6 τρόποι για να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου στα shooting games

by k-Admin 3

Τα shooting games είναι ίσως το πιο δημοφιλές είδος ηλεκτρονικών παιχνιδιών και δεν χρειάζεται να γνωρίζεις κάθε λεπτομέρεια για κάθε παιχνίδι ώστε να παίξεις σαν επαγγελματίας. Υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που ισχύουν για σχεδόν κάθε shooting game, είτε παίζεις με controller στα PS4 και Xbox One ή στο gaming PC σου.

Όταν λοιπόν, “χάνεσαι” στο απέραντο θέατρο πολέμου του Battlefield 1, ή δεν μπορείς ν` ακολουθήσεις τον απίστευτα γρήγορο ρυθμό του Star Wars Battlefront II, τότε “keep calm” και ακολούθησε τα παρακάτω tips.

 

 

Όλα ξεκινούν από τις ρυθμίσεις του παιχνιδιού

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να γίνεις καλύτερος σ` ένα παιχνίδι, ακόμα κι αν δεν το έχεις παίξει ποτέ, είναι να προσαρμόσεις τις ρυθμίσεις του παιχνιδιού στα μέτρα σου. Τα περισσότερα shootings έρχονται με μερικές τυπικές ρυθμίσεις που μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, όπως η φωτεινότητα, η ευαισθησία των αξόνων Χ και Υ και η ανεστραμμένη κίνηση.

 

Φωτεινότητα (brightness)
Η πλούσια βλάστηση, ένα μονοπάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να “κόψεις” δρόμο, μια καλή “κρυψώνα”, όλα αυτά, είναι λεπτομέρειες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός ανταγωνιστικού παιχνιδιού. Ωστόσο, ορισμένα games είναι τόσο “σκοτεινά” στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις τους, που μπορεί να χάσεις πολλές απ` αυτές τις λεπτομέρειες, ακόμα κι αν έχεις την καλύτερη ανάλυση. Η ρύθμιση της φωτεινότητας σε υψηλότερο επίπεδο θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις αυτές τις λεπτομέρειες πιο εύκολα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση βρίσκεται στις ρυθμίσεις γραφικών (Display ή Video settings) του παιχνιδιού.

Μόλις εξοικειωθείς με το παιχνίδι, μπορείς να ρυθμίσεις ξανά τη φωτεινότητα στο προεπιλεγμένο επίπεδο, για μια πιο ρεαλιστική εμπειρία gaming.

 

View Distance και Field of View
Ορισμένα video games σου επιτρέπουν να προσαρμόσεις και το οπτικό πεδίο, δηλαδή να καθορίσεις πόσο “μακριά” μπορείς να δεις στο παιχνίδι. Αυτές οι ρυθμίσεις συνήθως ονομάζονται View Distance και Field of View και βρίσκονται στις ρυθμίσεις γραφικών (Display ή Video settings) του παιχνιδιού.

Το View Distance έχει να κάνει με την απόσταση στον ορίζοντα (στο εικονικό περιβάλλον) του παιχνιδιού. Όσο περισσότερο το αυξάνεις, τόσο πιο μακριά θα βλέπεις στον ορίζοντα. Αντίστοιχα, το Field of View (ή αλλιώς FOV), το οποίο συναντάμε σε shootings πρώτου προσώπου (FPS), αναφέρεται στην περιφερειακή όραση του χαρακτήρα που χειρίζεσαι. Με άλλα λόγια, στο οπτικό σου πεδίο. Πράγμα που σημαίνει ότι, όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η τιμή, τόσο μεγαλύτερο και το οπτικό σου πεδίο στο περιβάλλον του παιχνιδιού.

 

Άξονες Χ και Υ
Η ανεστραμμένη κίνηση κάμερας και η ευαισθησία του άξονα Χ και Υ εμπίπτουν σε παρόμοια κατηγορία. Αν κατά τη διάρκεια της δράσης (π.χ. στο Battlefield 1) βρεθείς να στοχεύεις ψηλά όταν προσπαθείς να στοχεύεις προς τα κάτω, αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα σε βολέψει καλύτερα η αντίστροφη κίνηση του μοχλού κάμερας. Έτσι, όταν θα κάνεις κάτω τον αναλογικό μοχλό θα στοχεύεις πάνω και αντίστροφα.

Το ίδιο ισχύει και για τις ρυθμίσεις αξόνων. Εάν η στόχευση αριστερά ή δεξιά φαίνεται πολύ αργή, τότε πρέπει να ρυθμίσεις τον άξονα Χ, ώστε ο χαρακτήρας σου να κινείται λίγο πιο γρήγορα. Μπορείς επίσης να ρυθμίσεις και την ταχύτητα για τη στόχευση πάνω και κάτω. Αυτές είναι ρυθμίσεις που πρέπει να προσαρμόζεις συνεχώς καθώς εξοικειώνεσαι περισσότερο με το παιχνίδι.

Εάν είσαι κάτοχος PC αλλά χρησιμοποιείς controller αντί για gaming keyboard και gaming mouse, ρίξε μια ματιά στις ρυθμίσεις του controller σου, καθώς μπορεί να απαιτούνται επιπλέον ρυθμίσεις για να λειτουργήσει σωστά. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείς USB adapter, ίσως διαπιστώσεις ότι οι άξονες Χ και Υ δεν είναι τόσο ακριβείς όσο θα έπρεπε, οπότε χρειάζονται την απαραίτητη βαθμονόμηση.

Αυτό μπορείς να το κάνεις μέσα από τον οδηγό βαθμονόμησης των Windows 10 (ή Windows 7), τον οποίο μπορείς να βρεις πηγαίνοντας Πίνακας Ελέγχου > Συσκευές και εκτυπωτές και κλικ στο εικονίδιο που αντιστοιχεί στο χειριστήριό σου. Έπειτα κάνε δεξί κλικ στο εικονίδιο που αντιστοιχεί στο controller που θέλεις να ρυθμίσεις και επίλεξε Ρυθμίσεις ελεγκτή παιχνιδιών. Στην οθόνη επιλογών στο αναδυόμενο παράθυρο, κάνε κλικ στην επιλογή Ιδιότητες. Στο επόμενο παράθυρο κάνε κλικ στην καρτέλα ρυθμίσεις και έπειτα κλικ στην επιλογή Μικρορύθμιση για ν` ανοίξεις το εργαλείο βαθμονόμησης. Αφού ανοίξει το εργαλείο βαθμονόμησης, μπορείς να ακολουθήσεις τις οδηγίες στην οθόνη, οι οποίες θα σε βοηθήσουν ν` αποκτήσεις καλύτερο έλεγχο στους αναλογικούς μοχλούς.

 

 

Ο ήχος μπορεί να κάνει τη διαφορά

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι τί σχέση μπορεί να έχει ο ήχος με το πώς μπορείς να βελτιωθείς στα shooting games, τότε μάλλον δεν έχεις δοκιμάσει να παίξεις μ` ένα ποιοτικό gaming headset. Τα gaming headsets είναι σχεδιασμένα για να παρέχουν απίστευτη ακουστική πιστότητα για ένα πλήρως απολαυστικό παιχνίδι, κάτι που δεν πρόκειται να συναντήσεις σ` ένα σετ συμβατικών ακουστικών.

Φαντάσου απλά ότι ένα Surround Sound Gaming Headset σαν το Razer Tiamat 7.1 V2 όχι μόνο αναβαθμίζει την οπτικοακουστική σου εμπειρία, αλλά σου δίνει και το πλεονέκτημα στη “μάχη”. Για παράδειγμα, θα μπορείς ν` ακούς τον αντίπαλο να περπατάει και ν` αποφεύγεις ξαφνικές επιθέσεις ή να βρίσκεις την ακριβή τοποθεσία των αντιπάλων σου μέσω των πυροβολισμών τους.

Εάν σου αρέσει να παίζεις online shooting games, τότε πρέπει να γνωρίζεις ότι η επικοινωνία με τους συμπαίκτες σου είναι το κλειδί για τη νίκη, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ακούς αλλά και να σ` ακούνε δυνατά και καθαρά. Τα gaming headsets διαθέτουν υψηλής ποιότητας μικρόφωνα με τεχνολογίες που προσφέρουν πεντακάθαρες συνομιλίες, επιτρέποντάς σου να μιλάς με σαφήνεια στους συμπαίκτες σου ενώ τους καθοδηγείς στη νίκη. Γενικά, ένα ποιοτικό gaming headset θα σου προσφέρει το απόλυτο πλεονέκτημα στην τακτική σου.

“Χτύπα” όταν πρέπει!

Μία από τις πιο βασικές αρχές στα shooting games είναι να πυροβολείς όταν και όποτε πρέπει και, φυσικά, να βρίσκεις στόχο! Το άσκοπο “shoot and run” δεν πρόκειται να σου προσφέρει και πολλά πράγματα, εκτός αν πρόκειται για μια συγκεκριμένη τακτική, π.χ. προληπτικά πυρά καταστολής. Ένα κοινό λάθος που κάνουν πολλοί gamers είναι να πυροβολούν βιαστικά. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να πυροβολείς χωρίς να έχεις “καθαρό στόχο”. Εάν οι εχθροί σου δεν γνωρίζουν πού βρίσκεσαι, δεν θα σε “χτυπήσουν”. Έτσι, είσαι σχετικά ασφαλής όσο δεν αποκαλύπτεις τη θέση σου. Αυτή η τακτική είναι πολύ πιο συνηθισμένη στα stealth shootings, όπου ο βασικός στόχος είναι να ολοκληρώσεις το παιχνίδι χωρίς να γίνεις αντιληπτός.

Μάθε να στοχεύεις αποτελεσματικά

Είναι πολύ εκνευριστικό να νομίζεις ότι έχεις “lock-άρει” κάποιον, να πυροβολείς και τελικά να μην τον πετυχαίνεις. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την αποτελεσματική στόχευσή σου. Ένας από τους πιο προφανείς είναι η επιλογή όπλων. Στα περισσότερα shootings, το όπλο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Κάθε όπλο “συμπεριφέρεται” διαφορετικά. Για παράδειγμα, εάν το παιχνίδι είναι αρκετά ρεαλιστικό, η ανάκρουση (recoil) μπορεί να επηρεάσει τη στόχευση. Με άλλα λόγια, εάν ο στόχος σου τρέχει προς τ` αριστερά, μπορεί να χρειαστεί να στοχεύσεις μόνο λίγο προς τ` αριστερά του κεφαλιού του. Έτσι, μέχρι η σφαίρα να φτάσει στο σημείο που έχεις στοχεύσει, θα έχεις κάνει ένα τέλειο headshot. Δοκίμασέ το και σε λίγες μέρες θα έχεις πολλά headshots στο παλμαρέ σου.

 

 

Μάθε τα όπλα σου

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η επιλογή του σωστού όπλου μπορεί να έχει δραστικό αντίκτυπο στη στόχευσή σου, και αυτό ποικίλλει αρκετά από παιχνίδι σε παιχνίδι. Στο επόμενο παράδειγμα, θ` αναφερθούμε σε δύο όπλα στο δημοφιλές tactical shooting της Ubisoft που κυκλοφορεί για PC, PS4 και Xbox One, το Rainbow Six Siege.

Πολλοί παίκτες συστήνουν τη χρήση του R4-C στο Rainbow Six Siege, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά όπλα στο παιχνίδι. Ωστόσο, έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, τουλάχιστον για τους αρχάριους παίκτες, και αυτό είναι η δυνατή ανάκρουση (recoil), αρκετή για να σε κάνει να χάσεις εύκολα το στόχο σου. Γι` αυτό είναι καλύτερα να επιλέξεις ένα πιο ευέλικτο όπλο, όπως το G36C, το οποίο διαθέτει πολύ μικρότερη ανάκρουση. Παρ` όλο που δεν διαθέτει το ισχυρό σκόπευτρο του R4-C, με το G36C μπορείς να είσαι ακόμα πιο αποτελεσματικός χρησιμοποιώντας τις μεθόδους που περιγράφονται σ` αυτό το άρθρο.

Γνώρισε καλά το περιβάλλον του παιχνιδιού

Η καλή γνώση των χαρτών είναι συνήθως χρήσιμη μόνο σε multiplayer games, αλλά γνωρίζοντας το περιβάλλον σε οποιονδήποτε χάρτη εξυπηρετεί περισσότερους από έναν στόχους. Είτε παίζεις σόλο, είτε multiplayer, μπορείς να χρησιμοποιείς το περιβάλλον για ν` αποφύγεις τα πυρά του εχθρού. Αξιοποίησε κάθε έξοδο που σου δίνει ο χάρτης και το περιβάλλον, καλύψου πίσω από τα βαρέλια, κρύψου πίσω από τους τοίχους, κάνε ό,τι χρειαστεί για να είσαι ασφαλής.

Σε περιόδους που δέχεσαι πυρά από πολλούς εχθρούς, κάτι που εύκολα μπορεί να συμβεί σε multiplayer games που συμμετέχουν έως και 64 παίκτες, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να παραμείνεις καλυμμένος μέχρι να ακούσεις να επαναγεμίζουν τα όπλα τους. Στη συνέχεια, μπορείς ν` αφήσεις το ασφαλές καταφύγιό σου, να στοχεύσεις ψύχραιμα και να βγεις στην αντεπίθεση!

 

Η εξάσκηση φέρνει αποτελέσματα

Σίγουρα είναι ένα αρκετά παλιό κλισέ, αλλά ισχύει στην περίπτωση των shooting games, όπως και στα strategies. Φυσικά, η πρώτη σου εμπειρία μ` ένα shooting game δεν θα είναι τέλεια και πιθανότατα τις περισσότερες ώρες να τις περάσεις κάνοντας respawn. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων σου σ` ένα συγκεκριμένο shooting θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος σε όλα τα παιχνίδια του είδους.

Μπορείς να δεις ακόμη