Τελικός Eurovision. Μια βραδιά γεμάτη φως και μουσική!

by Zikou Stella

Βρισκόμαστε στην κορύφωση της εβδομάδας της Eurovision με τον μεγάλο τελικό να πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 13 Μαΐου 2023 και ώρα Ελλάδας 22.00.

Μετά από 2 απολαυστικούς και γεμάτους αγωνία ημιτελικούς, το τοπίο ξεκαθάρισε και γνωρίζουμε πια όλους τους φιναλίστ του διαγωνισμού, καθώς και τη σειρά εμφάνισής τους.

Μπορεί η Ελλάδα να μην κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, όμως η Κύπρος θα βρίσκεται εκεί και μάλιστα με μια συμμετοχή που έχει συζητηθεί πολύ.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες που θα απολαύσουμε στο stage είναι κατά σειρά εμφάνισης οι εξής:

Αυστρία, Πορτογαλία, Ελβετία, Πολωνία, Σερβία, Γαλλία, Κύπρος, Ισπανία, Σουηδία, Αλβανία, Ιταλία, Εσθονία, Φινλανδία, Τσεχία, Αυστραλία, Βέλγιο, Αρμενία, Μολδαβία, Ουκρανία, Νορβηγία, Γερμανία, Λιθουανία, Ισραήλ, Σλοβενία, Κροατία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Βρετανοί έχουν καταβάλει φέτος μια υπεράνθρωπη προσπάθεια ώστε να αναβαθμίσουν τον διαγωνισμό ακόμα περισσότερο, χαρίζοντάς μας ένα ανεπανάληπτο οπτικό και ηχητικό show. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των 2 ημιτελικών φρόντισαν επανειλημμένα να μας θυμίζουν ότι παρόλο που ο διαγωνισμός φιλοξενείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τιμώμενη χώρα είναι η Ουκρανία που για προφανείς λόγους δεν κατάφερε να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό στο έδαφός της. Έτσι, το πρόγραμμα είναι πλούσιο σε καλλιτεχνικά δρώμενα προσανατολισμένα στην Ουκρανία, με τη συμμετοχή Ουκρανών καλλιτεχνών.

 

 

Φέτος στον διαγωνισμό συμμετέχουν πολλοί νέοι καλλιτέχνες που προβάλλουν το ταλέντο τους διεκδικώντας διακαώς τη νίκη. Μην ξεχνάμε ότι η Eurovision είναι ένας μουσικός θεσμός με εκατομμύρια φίλους στην Ευρώπη. Τα τελευταία 5 χρόνια μάλιστα, μεταδίδεται στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ η Αυστραλία ξεκίνησε να συμμετέχει λόγω της φρενίτιδας που επικρατεί για τον διαγωνισμό στη μακρινή αυτή χώρα. Είναι λοιπόν λογικό κάθε νέος καλλιτέχνης να ονειρεύεται να ανέβει στη σκηνή της Eurovision και να ξεδιπλώσει το ταλέντο του μπροστά σε έναν 9ψήφιο αριθμό τηλεθεατών! Από την άλλη, κάθε χώρα δίνει μεγάλη προσοχή στην επιλογή του τραγουδιού και του καλλιτέχνη που θα την εκπροσωπήσει. Το αποτέλεσμα; Να απολαμβάνουμε κάθε χρόνο αριστουργηματικά μουσικά κομμάτια!

 

 

Η Eurovision Πρωταγωνίστρια της Ευρωπαϊκής Μουσικής Σκηνής

Με τόσο ευρύ και φανατικό κοινό από κάθε γωνιά της γης είναι αναμενόμενο πως κάθε αξιόλογο μουσικό κομμάτι μπορεί να γίνει μεγάλη επιτυχία, μέσα σε μια βραδιά, ακόμα και αν δεν κατάφερε να κερδίσει τον διαγωνισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Qele Qele της Αρμενίας που το 2008 τερμάτισε 4ο ωστόσο οι χώρες της Ανατολικής  Ευρώπης το ανέδειξαν σε μεγάλη χορευτική επιτυχία. Την ίδια απήχηση είχε και το My Secret Combination της Καλομοίρας που εκπροσωπούσε την Ελλάδα και κατατάχθηκε 3ο. Το 2009 ο Alexander Rybak από τη Νορβηγία σάρωσε στη βαθμολογία και το τραγούδι του Fairytale έγινε μεγάλη επιτυχία και κάτι σαν σήμα κατατεθέν του διαγωνισμού.

 

 

To 2010 βρίσκει τη Γερμανία νικήτρια με το τραγούδι Satellite που έμελλε να γίνει ραδιοφωνικό hit αλλά και χορευτική δοκιμασία στο videogame JustDance. Την επόμενη χρονιά, ενώ τον διαγωνισμό κέρδισε το Αζερμπαϊτζάν, περισσότερο δημοφιλές έγινε το τραγούδι της Σουηδίας Popular όπως άλλωστε επίτασσε και το όνομά του!

 

 

Ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία του διαγωνισμού αποτελεί η συμμετοχή της Σουηδίας το 2012 με την Loreen να ερμηνεύει το τραγούδι Euphoria που εξελίχθηκε στον σύγχρονο «ύμνο» του διαγωνισμού. Το 2014 τον διαγωνισμό κέρδισε το τραγούδι της Αυστρίας Rise Like Phoenix με ερμηνεύτρια την Conchita Wurst αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως η Eurovision είναι ένας φορέας υποστήριξης της διαφορετικότητας. Ο Måns Zelmerlöw το 2015 με τραγούδι Heroes κέρδισε τον διαγωνισμό αλλά η συμμετοχή του έμεινε στην ιστορία και ως η πρώτη που χρησιμοποίησε γραφικά επαυξημένης πραγματικότητας που είχαν τη δυνατότητα να δουν οι τηλεθεατές και εν μέρει οι παρευρισκόμενοι στην αρένα. Στα επόμενα χρόνια ξεχώρισαν αρκετά τραγούδια από το μελωδικό Amar Pelos Dois της Πορτογαλίας ως το δυναμικό Toy του Ισραήλ και το άκρως ξεσηκωτικό Zitti E Buoni της Ιταλίας, το καθένα με τα δικό του μουσικό στυλ, ύφος και παρουσίαση.

 

 

Ευρωβραδιά στο σπίτι σημαίνει παρτάρα!

Βραδιές υπάρχουν πολλές, ευρωβραδιά μόνο μία! Ζήσε τη Eurovision στο έπακρο με την παρέα ή με την οικογένεια ετοιμάζοντας μια ιδιαίτερη βραδιά, όπως αρμόζει στην περίσταση. Φόρτωσε το ψυγείο με μπύρες και αναψυκτικά, ετοίμασε σπιτικό ποπ κορν και hot dog ή φτιάξε σπιτική πίτσα! Αν ο καιρός το επιτρέπει οργάνωσε ένα μπάρμπεκιου πάρτι στην αυλή ή στον κήπο και παρακολουθήστε όλοι μαζί τον διαγωνισμό σε προτζέκτορα!

 

Μοίρασε στους φίλους σου ταμπλό με τις συμμετέχουσες χώρες για να ψηφίσετε την αγαπημένη σας και κάντε μαντεψιές για τον νικητή!

Σε κάθε περίπτωση φρόντισε ώστε η εικόνα να είναι υψηλής ποιότητας με μια σύγχρονη τηλεόραση για να χαρείς στο έπακρο τα ολοζώντανα χρώματα που θα προβάλλονται στις οθόνες LED του stage και να μην χάσεις καμία λεπτομέρεια!

Πάρτι χωρίς τέρμα ήχο δεν γίνεται! Οργανώσου σωστά συνδέοντας στην τηλεόραση ένα soundbar που θα δώσει αίσθηση ήχου dolby surround! Αν το event οργανώνεται σε εξωτερικό χώρο εφοδιάσου με φορητά ηχεία και σύνδεσέ τα στον προτζέκτορα. Σε κάθε περίπτωση φρόντισε να έχεις διευθετήσει από νωρίς τα τεχνικά θέματα για να απολαύσεις ξέγνοιαστα την υπέροχη αυτή βραδιά!

Συνδύασε τη μουσική, την παρέα και το καλό φαγητό σε ένα πάρτι Eurovision! Μια αξέχαστη εμπειρία σε περιμένει, αφιερωμένη στη γιορτή της πολυμορφίας, της ενότητας και της αγάπης για τη μουσική.

Καλή διασκέδαση!

 

Είσαι στην Κύπρο; Βρες όλα όσα θα χρειαστείς για να πάρεις από όλους 12 points! Τηλεοράσεις, προτζέκτορες, soundbar, φορητά ηχεία, συσκευές πάρτυ.

Μπορείς να δεις ακόμη