20+1 από τις 1.000 χρήσεις της σόδας εκτός μαγειρικής!

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Η μαγειρική σόδα, όπως ονομάζεται, προορίζεται για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και δρα ως διογκωτικό συστατικό κυρίως σε κέικ και ζύμες. Ωστόσο, οι πολλαπλές της ιδιότητες την αναδεικνύουν σε πραγματικό θησαυρό αφού βρίσκουν πολλές εφαρμογές τόσο στην καθαριότητα του σπιτιού, όσο και στην προσωπική υγιεινή.

 

 

Σπίτι αστραφτερό

1. Απομάκρυνε λίπη από σχάρες, πιατικά και μαγειρικά σκεύη

2 κουταλιές σόδα στη λεκάνη με το απορρυπαντικό πιάτων ενισχύει τη δράση του. Για επίμονα λίπη σε σχάρες του μπάρμπεκιου και μαγειρικά σκεύη πασπάλισε τα προβληματικά σημεία με σόδα κι άφησε να δράσει για λίγα λεπτά πριν τρίψεις με συρμάτινο, ή σκληρό σφουγγαράκι.

2. Ηλεκτρικές συσκευές που αστράφτουν

Το πλυντήριο πιάτων, το ψυγείο, ο οικιακός φούρνος κι ο φούρνος μικροκυμάτων αλλά και η καφετιέρα σου θ’ αστράφτουν μ’ ένα πέρασμα πανιού βουτηγμένο σε διάλυμα σόδας και ζεστού νερού, καλά στυμμένο.

3. Σφουγγαράκι πιάτων και πιατόπανα καθαρά

Μούλιασέ τα σ’ ένα διάλυμα από 4 κουταλιές σόδα σ’ ένα λίτρο ζεστό νερό, στύψε καλά και στέγνωσε.

4. Τσατσάρες και βούρτσες μαλλιών πεντακάθαρεςυσικό αποσμητικό

Διάλυσε 1 κουταλιά σόδα σε ζεστό νερό και βούτα τις μέσα αφού προηγουμένως απομακρύνεις από πάνω τους τις τρίχες που έχουν κρατήσει στο χτένισμα.

5. Εμαγιέ κι ανοξείδωτες επιφάνειες σαν καινούριες

Βούτα ένα μαλακό σφουγγάρι, ή πανί σ’ ένα διάλυμα από 1 μέρος σόδας και δύο μέρη ζεστού νερού και τρίψε απαλά. Σκούπισε με στεγνό πανί.

6. Απομάκρυνε λεκέδες από καφέ και τσάι

Σε μια λεκανίτσα με νερό φτιάξε ένα διάλυμα με ½ φλιτζάνι σόδα και λίγο απορρυπαντικό πιάτων κι άφησε μέσα όλο το βράδυ φλιτζάνια με λεκέδες. Το πρωί πλύνε με σφουγγαράκι και ξέβγαλε.

7. Γυάλισε επάργυρα κι ασημένια μαχαιροπίρουνα, σκεύη και κοσμήματα

Φτιάξε μια πάστα με σόδα και λίγο νερό και τρίψε με μαλακό πανί. Κιτρινίλες και μαυρίλες απομακρύνονται. Σκούπισε, τρίψε με στεγνό πανί και τα πάντα αστράφτουν!

8. Καθάρισε τα ξύλα και τις επιφάνειες κοπής

Βρέξε, πασπάλισε με σόδα κι άφησε για 10 λεπτά. Τρίψε με βούρτσα, ξέπλυνε και στέγνωσε.

 

 

Φυσικό αποσμητικό

1. Πες αντίο στις μυρωδιές του ψυγείου

Γέμισε ένα πλαστικό μπολάκι με μαγειρική σόδα και τοποθέτησέ το στο πίσω μέρος του μεσαίου ραφιού του ψυγείου. Άλλαζε τη σόδα μια φορά την εβδομάδα.

2. Πες αντίο σε έντονες μυρωδιές φαγητού από πλαστικά δοχεία

Πασπάλισέ τα με σόδα, σκέπασέ τα με το καπάκι τους κι άφησέ τα ως την επόμενη. Πλύνε με σαπουνάδα και στέγνωσε. Επανάλαβε αν χρειαστεί.

3. Πες αντίο στις δυσάρεστες μυρωδιές από χαλιά

Πασπάλισε τα χαλιά κι άφησε τη σόδα να δράσει για μια ώρα περίπου πριν σκουπίσεις με ηλεκτρική σκούπα.

4. Για να μην μυρίζουν παπούτσια και παντόφλες

Όπως το βορικό οξύ έτσι και η σόδα έχει αποσμητικές ικανότητες. Αποβραδίς λοιπόν πασπάλισε το εσωτερικό των παπουτσιών με σόδα και το πρωί τα τίναξε και φόρεσέ τα.

5. Για καθαρά και άοσμα σιφόνια

Ρίξε πρώτα ½ φλιτζάνι σόδα στο σιφόνι και μετά από λίγο, 1 λίτρο ζεστό νερό. Τέλειωσε με κρύο νερό.

6. Για να μην μυρίζει ο κάδος των σκουπιδιών

Πασπάλισε με μαγειρική σόδα τον κάδο πριν βάλεις τη σακούλα των σκουπιδιών. Όταν θες να τον πλύνεις με σαπουνάδα, πασπάλισε το σφουγγάρι και με λίγη σόδα.

7. Για πλυντήρια ρούχων και πιάτων

2-3 κουταλιές σόδα στο απορρυπαντικό ρούχων ενισχύει τη λευκαντική του δράση. Όσο για τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων θα γίνουν πεντακάθαρα κι ακόμη πιο αστραφτερά.

 

 

Φυσικό καλλυντικό

1. Για φρέσκια αναπνοή

Αν ξεμείνεις από οδοντόκρεμα διάλυσε ½ κουταλάκι σόδα σ’ ένα ποτήρι νερό. Βούτα τη βούρτσα και βούρτσισε τα δόντια στην αρχή και στο τέλος κάνε γαργάρες και ξέπλυνε το στόμα με το ίδιο διάλυμα.

2. Για απολέπιση προσώπου και σώματος

Φτιάξε μια πάστα με 3 μέρη σόδα και 1 μέρος νερό και κάνε απαλό μασάζ. Ξέπλυνε με νερό. Στην περιοχή του προσώπου απόφυγε τα μάτια.

3. Για απαλά χέρια & πόδια

Φτιάξε μια πάστα με 3 μέρη σόδα και 1 μέρος νερό και κάνε απαλό μασάζ σε νύχια, πετσάκια, δάχτυλα, χέρια και πόδια. Στο σημείο των νυχιών χρησιμοποίησε βουρτσάκι.

4. Για πόδια ξεκούραστα

Μετά από ορθοστασία ένα ποδόλουτρο σε χλιαρό νερό μέσα στο οποίο θα έχεις διαλύσει 3 κουταλιές σόδας ξεκουράζει αφάνταστα τα πόδια.

5. Για δέρμα απαλό και χαλάρωση

Ξάπλωσε στο ζεστό νερό της μπανιέρας μέσα στο οποίο έχεις διαλύσει σόδα και χοντρό αλάτι.

6. Για πεντακάθαρα μαλλιά

Προσθέτοντας λίγη σόδα στο σαμπουάν σου, επιτυγχάνεις βαθύ καθαρισμό απομακρύνοντας όλα τα υπολείμματα από προϊόντα styling.

 

Μπορείς να δεις ακόμη