Tips για τη σωστή φόρτιση του smartphone σου!

by K Admin

share image φόρτιση

 

Οι περισσότεροι από εμάς αφήνουμε το κινητό στη φόρτιση όλο το βράδυ, έτσι ώστε όταν ξυπνήσουμε το πρωί να βρούμε τη συσκευή πλήρως φορτισμένη. Ωστόσο, είναι άραγε ασφαλές να αφήνουμε το τηλέφωνο συνδεδεμένο στο φορτιστή από τη στιγμή που είναι πλήρως φορτισμένο; Μήπως έτσι προκαλείται ζημιά στη μπαταρία – ή μειώνεται η διάρκεια ζωής της; Υπάρχουν πολλοί μύθοι και αμφιλεγόμενες ιδέες για το θέμα αυτό. Ποια είναι τελικά η αλήθεια; Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένες απαντήσεις.

 

Μειώνεται αισθητά η ζωή της μπαταρίας

Τα smartphones γνωρίζουν πότε πρέπει να σταματήσουν τη παροχή ρεύματος για να προστατευτούν από υπερφόρτωση, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που η πολύωρη φόρτιση μπορεί να μειώσει σταδιακά τη ζωή της μπαταρίας. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου και οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η θερμοκρασία της μπαταρίας παραμένει στο σασί της συσκευής και έχει ως αποτέλεσμα την οξείδωση των κελιών, τα οποία συρρικνώνονται και μειώνεται έτσι η διάρκεια ζωής.

 

Βέλτιστοι τρόποι για να φορτίσεις το κινητό σου

Το ιδανικό σημείο για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι να παραμένουν φορτισμένες μεταξύ 50 και 80 τοις εκατό. Αυτό επιτρέπει τα φορτισμένα ιόντα να συνεχίσουν να εργάζονται και να προστατεύουν τη διάρκεια της μπαταρίας. Οι σύντομες φορτίσεις της μπαταρίας κατά τη διάρκεια της ημέρας θα δώσουν στα ιόντα την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσουν να εργάζονται. Μπορεί οι συχνές φορτίσεις να μην είναι μια βολική χρήση, αλλά είναι ο πιο βέλτιστος τρόπος για να προστατέψεις τη μπαταρία σου.

 

Τι πρέπει να αποφεύγεις

Η κύρια απειλή για τη μπαταρία είναι οι κύκλοι φόρτισης. Ένας κύκλος φόρτισης είναι όταν η ένδειξη της μπαταρίας πηγαίνει από το άδειο ή σχεδόν άδειο στην πλήρη φόρτιση (0 – 100%) – και κάθε μπαταρία έχει περιορισμένο αριθμό κύκλων φόρτισης πριν από το τέλος της ζωής της. Μπορεί ο αριθμός κύκλων φόρτισης να είναι υψηλός, ωστόσο τελικά η μπαταρία υποβαθμίζεται αισθητά και ο χρήστης το διαπιστώνει όταν αυτή διαρκεί πολύ λιγότερο ή απλά η συσκευή δεν ενεργοποιείται καθόλου. Μην αφήνεις λοιπόν να αποφορτίζεται συχνά η μπαταρία.

 

Χρησιμοποίησε ποιοτικά αξεσουάρ

Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη φόρτιση του smartphone είναι η ποιότητα των αξεσουάρ που χρησιμοποιείς. Το πιο ιδανικό είναι να χρησιμοποιείς το φορτιστή και το καλώδιο που συνοδεύουν τη συσκευή. Σε περίπτωση που αυτά δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο αγοράς, καλό είναι να προμηθευτείς τα επίσημα αξεσουάρ που διατίθενται για το κινητό. Σκέψου απλά ότι οι φθηνές απομιμήσεις δεν έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα την ασφάλεια και μπορεί να είναι επικίνδυνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα επίσημα αξεσουάρ κοστίζουν ακριβά. Αλλά μπορείς να βρεις αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις που προσφέρουν διάφοροι πιστοποιημένοι κατασκευαστές.

 

Υπάρχει λύση και για εκείνους που επιμένουν στην ίδια συνήθεια

Διάβασες όλα τα παραπάνω, αλλά κάπου βαθιά μέσα σου γνωρίζεις ότι – τελικά – θα ξαναφήσεις το κινητό σου να φορτίζεται όλο το βράδυ. Μην ανησυχείς, έχουμε λύση και για εσένα και αυτή λέγεται «έξυπνες» πρίζες! Σκέψου ότι οι περισσότερες φορητές συσκευές χρειάζονται το πολύ μιάμιση ώρα για να φορτιστούν. Έτσι, μπορείς να τις συνδέσεις στις έξυπνες πρίζες , όπως είναι ο διακόπτης WeMo, οι οποίες ρυθμίζονται μέσω mobile app, και να τις ρυθμίσεις να απενεργοποιούνται μετά από 90 λεπτά φόρτισης. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις φορτισμένη τη συσκευή σου χωρίς τη συνήθη επίπτωση στη μπαταρία αλλά και στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη