεί στο Internet εκτός Wi-Fi, με κάποιον προβολέα για παρουσίαση ή με πάνω από 1-2 συσκευές USB.

 

 

Ασφάλεια και παραγωγικότητα

Συνδυάζοντας τον νέο επαγγελματικό υπολογιστή σας με ένα Antivirus ή και με τη σουίτα εφαρμογών γραφείου Microsoft Office Pro, εξασφαλίζετε αυξημένη παραγωγικότητα. Με αυτό τον τρόπο φροντίζετε για την ασφάλεια της επιχείρησής σας ενώ παράλληλα θα μπορείτε να ανταποκρίνεστε με επιτυχία στις καθημερινές απαιτήσεις της εργασίας σας.

Μπορείς να δεις ακόμη