1ος ημιτελικός Eurovision: H γιορτή της μουσικής ξεκινάει!

by Zikou Stella

Βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου και η Eurovision, η μεγάλη γιορτή της μουσικής, φτάνει στο απόγειό της με τους 2 ημιτελικούς που θα πραγματοποιηθούν στις 9 & 11 Μαΐου και τον τελικό που θα λάβει χώρα στις 13 του μήνα στο Liverpool του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Τί θα δούμε στον 1ο ημιτελικό

Φέτος, στον 1ο ημιτελικό συμμετέχουν πολλά από τα τραγούδια που παίζουν ψηλά στα στοιχηματικά γραφεία, καθώς και κάποια που θεωρούνται «dark horses» και για τα οποία απλά ποτέ δεν ξέρεις…

  1. Νορβηγία
  2. Μάλτα
  3. Σερβία
  4. Λετονία
  5. Πορτογαλία
  6. Ιρλανδία
  7. Κροατία
  8. Ελβετία
  9. Ισραήλ
  10. Μολδαβία
  11. Σουηδία
  12. Αζερμπαϊτζάν
  13. Τσεχία
  14. Ολλανδία
  15. Φινλανδία

Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες που, εκτός απροόπτου, πιστεύεται ότι θα πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό είναι η Νορβηγία με το επικό «Queen of the Kings», το Ισραήλ με το pop κομμάτι «Unicorn», η Σουηδία που επιστράτευσε εκ νέου την Loreen, νικήτρια του 2012, με το δυναμικό ερωτικό τραγούδι «Tattoo», η Τσεχία με το «My sister’s Crown» με κεντροευρωπαϊκά φολκλόρ στοιχεία αλλά και η Φινλανδία με το εκκεντρικό και άκρως ξεσηκωτικό «Cha Cha Cha». Μένουν 5 ακόμα θέσεις τις οποίες διεκδικούν 10 χώρες…

 

Ποιες θα περάσουν και ποιες θα πρέπει να αποχαιρετήσουν τη διοργάνωση;

Υπενθυμίζουμε ότι  φέτος στους ημιτελικούς το αποτέλεσμα θα κριθεί αποκλειστικά από το televoting και οι επιτροπές θα ψηφίσουν μόνο στον τελικό. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί ενώ οι επιτροπές τείνουν να ψηφίζουν τα πιο αριστοτεχνικά τραγούδια, το κοινό προτιμά τα πιο δυναμικά, ιδιαίτερα και χιουμοριστικά κομμάτια.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το σατυρικό φετινό τραγούδι της Κροατίας «Mama ŠČ!» για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος. Στην Ελλάδα δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε στον 1ο ημιτελικό, καθώς η χώρα μας διαγωνίζεται στον 2ο ημιτελικό. Ωστόσο, μπορείς να παρακολουθείς τις εξελίξεις και όλο το παρασκήνιο από το smartphone σου, μέσω της επίσημης εφαρμογής της Eurovision αλλά και από το Tik Tok, που θα πάρει κυριολεκτικά φωτιά!

 

Γιατί αγαπάμε τη Eurovision;

Η Eurovision είναι η γιορτή της μουσικής, των χρωμάτων, του χορού, της χαράς, της συμφιλίωσης  και της συνεργασίας. Το φετινό slogan «United by Music» καταδεικνύει τη μοναδική συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ουκρανίας και της διοργανώτριας πόλης Λίβερπουλ για να φέρει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision σε όλο τον κόσμο και να τονίσει την απίστευτη δύναμη της μουσικής να φέρνει κοντά τις κοινότητες. Αντικατοπτρίζει επίσης την ίδια την προέλευση του Διαγωνισμού, που δημιουργήθηκε για να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά μέσω μιας κοινής τηλεοπτικής εμπειρίας σε διάφορες χώρες.

 

Ωδή στη διαφορετικότητα

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Eurovision είναι η διαφορετικότητα. Κάθε χώρα στέλνει ένα τραγούδι που αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό της, τη μουσική της παράδοση ή την τρέχουσα μουσική τάση. Επομένως, κάθε τραγούδι και κάθε εκπρόσωπος είναι ξχωριστός και δημιουργεί μια μοναδική εμπειρία για το κοινό.

Η Eurovision είναι επίσης γνωστή για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Οι εκπρόσωποι αντικατοπτρίζουν διαφορετικούς πολιτισμούς, φυλές, θρησκείες και σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Αυτό είναι κάτι που καθιστά τη Eurovision έναν διαγωνισμό που προάγει την πολυμορφία και την ανοχή ενώ συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο ανοιχτής κοινωνίας.

 

Eurofans. Μια ενθουσιώδης κοινότητα

Η Eurovision έχει δημιουργήσει μια ενεργή κοινότητα ανάμεσα στους φανατικούς θεατές του διαγωνισμού, τους λεγόμενους eurofans. Μια κοινότητα τόσο ζωντανή και ενθουσιώδη που καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου, οργανώνει εκδηλώσεις και πάρτι σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Παράλληλα, παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες επιλογής των τραγουδιών σε εθνικό επίπεδο, τη διαμόρφωση των προγνωστικών, τους καλλιτέχνες, τις pre-show εμφανίσεις τους, τις πρόβες και εντέλει τον διαγωνισμό .

Παράλληλα, στο youtube, υπάρχουν αμέτρητα κανάλια, όπως οι wiwibloggs, οι escunited, οι ogae, η Alesia Michelle και πολλοί ακόμα  που μπορούν να σε μυήσουν στο μαγικό κόσμο της Eurovision, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πολλά από αυτά δεν είναι καν ευρωπαϊκά.

 

Φέτος μπορείς να φτάσεις την εμπειρία θέασης της Eurovision σε άλλο επίπεδο!

Η εβδομάδα με τις τρεις βραδιές της Eurovision είναι ο απόλυτος προορισμός διασκέδασης για όσους αγαπούν τη μουσική και τα φαντασμαγορικά τηλεοπτικά θεάματα. Για αυτό και σου προτείνουμε να τις απολαύσεις στο έπακρο με μια Smart TV ανώτερης τεχνολογίας. Η υπέροχη εικόνα με τα ολοζώντανα χρώματα θα σε βάλει μέσα στο stage ενώ ο κρυστάλλινος ήχος θα σε κάνει να νιώσεις κάθε νότα μέχρι το κόκκαλο.

Παράλληλα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις split screen για να παρακολουθείς την ίδια στιγμή το αγαπημένο σου κανάλι στο youtube με ζωντανό σχολιασμό από youtubers και eurofans, τα live στοιχήματα, το επίσημο site της Eurovision με live μετάδοση όλων των παραλειπόμενων ή όποιο άλλο περιεχόμενο θέλεις. Μην ξεχνάς ακόμα ότι μπορείς να κάνεις mirroring το smartphone σου στην Smart TV ώστε να παρακολουθείς την οθόνη του από την τηλεόρασή σου σε ένα μικρό παράθυρο. Έτσι θα μπορείς να παρακολουθείς τα σχόλια των φίλων σου χωρίς να κοιτάζεις το κινητό σου και να χάνεις στιγμές από το show.

 

Και κάτι για…προθέρμανση

Αναμένοντας εναγωνίως τον 1ο ημιτελικό μπορείς να κάνεις προθέρμανση παρακολουθώντας στο Netflix την πραγματικά απολαυστική ταινία «Διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision: Η Ιστορία των Fire Saga» με πρωταγωνιστές τους Will Ferrell και την Rachel McAdams να υποδύονται δυο άσημους Ισλανδούς μουσικούς που, με λίγη τύχη, τους δόθηκε η ευκαιρία να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στον διαγωνισμό της Eurovision και να αποδείξουν πως τελικά αξίζει να προσπαθείς ακόμα και για το πιο άπιαστο όνειρο.

Πρωταγωνιστεί ακόμα ο Pierce Brosnan, η Melissanthi Mahut αλλά συμμετέχουν και αληθινοί αστέρες της Eurovision όπως η Conchita Wurst, η Jamala, η Netta, η Loreen, ο Alexander Rybak και άλλοι.

 

Νιώσε τη μαγεία της Eurovision δίνοντας ραντεβού με τη μουσική και τη χαρά. Γιατί αυτό είναι η Eurovision!

Είσαι στην Κύπρο; Βρες το smartphone και τη Smart TV που θα απογειώσουν την εμπειρία θέασης του μεγαλύτερου μουσικού show της Ευρώπης!

Μπορείς να δεις ακόμη