Αποκαλύφθηκαν τα Samsung Galaxy S10, S10+ και S10e
Η Samsung παρουσίασε, στο πλαίσιο του Unpacked event που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Σαν Φρανσίσκο και Λονδίνο, τις νέες ναυαρχίδες
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Όλα σχεδόν τα τρόφιμα διατηρούνται στην κατάψυξη, το κάθε είδος όμως έχει διαφορετικό χρόνο ζωής κι άλλη διαχείριση. Όσο για την απόψυξη, έχει κι αυτή τον τρόπο της…
Συσκευή με συσκευή διαφέρει, το ίδιο συμβαίνει λοιπόν με ψυγεία και καταψύξεις. Ωστόσο όλοι οι κατασκευαστές έχουν θεσπίσει κάποια στάνταρντ στην ιεραρχία των βαθμίδων που συμβολίζονται με αστέρια κι έχουν να κάνουν κυρίως με τις ελάχιστες θερμοκρασίες και τη διάρκεια ζωής των ψυγείων.
* Θερμοκρασία -6°C
Μέγιστη διάρκεια ζωής τροφίμων 10 μέρες
** Θερμοκρασία -12°C
Μέγιστη διάρκεια ζωής τροφίμων 30 μέρες
*** Θερμοκρασία -18°C
Μέγιστη διάρκεια ζωής τροφίμων 3 μήνες
*(***) Θερμοκρασία -18 ως -25°C
Μέγιστη διάρκεια ζωής τροφίμων μέχρι και 12 μήνες
Λαχανικά και φρούτα: Ο γενικός κανόνας λέει πως σχεδόν όλα τα είδη λαχανικών μπορούν να καταψυχθούν αφού πρώτα ζεματιστούν, ή μαγειρευτούν. Για να διατηρήσουν λοιπόν το έντονο χρώμα, το άρωμα και τα θρεπτικά συστατικά τους, τα καθαρίζεις, τα ξεπλένεις με κρύο νερό και τα βουτάς σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει να ζεματιστούν για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια τα σουρώνεις και τα βουτάς σε κρύο νερό με πάγο για να σταματήσει ο βρασμός. Τέλος τα στεγνώνεις και τα βάζεις στην κατάψυξη.
Ψάρια και θαλασσινά: Τα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά που αγοράζουμε είναι μέρος μιας τεράστιας παγκόσμιας βιομηχανίας που λειτουργεί με πολύ εξελιγμένους τρόπους. Τεράστια πλοία-εργοστάσια ψαρεύουν, συγκεντρώνουν τα αλιεύματα, τα καθαρίζουν και τα ρίχνουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία μείον 40-50°C, σταματώντας αυτόματα όλες τις αλλοιώσεις. Γενικά τα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά έχουν αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, όταν τα αγοράζουμε, ελέγχουμε στη συσκευασία τους την ημερομηνία λήξης, το καθαρό βάρος αλλά και το μικτό (με τον επίπαγο).
Για να καταψύξεις τα ψάρια που έπιασες ή αγόρασες φρέσκα στην αγορά αφαίρεσε πρώτα εντόσθια και βράγχια, πλύνε τα με τρεχούμενο νερό και στέγνωσέ τα καλά. Ιδανικά κατάψυξέ τα σε ειδικές συσκευασίες με δυνατότητα αφαίρεσης του αέρα. Διαδεδομένος τρόπος είναι και το φιλετάρισμα των ψαριών, η βύθισή τους σε δοχείο με νερό και η κατάψυξή τους μαζί με το δοχείο. Έτσι, τα ψάρια διατηρούνται περίπου 5-6 μήνες στην κατάψυξη, ενώ τα πιο λιπαρά μέχρι και 3 μήνες.
Το κρέας διατηρείται ιδανικά σε σακούλες τροφίμων αφού πρώτα το στεγνώσεις από τα πολλά υγρά του. Το κοτόπουλο ιδιαίτερα, αλλά και το χοιρινό χρειάζονται ειδική διαχείριση παγώματος και ξεπαγώματος για την εξάλειψη του κινδύνου της σαλμονέλας. Τα πιο άπαχα κομμάτια κρέατος μπορούν να διατηρηθούν 8-10 μήνες στην κατάψυξη, τα πιο λιπαρά μέχρι 6 μήνες, αν και καλό είναι να τα καταναλώνεις μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες.
Το γάλα, το γιαούρτι και οι κρέμες δεν καταψύχονται με ιδιαίτερη επιτυχία, γιατί «κόβουν» και τα συστατικά τους διαχωρίζονται. Από τα τυριά, συντηρούνται κυρίως τα κίτρινα και σκληρά, αφού πρώτα τα έχεις τρίψει.