5+1 λόγοι για να βάλεις ηλιακό θερμοσίφωνα

by Zikou Stella

Άλλοι αγαπούν το καλοκαίρι και άλλοι τον χειμώνα. Άλλοι το κρύο και άλλοι τη ζέστη. Όπως κι αν έχει, το ζεστό κλίμα και οι ηλιόλουστες μέρες πάντα μας γεμίζουν με ένα αίσθημα ευεξίας και ζωντάνιας.

Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες παγκοσμίως και δεν είναι τυχαίο ότι ο ελληνικός ήλιος αποτελεί συχνά ένα κορυφαίο “μότο” για τις τουριστικές καμπάνιες της χώρας. Εξάλλου, σύμφωνα με την επιστήμη, έχουμε 336 ημέρες τον χρόνο ηλιοφάνεια και πέραν από την ψυχική ανάταση που μας προκαλεί, ο ήλιος μπορεί να γίνει “σύμμαχος” για πιο πρακτικούς λόγους, καθώς αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή θερμότητας και φωτός. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την προηγμένη τεχνολογία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν την καθημερινότητά σου.

Μία ευρέως γνωστή μέθοδος αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας είναι η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα που σε βοηθά να καλύψεις την ανάγκη του νοικοκυριού ή της επιχείρησής σου για ζεστό νερό σχεδόν όλο τον χρόνο, 24/7.

 

Πώς λειτουργεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας

Η λειτουργία ενός θερμοσίφωνα είναι ιδιαίτερα απλή. Η ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία διοχετεύεται μέσω ηλιακών συλλεκτών στο νερό το οποίο με αυτόν τον τρόπο θερμαίνεται.

Δύο είναι τα βασικά μέρη ενός θερμοσίφωνα:

– Οι ηλιακοί συλλέκτες διαθέτουν επιφάνειες (πλάκες) σκούρου χρώματος φτιαγμένες από αδιάβρωτα υλικά και καλυμμένες από κρύσταλλο, καθώς και σωλήνες διοχέτευσης νερού. Η απορροφητική πλάκα παίζει τον πιο καταλυτικό ρόλο στη συνολική διαδικασία, καθώς απορροφά την ηλιακή ενέργεια, την οποία μετατρέπει σε θερμότητα, ζεσταίνοντας τους σωλήνες του νερού. H πλάκα είναι καλυμμένη από κρύσταλλο ενώ οι ηλιακοί συλλέκτες διαθέτουν επιπλέον το θερμικά μονωμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο στερεώνονται τα υπόλοιπα εξαρτήματα.

– Παράλληλα, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διαθέτουν τη δεξαμενή, εκεί όπου συγκεντρώνεται το νερό που ζεσταίνεται. Καθώς η τεχνολογία προχωρά, πλέον οι πιο σύγχρονοι ηλιακοί θερμοσίφωνες διαθέτουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορούν να διατηρήσουν το νερό ζεστό ακόμη και ολόκληρο το βράδυ ή ακόμη και μια συννεφιασμένη ημέρα.

 

Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι ηλιακοί θερμοσίφωνες

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας τους, τον αριθμό των ενεργειακών πηγών που μπορούν να αξιοποιήσουν, το μέγεθός τους αλλά και τον χώρο τοποθέτησής τους.

Έτσι έχουμε τους ηλιακούς θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος και ανοικτού κυκλώματος, διπλής και τριπλής ενέργειας, θερμοσίφωνες κυμαινόμενων μεγεθών, αναλόγως με τη χωρητικότητά τους αλλά και θερμοσίφωνες κεραμοσκεπής ή ταράτσας.

Θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος: Αυτός ο τύπος ηλιακού θερμοσίφωνα είναι αρκετά διαδεδομένος στη χώρα μας. Ουσιαστικά, πραγματοποιεί έμμεση θέρμανση του νερού που θα χρησιμοποιήσεις. Η λειτουργία του βασίζεται στη χρήση διαφορετικού υγρού από το νερό χρήσης. Το υγρό αυτό θερμαίνεται και μέσω αυτού θερμαίνεται το νερό χρήσης.

Θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος: Σε αυτή την περίπτωση έχουμε άμεση θέρμανση του νερού χρήσης. Ο συλλέκτης θερμαίνει το νερό χρήσης, το οποίο κυκλοφορεί μέσα στο σύστημα και καταλήγει στο δοχείο αποθήκευσης.

Θερμοσίφωνες διπλής ενέργειας: Λειτουργούν αξιοποιώντας τόσο την ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση του νερού, όσο και την ηλεκτρική, σε περιόδους που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια.

Θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας: Αυτοί οι θερμοσίφωνες είναι ιδανικοί για σπίτια με αυτόνομη θέρμανση καθώς χρησιμοποιούν ως θερμαντικό μέσον το νερό του καλοριφέρ που παράγεται από τον λέβητα. Κατά τα άλλα λειτουργούν παρόμοια με τους θερμοσίφωνες διπλής ενέργειας.

Χωρητικότητα: Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται ανάλογα με τη χωρητικότητά τους στις εξής βασικές κατηγορίες:

125 lt– Iδανικοί για 1-3 άτομα

160 lt– Ιδανικοί για 4-5 ατομα

200 lt– Ιδανικοί για 4-6 άτομα, συχνά και έως 7

300 lt– Ιδανικοί για 6 άτομα και πάνω

Επομένως, μια μέση ελληνική οικογένεια μπορεί να καλύψει τις καθημερινές της ανάγκες με έναν θερμοσίφωνα 160-200 lt, αναλόγως με την καθημερινή κατανάλωση.

Τέλος οι θερμοσίφωνες χωρίζονται και σε δύο κατηγορίες με βάση την τοποθέτησή τους εάν θα γίνει σε κεραμοσκεπή ή ταράτσα.

 

 

Τα pros του ηλιακού θερμοσίφωνα

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τους λόγους για τους οποίους ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι απαραίτητος για το σπίτι σου.

  1. Έχεις ζεστό νερό χρήσης χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις ρεύμα, τη μεγαλύτερη περίοδο του χρόνου. Με δεδομένες τις “φουσκωμένες” τιμές στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η χρήση του ηλιακού έναντι του κλασικού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα θεωρείται σαφώς μια έξυπνη κίνηση.
  2. Επείγει να μπεις για ένα ντους άμεσα ή πρέπει να πλύνεις γρήγορα τα πιάτα μετά το μεσημεριανό γεύμα; Με τον ηλιακό θερμοσίφωνα δεν χρειάζεται να περιμένεις καθόλου να ζεσταθεί το νερό. Ανοίγεις τη βρύση ή τη ντουζιέρα και είσαι έτοιμος.
  3. Εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση: Είτε προορίζεται για κεραμοσκεπή, είτε για ταράτσα, η εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μια σχετικά απλή διαδικασία διάρκειας 2-3 ωρών. Απαραίτητο είναι να βρεθεί το ιδανικό σημείο για την εγκατάστασή του, προκειμένου το εμβαδόν να επαρκεί για τις ανάγκες του νοικοκυριού σου. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει τη συναρμολόγηση του σκελετού στήριξης, την τοποθέτησή του και τη σύνδεσή του με τις υδραυλικές ενώσεις. Από εκεί και πέρα, οι ειδικοί θα σου δώσουν οδηγίες σωστής συντήρησης.
  4. Συμφέρει: Έστω ότι εξακολουθείς να χρησιμοποιείς ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Η τιμή του ρεύματος, ιδιαίτερα μετά την άνοδο του πληθωρισμού έχει εκτοξευθεί. Έτσι υπολογίζεται ότι η απόσβεση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα γίνεται περίπου στα 2,5 χρόνια ενώ η διάρκεια ζωής του, αν συντηρείται σωστά, φτάνει και τα 20 χρόνια. Σκέψου πόσα χρήματα αποταμιεύεις!
  5. Δίνει υπεραξία στο σπίτι που θέλεις να μισθώσεις: Ο ηλιακός θερμοσίφωνας πέραν της ευκολίας που προσφέρει δίνει υπεραξία στο σπίτι που προορίζεις για μίσθωση. Ο ενοικιαστής σου θα εκτιμήσει το γεγονός ότι δεν θα χρειάζεται να πληρώνει “φορτωμένους” λογαριασμούς ρεύματος μαζί με το ενοίκιο και τις άλλες υποχρεώσεις ενός σπιτιού, ενώ θα έχει διαρκώς ζεστό νερό, άμεσα και χωρίς σπατάλες. Πρέπει να γνωρίζεις ότι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αποτελεί μια από τις πιο κοστοβόρες συσκευές ενός σπιτιού, με όρους κατανάλωσης ρεύματος. Πέραν αυτού, ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι απόλυτα φιλικός προς το περιβάλλον, καθώς χρησιμοποιεί μόνο την ηλιακή ενέργεια και δεν εκπέμπει ρύπους.

 

 

Μάθε τα πάντα για το πρόγραμμα Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα

Τώρα, η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι πιο εύκολη και οικονομική από ποτέ. Το εθνικό πρόγραμμα “ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ” σου δίνει ένα ακόμη κίνητρο για να αντικαταστήσεις τον παλιό σου ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με επιδότηση δαπάνης για την αγορά ηλιακού που φθάνει έως το 60%.

Εφόσον έχεις κάνει την αίτησή σου, μπορείς να πάρεις όσες πληροφορίες χρειάζεσαι για να οδηγηθείς στη σωστή επιλογή.

Είτε προτιμάς το καλοκαίρι, είτε τον χειμώνα, η ανάγκη σου για ζεστό νερό καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους είναι πάγια. Γιατί να χρησιμοποιείς ακόμα τον παλιό σου ηλεκτρικό θερμοσίφωνα που κάνει κακό στο περιβάλλον και στην τσέπη σου; Δες τις λύσεις που σου προτείνει ο Κωτσόβολος και θα ξενοιάσεις μια για πάντα!

Μπορείς να δεις ακόμη