21 Ιουνίου: 3 ευκαιρίες για να γιορτάσεις!

by Zikou Stella

Η 21η Ιουνίου είναι μια ημερομηνία που για τον καθένα έχει διαφορετική σημασία, αφού εκτός από τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου γιορτάζεται ταυτόχρονα και η παγκόσμια ημέρα yoga καθώς και η ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής.

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα

Η ιδέα της Παγκόσμιας ημέρας Γιόγκα προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Πρωθυπουργό Narendra Modi στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ψηφίστηκε στις 11 Δεκεμβρίου και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας έγινε λόγω του θερινού ηλιοστασίου, καθώς η 21η Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου.

Η φετινή Διεθνής Ημέρα Γιόγκα προσπαθεί να συνδεθεί με την ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα καθώς το θέμα για το 2023 είναι “One World, One Health”.

Γιόγκα στα σανσκριτικά σημαίνει «ένωση», «σύνδεση» και είναι μια ανατολική φιλοσοφία χιλιάδων ετών για την εσωτερική ενοποίηση του σώματος και του πνεύματος, του ανθρώπου και του σύμπαντος. Η Yoga εκπαιδεύει το μυαλό να αποδεχτεί τον αληθινό του εαυτό μέσω ενός συνδυασμού νοητικών και φυσικών πρακτικών.

Οι λόγοι για να ξεκινήσεις άμεσα γιόγκα είναι πολλοί, οι κυριότεροι είναι:

Προωθεί τη θετική εικόνα του σώματος και την αυτοεκτίμηση.

Η τακτική εξάσκηση της γιόγκα βελτιώνει τον συντονισμό, τον χρόνο αντίδρασης και τη λειτουργία της μνήμης.

Η γιόγκα έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, μια από τις ορμόνες του στρες. Κατά συνέπεια μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να χαλαρώσει το σώμα.

Αναπτύσσει την ενσυνειδητότητα, δηλαδή την ικανότητα να συγκεντρωνόμαστε πλήρως σε αυτό που βιώνουμε μια δεδομένη στιγμή, χωρίς να κρίνουμε τον εαυτό μας και να αποσπάται η προσοχή μας.

Με την γιόγκα το σώμα αποκτά ευλυγισία, μειώνεται ο πόνος σε διάφορα σημεία του σώματος που μάλιστα σχετίζονται με την καθιστική ζωή, αυξάνεται η δύναμη και διορθώνεται η κακή στάση του σώματος.

Τέλος η γιόγκα βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και προωθεί μια θετική σχέση με το φαγητό, βοηθώντας έτσι στον έλεγχο του βάρους. Η γιόγκα είναι ιδανική για κάθε άνθρωπο και τα οφέλη που προσφέρει είναι εξαιρετικά. Για τους λάτρεις της γιόγκα και της θάλασσας, μια εξαιρετική λύση είναι τα SUP Yoga της Aqua Marina, όπου θα σε βοηθήσουν να ζεις την εμπειρία της yoga μέσα στο νερό και να απολαύσεις το καλοκαίρι σου διαφορετικά.

 

 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Η ευρωπαϊκή ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται από τις 21 Ιουνίου 1982 στο Παρίσι, όταν ο Jack Lang, Γάλλος υπουργός Πολιτισμού και ο Maurice Fleuret, ένας μουσικός δημοσιογράφος, ενθάρρυναν τον εορτασμό της μουσικής δωρεάν για όλους, ανεξάρτητα από το μουσικό υπόβαθρο ή την καταγωγή τους. Την αμέσως επόμενη χρονιά 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί παρουσίαζαν αφιλοκερδώς συναυλίες σε όλη την πόλη, σε μια ανεπανάληπτη γιορτή. Στη γιορτή αυτή συμμετέχουν πλέον περισσότερες από 120 χώρες.

Ο στόχος της ημέρας αυτής είναι να προωθήσει τη μουσική και να ενθαρρύνει όλους τους ανθρώπους να απολαύσουν τη χαρά της ακρόασης της μουσικής, μέσα από δωρεάν συναυλίες που πραγματοποιούνται σε πάρκα, στάδια και άλλους δημόσιους χώρους σε περισσότερες από 700 πόλεις. Εάν δεν υπάρχει κάποιο μουσικό δρώμενο στην περιοχή σου, μπορείς να μαζέψεις την παρέα σου και να δημιουργήσετε το δικό σας παίζοντας μουσική και τραγουδώντας. Μπορείς να συνδέσεις το φορητό ηχείο σου με μουσικά όργανα και να ξεκινήσετε το δικό σας παρεΐστικο μουσικό φεστιβάλ.

Η μουσική φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και αυτό ακριβώς γιορτάζεται στις 21 Ιουνίου, μια ημερομηνία που δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο. Η ημέρα αυτή αξιοποιείται ως μέσο επικοινωνίας για την αρμονία και την ενότητα που φέρνει η μουσική στη ζωή μας. Η μουσική είναι μια υπέροχη δημιουργική διέξοδος με πολλά θετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία, αφού μειώνει τα επίπεδα στρες και φέρνει ευεξία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι μια γιορτή που ξεπερνά τα σύνορα, τους πολιτισμούς και τις γλώσσες και ενώνει τους ανθρώπους, γεφυρώνοντας τις πολιτισμικές διαφορές.

 

 

Μεγαλύτερη μέρα του χρόνου

Η Τετάρτη 21 Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα του χρόνου που ξεκινά επίσημα το καλοκαίρι, καθώς λαμβάνει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο. Μετά από αυτή την ημερομηνία, οι μέρες μικραίνουν σταδιακά, στην αρχή ανεπαίσθητα και από τον Αύγουστο πιο αισθητά, ενώ οι νύχτες μεγαλώνουν αντίστοιχα. Από την άλλη, στο νότιο ημισφαίριο θα είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα, δηλαδή το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να εκμεταλλευτείς το άπλετο φως και να παρατηρήσεις τη φύση γύρω σου, να θαυμάσεις τα καλοκαιρινά χρώματα που απλώνονται γύρω μας και να ξεσκάσεις από την πιεστική καθημερινότητα.

Η 21η Ιουνίου είναι μια ημερομηνία ορόσημο, που οι άνθρωποι γιορτάζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια αφού είναι ταυτόσημη με το θερινό ηλιοστάσιο. Στην εποχή μας έχει συνδεθεί με δυο παγκόσμιες ημέρες και αποτελεί αφορμή για την διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων.

Μπορείς να δεις ακόμη