5+1 απλοί και εύκολοι τρόποι να αποφύγουμε την σπατάλη τροφίμων

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα φαινόμενο των αναπτυγμένων οικονομικά κοινωνιών με τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Κι επειδή όλα ξεκινούν από το σπίτι μας, ας δούμε κάποιους απλούς τρόπους να την μετριάσουμε όσο γίνεται.

 

 

Πρώτα απ’όλα ας ρίξουμε μια ματιά στην έννοια της σπατάλης τροφίμων

  1. Φρέσκα προϊόντα (φρούτα και λαχανικά) απορρίπτονται κατά τη διάρκεια της διαλογής τους από την αγορά γιατί δεν είναι όμορφα! Όχι γιατί δεν είναι φρέσκα, υγιεινά ή εποχικά.
  2. Κάποια φρέσκα προϊόντα (φρούτα και λαχανικά, ψάρια, κρέατα) μένουν αδιάθετα στην αγορά γιατί κανένας δεν τα αγόρασε στην πρώτη νιότη τους κι έτσι αλλοιώνονται και καταλήγουν στα σκουπίδια.
  3. Φρέσκα προϊόντα αγοράζονται από τους καταναλωτές αλλά λόγω του ότι δεν καταναλώθηκαν εγκαίρως αλλοιώνονται και καταλήγουν στα σκουπίδια.
  4. Προϊόντα με ημερομηνία λήξης (κοντά στη λήξη τους) απορρίπτονται από εμπόρους και αγοραστές και μετά από λίγο καταλήγουν στα σκουπίδια.

 

 

Η σκληρή αλήθεια σε αριθμούς…

Από τα τρόφιμα που παράγονται παγκοσμίως:

  • Το 30% των σιτηρών, που αντιστοιχεί σε 763 δισ. κουτιά μακαρόνια καταστρέφεται
  • Τo 45% των φρούτων και λαχανικών πετιούνται και αντιστοιχεί σε 3,7 τρισ. μήλα
  • Το 20% των γαλακτοκομικών πετιέται
  • Το 20% των ελαιούχων σπόρων και των οσπρίων πετιέται
  • Το 39% των ψαριών που αντιστοιχεί σε 3 δισ. σολομούς καταστρέφεται
  • Το 20% του κρέατος που αντιστοιχεί σε 75 εκατομμύρια αγελάδες πετιέται

Αν στα παραπάνω ανησυχητικά νούμερα προσθέσουμε το γεγονός ότι στην Ελλάδα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στη σπατάλη τροφίμων δεν χωρά αμφιβολία ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα.

 

 

Ας κάνουμε μερικά απλά βήματα για αρχή

  1. Το ψωμί που αγοράζεται από τα νοικοκυριά είναι το νούμερο ένα τρόφιμο που καταλήγει στα σκουπίδια. Κι όμως, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το αποφύγουμε: να φυλάμε το ψωμί στην κατάψυξη κομμένο σε φέτες και να το βγάζουμε σε δόσεις, να το ψήνουμε πριν το καταναλώσουμε, να κάνουμε το ψωμί που περισσεύει κρουτόν, σκορδόψωμο, σκορδαλιά, ταραμοσαλάτα, ψωμοκεφτέδες, να το προσθέτουμε σε κεφτέδες κλπ.
  2. Να τακτοποιούμε πιο συχνά τα ντουλάπια μας και το ψυγείο μας, ελέγχοντας τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων και φέρνοντας μπροστά όσα έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης.
  3. Να κάνουμε λίστα με τα ψώνια πριν πάμε στο σούπερ μάρκετ. Τις περισσότερες φορές πηγαίνουμε να ψωνίσουμε 1 ή 2 πράγματα και στο τέλος καταλήγουμε να φύγουμε με ένα καρότσι ψώνια που σχεδόν δεν χρειαζόμαστε. Αν ελέγχουμε τα ντουλάπια και το ψυγείο μας πριν κάνουμε τη λίστα με αυτά που χρειαζόμαστε πραγματικά και οικονομία στο πορτοφόλι μας θα κάνουμε και δεν θα πετάμε στα σκουπίδια τρόφιμα που αγοράσαμε αδίκως.
  4. Το γάλα που κινδυνεύει να λήξει μπορεί να γίνει βάση για υγιεινά smoothies ή κάποια κρέμα σαν ελαφρύ επιδόρπιο, κρέπες κλπ. Οι συνταγές και η λίστα των ιδεών είναι ατελείωτη.
  5. Αγοράζουμε τα τυριά σε όσο πιο μικρές ποσότητες μπορούμε. Τα συσκευασμένα είναι μια λύση αν θέλουμε οπωσδήποτε να έχουμε στο ψυγείο μας τυρί.
  6. Τα φρούτα και τα λαχανικά που χάνουν τη σφριγηλότητα της πρώτης νιότης τους, γίνονται υπέροχες κομπόστες και μαρμελάδες κερδίζοντας μια δεύτερη ευκαιρία να καταναλωθούν και μάλιστα με μακρινή ημερομηνία λήξης.

 

Μπορείς να δεις ακόμη