Ζάχαρη Καρύδας, η καλύτερη διατροφική επιλογή

by Despoina Sachini

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Ξέρεις τι είναι η ζάχαρη καρύδας;

Εκτός από τον καρπό, το γάλα, το νερό, το λάδι και το βούτυρό της, η καρύδα μας δίνει και ζάχαρη την οποία κάποιοι θεωρούν καλύτερη διατροφική επιλογή από την κοινή ζάχαρη. Είναι τελικά;

Ένα από τα πολυάριθμα υποκατάστατα της κοινής ζάχαρης από ζαχαρότευτλο ή ζαχαροκάλαμο, είναι η ζάχαρη καρύδας η οποία παράγεται από τα άνθη του φοίνικα της καρύδας. Τα άνθη αρχικά συλλέγονται και από αυτά εξάγουν τον υγρό χυμό τους. Ο χυμός υφίσταται θέρμανση μέχρι να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού και το τελικό προϊόν που απομένει είναι κοκκώδες και καφετί, κάτι σαν την καστανή ζάχαρη, αλλά με λίγο μικρότερους κόκκους και πιο μαλακούς.

 

 

Άλλες σημαντικές διαφορές της ζάχαρης καρύδας από την κοινή ζάχαρη είναι πως περιέχει διπλάσια ποσότητα θρεπτικών συστατικών όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και κάλιο αλλά και κάποιες ποσότητες φυτοθρεπτικών ουσιών όπως πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή. Αυτά τα συστατικά βοηθούν στη μείωση του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα, καθιστώντας τη ζάχαρη καρύδας καλύτερη επιλογή όχι μόνο από την κοινή ζάχαρη αλλά και από πολλά άλλα γλυκαντικά. Επίσης περιέχει ινουλίνη, μια ουσία η οποία επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης, με αποτέλεσμα να έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Από θερμιδικής άποψης όμως οι διαφορές με την κοινή ζάχαρη είναι αμελητέες και κυμαίνονται πάνω κάτω στις ίδιες θερμίδες.

 

 

Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα;

Αν και διαθέτει κάποια πλεονεκτήματα έναντι της κοινής ζάχαρης -είναι λιγότερο επεξεργασμένο προϊόν, περιέχει μικρές ποσότητες θρεπτικών συστατικών- αυτά δεν είναι αρκετά να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες μας, ενώ θερμιδικά βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα. Κρατάμε λοιπόν αυτό, ότι η ζάχαρη καρύδας είναι μια σχετικά πιο υγιεινή διατροφική επιλογή που οφείλουμε να καταναλώνουμε με μέτρο.

 

Μπορείς να δεις ακόμη