5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Γιόρτασέ την με τις πιο eco friendly συσκευές

by Aggeliki Tsoukana

Ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει οριστεί από τη διεθνή κοινότητα η 5η Ιουνίου και σήμερα η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Η φύση έχει την ιδιότητα να αναγεννιέται και να αντιστέκεται σε πολλούς ρυπογόνους παράγοντες, παρ’ όλ’ αυτά μια σειρά από ενέργειες που οφείλονται κατά βάση στον ανθρώπινο παράγοντα έχουν φέρει αρκετές ανισορροπίες. Ως αποτέλεσμα, η απειλή της Κλιματικής Αλλαγής είναι πιο ορατή από ποτέ.

Κάθε ένας από εμάς ευθύνεται είτε λίγο είτε πολύ για την καταστροφή που συντελείται στο φυσικό περιβάλλον. Η 5η Ιουνίου λοιπόν αποτελεί μια υπενθύμιση για όλους ότι η προστασία του κόσμου όπου ζούμε είναι μαζική αλλά και η προσωπική ευθύνη του καθενός.

Μπορείς κι εσύ να ακολουθήσεις έναν τρόπο ζωής πιο φιλικό προς το περιβάλλον ξεκινώντας από καθημερινά “μικροπράγματα” που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Επίλεξε για παράδειγμα 2-3 φορές την εβδομάδα τη δημόσια συγκοινωνία αντί για το αυτοκίνητο για να πας στη δουλειά, φρόντισε να ανακυκλώνεις τα σκουπίδια σου ή τις παλιές σου συσκευές και αντικατάστησέ τες με καινούργιες, που να είναι ενεργειακά αποδοτικές.

 

Εσύ ήξερες ότι …

Σύμφωνα με μελέτη του Global E-waste Monitor, λιγότερο από το 20% των ηλεκτρονικών αποβλήτων ανακυκλώνεται. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο τόνοι αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή καίγονται, απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες βλαβερών ουσιών και τοξικών μετάλλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 στη Γερμανία, μια προηγμένη δυτικο – ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα με το Global E-waste Monitor, υπολογίζεται ότι συλλέχθηκε και ανακυκλώθηκε σωστά μόλις το 44% των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών. Τί συνέβη ωστόσο με το υπόλοιπο 56%; Εκτιμάται ότι κατέληξαν είτε σε απλούς κάδους σκουπιδιών είτε σε μη πιστοποιημένες μάντρες απορριμμάτων.

Το ζήτημα ωστόσο δεν είναι μόνο η ανακύκλωση, αλλά πλέον, όταν αποφασίζεις να αγοράσεις κάποια συσκευή, είναι αναγκαίο να αναλογιστείς τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Είτε πρόκειται για πλυντήριο, είτε για ψυγείο ή για οποιαδήποτε άλλη συσκευή, οφείλεις να ελέγχεις την ενεργειακή του απόδοση και τις λειτουργίες τις οποίες διαθέτει, φροντίζοντας να είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Παρακάτω σου δίνουμε μερικά παραδείγματα έτσι ώστε να γίνει πιο σαφές τι μπορεί να διαθέτει μια συσκευή για να είναι φιλική προς το περιβάλλον.

 

Πλυντήριο ρούχων

Μια σχετικά νέα λειτουργία με την οποία είναι εφοδιασμένα πολλά πλυντήρια ρούχων, είναι το eco πλύσιμο. Με αυτή τη λειτουργία πλένεις τα ρούχα αποτελεσματικά και χωρίς ίχνος λεκέδων, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο ενέργεια. Και μπορεί ένα πρόγραμμα πλύσης να διαρκεί πολύ περισσότερη ώρα, ωστόσο αυτό συνεπάγεται πολύ πιο αργή θέρμανση της συσκευής και αποτελεσματικό πλύσιμο σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

To Bosch WGB244A9GR 9kg από την άλλη, πέραν της καλής ενεργειακής του απόδοσης περιορίζει τη σπατάλη νερού, χάρη στο αυτόματο σύστημα εξοικονόμησης που διαθέτει. Η τεχνολογία ActiveWater Plus παρέχει τέλεια αποτελέσματα, ενώ χρησιμοποιεί μόνο τόσο νερό όσο χρειάζεται. Τέσσερεις συνολικά ενσωματωμένοι αισθητήρες ρυθμίζουν την κατανάλωση νερού σύμφωνα με το είδος και την ποσότητα του υφάσματος, ενώ το πατενταρισμένο σύστημα κάδου και εισροής νερού επιτρέπουν το γρηγορότερο μούλιασμα.

Μια άλλη εξαιρετικά “έξυπνη” λειτουργία που περιορίζει την κατασπατάληση πόρων και άρα έχει κι αυτή οικολογικό πρόσημο είναι το αυτόματο σύστημα δοσομέτρησης. Ένα πλυντήριο που διαθέτει το σύστημα αυτό είναι το Pitsos WPG1400I11. Εσύ απλώς γεμίζεις μία φορά τα αντίστοιχα δοχεία με υγρό απορρυπαντικό και μαλακτικό, και οι ειδικοί αισθητήρες θα υπολογίσουν την ακριβή ποσότητα απορρυπαντικού, μαλακτικού και νερού που χρειάζεσαι στο εκάστοτε πλύσιμο, χωρίς έξτρα σπατάλες.

Τι θα έλεγες πάλι, εάν με τη σωστή συσκευή, έκανες οικονομία και στα ρούχα σου, καθώς θα φρόντιζε πολύ περισσότερο ώστε να παραμένουν σαν καινούργια σε βάθος χρόνου; Είναι σίγουρα και αυτό μια ακόμη μέθοδος προστασίας του περιβάλλοντος με τη μείωση χρήσης φυσικών πόρων. Το LG F4R9513TPWC είναι εφοδιασμένο με τεχνολογία ΑΙ και χάρη στην έξυπνη φροντίδα του AI DD η συσκευή μπορεί να ανιχνεύει το βάρος, την απαλότητα του υφάσματος και να επιλέγει αυτόματα τις βέλτιστες κινήσεις για αυτό.

 

Πλυντήριο πιάτων

Αντίστοιχες λειτουργίες έχουν και τα πλυντήρια πιάτων. Κάποια διαθέτουν έξυπνες λειτουργίες, με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο, όπως φυσικό στέγνωμα, αισθητήρες για σωστή θερμοκρασία πλυσίματος, “διπλή” λειτουργία απαλού πλυσίματος και IntensiveZone για επίμονους λεκέδες κ.ο.κ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων αυτών των νέων τεχνολογιών είναι το autoOpen dry του Siemens SN23EI03ME. Το πλυντήριο κάνει απαλό στέγνωμα με φυσικό τρόπο καθώς μετά το πλύσιμο η πόρτα ανοίγει αυτόματα και απαλά. Τα πιάτα έτσι στεγνώνουν, χωρίς επιπλέον κατανάλωση ενέργειας από τη συσκευή. Από την άλλη, το Whirlpool WSFO3O34PF X διαθέτει αισθητήρες 6th Sense που επιλέγουν την κατάλληλη θερμοκρασία, ισχύ και τον χρόνο που χρειάζονται τα πιάτα σου για να πλυθούν.

 

Ψυγεία

Μπορείς να επιλέξεις ψυγείο ή ψυγειοκαταψύκτη με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές και προπαντός πριν επενδύσεις σε κάποιο, φρόντισε να έχεις τσεκάρει την ενεργειακή κλάση. Προτίμησε την κατηγορία από Α και πάνω, ενώ για ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση Α+ και Α++.

Τα μικρά νοικοκυριά δεν χρειάζεται να διαθέτουν τεράστια ψυγεία. Έχε στο νου σου ότι για νοικοκυριό ενός ατόμου θα χρειαστεί ένα ψυγείο 100 λίτρων και έξτρα 50 για κάθε επιπλέον άτομο. Καλό θα ήταν να γνωρίζεις ακόμα ότι τα σύγχρονα ψυγεία που διαθέτουν την ετικέτα ECOLABEL EU τηρούν τις απαραίτητες “πράσινες” προδιαγραφές για να προστατεύουν ή τουλάχιστον να μην επιβαρύνουν τη στοιβάδα του όζοντος.

Πέραν όλων των προαναφερθέντων οι σύγχρονες συσκευές διαθέτουν μια σειρά από άλλες “πράσινες” λειτουργίες. Για παράδειγμα το πρωτότυπο μονόπορτο Samsung BESPOKE RZ32A7485AP/E είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία Digital Inverter που αλλάζει έξυπνα την ισχύ και προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητα ανάλογα με τις απαιτήσεις για ψύξη. Έχει χαμηλά επίπεδα θορύβου και διατηρεί τα τρόφιμα φρέσκα για μέρες.

Από την άλλη, ο ψυγειοκαταψύκτης Haier HTW7720DNGB διαθέτει ενσωματωμένη τεχνολογία ΑΙ για εξοικονόμηση ενέργειας, που προσαρμόζει τη θερμοκρασία ανάλογα με τις ανάγκες σου και χάρη στην εφαρμογή hOn παρακολουθεί τη συχνή χρήση του ψυγείου εβδομαδιαίως και βελτιστοποιεί τη συντήρηση των τροφίμων και την εμπειρία του χρήστη.

 

Φούρνοι-κουζίνες

Όσον αφορά τον φούρνο στην κουζίνα σου, πέραν της ενεργειακής κλάσης, πρέπει να προσέξεις και τα συστήματα που θα διαθέτει να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Υπάρχουν κουζίνες όπως η Bosch HLS59C352 Επαγωγική Inox που μπορούν να διασπούν βρωμιές και λίπη ενώ παράλληλα ψήνουν, εξοικονομώντας χρόνο, κόπο και ενέργεια. Η συγκεκριμένη συσκευή διαθέτει το βοηθητικό σύστημα καθαρισμού EcoClean Direct, που επί της ουσίας είναι μια ειδική επίστρωση από μικροσκοπικά κεραμικά σφαιρίδια, η οποία βρίσκεται στο πίσω τοίχωμα και βοηθά στη διάσπαση των υπολειμμάτων.

Εάν πάλι είσαι fan της κουζίνας υγραερίου, τότε φρόντισε να είναι αποτελεσματική. Η Whirlpool WS67G1CMX/MEA εγγυάται υψηλή απόδοση με εξαιρετικά αποτελέσματα χάρη στις εξαιρετικά δυνατές εστίες της, ενώ παράλληλα μειώνεται η κατανάλωση αερίου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σου συστήνουμε να βάλεις κι εσύ το δικό σου λιθαράκι στον αγώνα κατά της Κλιματικής Αλλαγής και υπέρ της προστασίας του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Πόρων.

 

 

Ο Κωτσόβολος διαθέτει μια ευρεία γκάμα από “πράσινες”, οικολογικές συσκευές που διασφαλίζουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, εξοικονόμηση φυσικών πόρων και τροφίμων. Εάν θέλεις κι εσύ να κάνεις κάτι καλό για τον κόσμο όπου ζούμε όλοι, ενημερώσου από τους ειδικούς του Κωτσόβολου στο τοπικό κατάστημα της γειτονιάς σου ή επίλεξε τις κατάλληλες συσκευές από την ιστοελίδα kotsovolos.gr.

 

Μπορείς να δεις ακόμη