Αφιέρωμα στη μαμά-ηρωίδα

by Aggeliki Tsoukana

 

Όπως λέει και το ρητό, «Μάνα είναι μόνο μια» και πόσο δίκιο έχει… Η κάθε μητέρα κουβαλάει τη δική της ιστορία, έχει να σου διηγηθεί τον δικό της εύκολο ή δύσκολο δρόμο μέχρι να κρατήσει στην αγκαλιά της το μωρό της. Καμίας μητέρας το έργο δεν είναι εύκολο. Η ανατροφή ενός παιδιού απαιτεί θυσίες, υποχωρήσεις, ξενύχτια και πολλά ακόμη που η κάθε γυναίκα που γίνεται μαμά είναι διατεθειμένη να τα κάνει.

Δεν είναι όμως όλες οι περιπτώσεις των μαμάδων ίδιες. Υπάρχουν αυτές που προσπάθησαν πολύ αλλά δεν τα κατάφεραν, αυτές που στάθηκαν τυχερές και κράτησαν γρήγορα το δικό τους μωρό, αυτές που θυσίασαν τα πάντα για να μην του λείψει τίποτα, αυτές που σε πείσμα όλου του κόσμου τα κατάφεραν, δεν λύγισαν και τώρα νιώθουν υπερήφανες. Η κάθε μανούλα είναι ξεχωριστή και αξίζει όλα τα «Χρόνια Πολλά» του κόσμου! Σίγουρα όλες έχουν κάνει λάθη αλλά την ανιδιοτελή αγάπη που νιώθουν για τα παιδιά τους δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει.

 

 

Μητέρες με «ειδικές» δυνάμεις

Μια από τις πιο αξιοθαύμαστες ‘‘κατηγορίες’’ μαμάδων αποτελούν οι μητέρες ΑμΕΑ. Είτε εκ γενετής, είτε για άλλο λόγο υπάρχουν γυναίκες με κινητικά προβλήματα, που έχουν προβλήματα με την όραση ή την ακοή τους. Όλα αυτά όμως δεν τις εμπόδισαν να φέρουν στον κόσμο παιδιά, να τα αναθρέψουν και να τους χαρίσουν αξίες. Χρειάζεται μεγάλη δύναμη, τόσο ψυχική όσο και σωματική να είσαι μαμά, πόσο μάλλον να είσαι μαμά με «ειδικές» δυνάμεις. Αυτό αυτόματα σε κάνει ηρωίδα, στα μάτια του παιδιού σου, των συγγενών σου, του κόσμου.

Για εσένα όμως είναι αυτονόητα τα όσα κάνεις, γιατί είναι το παιδί σου. Σίγουρα οι γυναίκες αυτές βρίσκουν στον δρόμο τους αρκετές δυσκολίες. Η ζωή δεν τους τα έφερε εύκολα, αλλά και τι με αυτό; Πηγαίνουν κανονικά το παιδί τους στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στο χόμπι τους και με τον τρόπο που μπορούν το βοηθούν στα μαθήματα. Η καθεμία μπορεί να βοηθήσει σε διαφορετικό βαθμό αλλά το κάνει.

 

 

Μητέρες «super heroes»

Μια εξίσου άξια θαυμασμού κατηγορία μητέρας είναι αυτή που μεγαλώνει ένα παιδί ΑμΕΑ. Εκ των πραγμάτων ένα παιδί με αναπηρίες, χρειάζεται την αμέριστη προσοχή της μητέρας του και όχι μόνο. Χρειάζεται φροντίδα και πολλές φορές χρειάζεται παραπάνω από όσο μπορεί να προσφέρει μια μάνα. Αυτές οι γυναίκες αποτελούν πρότυπο, γιατί βοηθούν τα παιδιά τους να ενταχθούν στην κοινωνία μας, να αναγνωριστούν τα δικαιώματα τους όταν τα ίδια δεν είναι σε θέση να το κάνουν. Δουλεύουν, έχουν τη δική τους ζωή αλλά πάνω από όλα είναι μητέρες, γιατί πρέπει να είναι εκεί σε κάθε περίσταση. Διαβάζουν ακατάπαυστα και ψάχνουν τρόπους να βοηθήσουν το παιδί τους, το πηγαίνουν σε θεραπείες και πασχίζουν να του δώσουν να καταλάβει πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα άλλα παιδιά. Μπορεί αν το θελήσει πραγματικά να κάνει ό,τι και τα άλλα. Μπορεί μετέπειτα να δουλέψει, να φτιάξει τη δική του οικογένεια και να ζήσει μια φυσιολογική ζωή στο μέτρο του δυνατού. Αν όμως δεν ήταν εκεί η μαμά του, από τα πρώτα του βήματα να πιστέψει σε αυτό, ίσως να μην το κατάφερνε.

 

 

Πολύτεκνες μητέρες, αγάπη και φροντίδα στο πολλαπλάσιο

Οι πολύτεκνες οικογένειες και συγκεκριμένα οι πολύτεκνες μητέρες είναι αναγκασμένες να χωρίζονται σε κομμάτια. Το κάθε παιδί απαιτεί τη δική του προσοχή, έχει ανάγκη τη μαμά του, θέλει να παίξει μαζί της, να μιλήσουν, να διαβάσουν το αγαπημένο τους παραμύθι. Μια πολύτεκνη μητέρα δεν μπορεί να έχει χρόνο για τον εαυτό της, δεν προλαβαίνει να βρει τόσα κενά. Είτε εργάζεται είτε όχι, έχει να ανησυχεί πάντα, για όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τρία ή και περισσότερα παιδιά. Όσο χρονών και αν γίνει ένα παιδί, για τη μαμά του θα είναι πάντα παιδί και το καρδιοχτύπι της για εκείνο δεν θα σταματήσει ποτέ.

 

 

Μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, μπαμπάς και μαμά μαζί

Υπάρχουν γυναίκες που σε πείσμα όλων, κατάφεραν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, να το μεγαλώσουν και να μην του λείψει τίποτα. Μητέρες που πολλοί δεν πίστεψαν πραγματικά σε αυτές γιατί δεν είχαν στο πλευρό τους σύντροφο. Οι γυναίκες αυτές όμως κατάφεραν να γίνουν για το παιδί τους και μάνα και πατέρας, δεν του στέρησαν ποτέ τίποτα, το μεγάλωσαν με δυσκολίες, με θυσίες αλλά το έκαναν. Το ήθελαν και το έκαναν με μεγάλη επιτυχία, γιατί η κάθε γυναίκα όταν γίνεται μητέρα αποκτά δυνάμεις που μέχρι πρότινος δεν είχε ιδέα πως διέθετε.

 

 

Θετή μητέρα, η μανούλα της καρδιάς

Μάνα δεν είναι μόνο αυτή που γεννάει ένα παιδί, αλλά κυρίως αυτή που το μεγαλώνει. Εκείνη που ήταν δίπλα του όταν μίλησε πρώτη φορά, όταν έκανε τα πρώτα του βήματα. Η υιοθεσία ενός παιδιού είναι μια σημαντική απόφαση που αλλάζει τόσο τη ζωή της γυναίκας, όσο και του παιδιού που υιοθετείται. Είναι ίσως η ύψιστη πράξη αγάπης και δοτικότητας, γι’αυτό και πρέπει να στηρίζεται και να ενθαρρύνεται.

 

 

Η μαμά που προσπαθεί να τα προλάβει όλα

Η σύγχρονη κοινωνία δεν επιτρέπει πια στη γυναίκα να μείνει στο σπίτι και να αναθρέψει τα παιδιά της. Η γυναίκα πλέον εργάζεται και μερικές φορές ίσως χρειάζεται να εργαστεί ατελείωτες ώρες για να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένεια της ή να προάγει την καριέρα της.

Μια μαμά που δουλεύει ακατάπαυστα όλη την ημέρα, συχνά δεν έχει το κουράγιο γυρνώντας στο σπίτι να ασχοληθεί με τα οικιακά καθήκοντα και με την ανατροφή του παιδιού της στον βαθμό που θα επιθυμούσε. Όμως, βρίσκει πάντα τη δύναμη και τα συνδυάζει όλα με επιτυχία.

 

 

Η μαμά που ζει μακριά από τα παιδιά της

Υπάρχουν και οι μητέρες που ζουν μακριά από τα παιδιά τους. Το παιδί έχει μεγαλώσει, έχει φτιάξει τη δική του οικογένεια, σπουδάζει, ή για προσωπικούς λόγους αποφάσισε να ζήσει μακριά από το σπίτι, την οικογένεια και κατ’ επέκταση τη μητέρα του.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που οδήγησε στο να μείνει μακριά από το παιδί της το σίγουρο είναι πως νοιάζεται για αυτό και πως πάντα θέλει το καλό του. Τα παιδιά μεγαλώνουν, ανοίγουν τα φτερά τους και χαράζουν το δικό τους δρόμο.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που μια μητέρα αναγκάστηκε να φύγει μακριά από το παιδί της για να εργαστεί και να του προσφέρει μια όσο το δυνατόν καλύτερη ζωή. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι οικογένειες πασχίζουν για να προσφέρουν στο παιδί τους αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη. Το μέλλον του μπορεί να βρίσκεται στην Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται και στο εξωτερικό. Όσο δύσκολο και αν είναι για μια μαμά να αποχωριστεί το παιδί της, κοιτάει πάντα το καλό του και βρίσκει τον τρόπο να κάνει αυτό που πρέπει, όσο και να της λείπει.

 

 

Μαμά: Το πλάσμα που βάζει το παιδί της πάνω από όλα

Όπως συμβαίνει σε κάθε σχέση, έτσι και σε αυτή μεταξύ μητέρας και παιδιού θα υπάρχουν φορές που θα έχουν αντιπαραθέσεις, που θα μαλώσουν, που θα νευριάσει ο ένας με τον άλλον, που θα έχουν διαφορετικές απόψεις, όμως για μια μαμά είναι πάντα το παιδί της και για ένα παιδί θα είναι πάντα η μαμά του. Πολλά παιδιά σε διάφορες ηλικίες νιώθουν την ανάγκη να ανεξαρτητοποιηθούν, να φύγουν μακριά από το σπίτι τους και από τη μαμά τους. Αργά ή γρήγορα όμως όλα τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν υπάρχει τίποτα σαν τη μαμά. Η μαμά τους είναι εκείνη που θα έκανε τα πάντα για αυτά, που θα έχανε τα πάντα για αυτά. Είναι η γυναίκα αυτή που πάντα θα ανησυχεί για το αν έφαγες, αν κρυώνεις, αν ζεσταίνεσαι, αν είσαι καλά.

Η αγάπη και η ανησυχία μιας μητέρας είναι ακατάπαυστη και πάνω απ’όλα είναι ανιδιοτελής. Μια μαμά δεν περιμένει αντάλλαγμα γιατί θεωρεί αυτονόητο πως θα κάνει το καλύτερο για το παιδί της. Οι μητέρες είναι οι φύλακες άγγελοι που έχει το κάθε παιδί επί γης. Όλες οι μαμάδες του κόσμου με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο είναι ηρωίδες.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες του κόσμου.

Μπορείς να δεις ακόμη