Θυμάσαι την εποχή που περίμενες πώς και πώς για να αντιγράψεις από το ραδιόφωνο το αγαπημένο σου τραγούδι σε κασέτα ή την αγαπημένη σου εκπομπή σε βιντεοκασέτα; Τα παραπάνω αποτελούν μερικά από τα παραδείγματα που αντικατέστησε οριστικά η τεχνολογία, σε σημείο που κάποιες γενιές δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους. Δεν είναι όμως τα μοναδικά. Συνέχισε την ανάγνωση για να «νοσταλγήσεις» ή για να μάθεις 9 από τα πράγματα που αντικατέστησε εντελώς η τεχνολογία.
1. Κασέτα
Κάποιοι δεν το γνωρίζουν, υπήρξε όμως κάποτε μια εποχή που αν ήθελες ένα μουσικό κομμάτι, μπορούσες να το αντιγράψεις σε κασέτα. Πλέον αποτελεί ένα ξεπερασμένο μέσο αποθήκευσης ηχητικών πληροφοριών. Οι πιο γνωστές κασέτες ήταν οι 45άρες, οι 60άρες και οι 90άρες και ο αριθμός υποδεικνύει τη συνολική διάρκεια (σε λεπτά) της κασέτας κι από τις δύο πλευρές.
Για να ακούσει κάποιος μια κασέτα θα έπρεπε να έχει ένα κασετόφωνο, μια συσκευή η οποία μέχρι σχετικά πρόσφατα είχε ξεμείνει σε μερικά αυτοκίνητα. Το ότι ο χρόνος τους ήταν περιορισμένος σημαίνει ότι ήταν πολύ πιθανό κάποιο μουσικό κομμάτι να διακοπεί στη μέση ενώ η μετακίνηση ανάμεσα στα κομμάτια πολλές φορές γινόταν και με τη μέθοδο του στυλό.
Τέλος, για την ιστορία, το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί εκτός από το «μάσημα» της κασέτας – όπου η ταινία μπερδευόταν στον μηχανισμό αναπαραγωγής- ήταν να «πεταχτεί» ο ραδιοφωνικός παραγωγός στη μέση ενός κομματιού. Τότε θα έπρεπε να περιμένεις μέχρι την επόμενη αναπαραγωγή του αγαπημένου σου μουσικού κομματιού, προσευχόμενος αυτή τη φορά να είσαι πιο τυχερός.
2. Βιντεοκασέτα (VHS)
Η βιντεοκασέτα -για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι- ήταν ένα μέσο παρόμοιο με την ηχητική κασέτα, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούταν για την αναπαραγωγή αρχείων βίντεο. Πολύ πριν την ενοικίαση Blu-ray και DVD, υπήρχε η ενοικίαση βιντεοκασετών. Η βιντεοκασέτα εξασφάλιζε αρκετές ώρες αναπαραγωγής, οπότε μπορούσες να δεις μια ολόκληρη ταινία ή να προγραμματίσεις το βίντεό σου (συσκευή αναπαραγωγής βιντεοκασέτας) να γράψει μια ταινία κάποια ώρα που δεν θα μπορούσες να είσαι παρών, περιλαμβάνοντας ενδεχομένως και το τέλος ή την αρχή της προηγούμενης ή της επόμενης εκπομπής.
3. Τηλέφωνα με κέρματα
Μπορεί να έχεις παρατηρήσει σε κάποιο δρόμο τα καρτοτηλέφωνα. Μάλιστα, μπορεί να έχεις δει και κάποιον να τα χρησιμοποιεί αραιά και που. Υπήρξε η στιγμή που τα καρτοτηλέφωνα ήταν συνώνυμα της καινοτομίας και πριν από αυτά υπήρχαν τηλεφωνικοί θάλαμοι, ή τηλέφωνα σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος (όπως καφετέριες, περίπτερα, βενζινάδικα κλπ), τα οποία λειτουργούσαν με κέρματα.
Πρακτικά η λειτουργία τους ήταν απλή. Πήγαινες στο εν λόγω τηλέφωνο, τοποθετούσες τα κέρματα που είχες σε μια σχισμή και καλούσες. Από τη στιγμή που το άτομο που θα καλούσες απαντούσε στο τηλέφωνο, ο χρόνος σου ξεκινούσε να μετρά αντίστροφα, μέχρι να τελειώσουν τα χρήματά σου, ενώ είχες και τη δυνατότητα να το τροφοδοτήσεις με περισσότερα κέρματα για να μην κλείσει.
4. Αλληλογραφία
Οι μέρες που ο κόσμος επικοινωνούσε μέσω γραμμάτων έχουν παρέλθει εδώ και καιρό. Υπήρξαν στιγμές, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, όπου το mail δεν ήταν ηλεκτρονικό, αλλά για μια μακροσκελή επικοινωνία κι επειδή η επικοινωνία μέσω τηλεφώνου κόστιζε αρκετά, οι φίλοι που ήταν απομακρυσμένοι, επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω γραπτής αλληλογραφίας. Ναι, έγραφαν ό,τι ήθελαν να πουν σε ένα κομμάτι χαρτί με μολύβι ή στυλό και το έστελναν μέσω ταχυδρομείου. Πολλές φορές η αλληλογραφία δεν έφτανε στον προορισμό της ή γύρναγε πίσω. Οι στιγμές αυτές έχουν παρέλθει προ πολλού και πλέον μόνο προσκλήσεις ή έγγραφα στέλνονται μέσω ταχυδρομείου. Κάποιοι όμως επιλέγουν να διατηρούν την αλληλογραφία ως έναν τρόπο επικοινωνίας, παρόλο που είναι δικτυωμένοι, προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανή αυτή τη μορφή επικοινωνίας.
5. Φωτογραφικές μηχανές με φιλμ
Μπορεί αυτή τη στιγμή το κινητό σου να είναι γεμάτο από τόσες φωτογραφίες, εκ των οποίων κάποιες μάλιστα να έχουν ληφθεί περισσότερες από μία φορές, αυτό όμως κάποτε δεν ήταν δυνατό, όχι τόσο τεχνικά, αλλά επειδή κάθε λήψη ήταν πολύτιμη και επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα προεπισκόπησης. Για πολλά χρόνια οι φωτογραφικές μηχανές δεν παρήγαγαν άμεσα αποτελέσματα. Αν κάποιος είχε μια φωτογραφική μηχανή (εκτός αν ήταν Polaroid που εκτύπωνε άμεσα), θα έπρεπε να τραβήξει με σύνεση τις 24 ή 36 φωτογραφίες του (ανάλογα το φιλμ), να το παραδώσει στο φωτογραφικό εργαστήριο της γειτονιάς και να περιμένει κάποιες μέρες μέχρι να δει τα αποτελέσματα. Στη συνέχεια, μπορούσε να φυλάξει αντίτυπα με τη μορφή φιλμ, τα λεγόμενα αρνητικά, σε περίπτωση που ήθελε επανεκτύπωση των φωτογραφιών του. Οι φωτογραφίες κυκλοφορούσαν μόνο εκτυπωμένες.
6. Άλμπουμ φωτογραφιών
Οι εκτυπωμένες φωτογραφίες δίνουν τη σκυτάλη στο αμέσως επόμενο πράγμα που η τεχνολογία έχει σχεδόν αντικαταστήσει. Αυτό είναι το φωτογραφικό άλμπουμ. Αν γνωρίζεις το φωτογραφικό άλμπουμ μόνο από τον υπολογιστή ή το smartphone σου, ήρθε ο καιρός να μάθεις ότι το φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα βιβλίο όπου τοποθετείς τις εκτυπωμένες φωτογραφίες σου για να τις θυμάσαι όποτε νοσταλγείς. Με την πληθώρα ψηφιακών φωτογραφιών που υπάρχει στις μέρες μας, είναι αμφίβολο αν επισκέπτεσαι συχνά τα ψηφιακά άλμπουμ σου. Όμως τα φωτογραφικά άλμπουμ με τις εκτυπωμένες φωτογραφίες επιδεικνύονται ακόμη και σήμερα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να εκτυπώνουν ορισμένες από τις ψηφιακές φωτογραφίες για να είναι ασφαλείς πως δεν θα τις χάσουν σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή τους.
7. Εγκυκλοπαίδεια
Πριν τη Wikipedia, αν κάποιος ήθελε να μάθει κάτι, έψαχνε πληροφορίες στην εγκυκλοπαίδεια, η οποία ήταν σε φυσική μορφή βιβλίου. Κάθε οικογένεια είχε στην κατοχή της μία σειρά τόμων εγκυκλοπαιδειών για την οποία ήταν ιδιαίτερα υπερήφανη καθώς είχε καταβάλει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να ολοκληρώσει τη σειρά (δεδομένου ότι μια σειρά αποτελούταν από πολλούς τόμους). Πολλές φορές, οι εγκυκλοπαίδειες προσφέρονταν και ως δώρα σε τηλεπαιχνίδια. Κάθε παιδί λοιπόν που μεγάλωσε σε κάποια δεκαετία πριν το 1990 θα θυμάται να ανατρέχει σε μια εγκυκλοπαίδεια για να αποκομίσει γνώσεις σχετικά με ένα λήμμα. Ουκ ολίγες φορές στο σχολείο ζητούσαν από τους μαθητές να αντιγράψουν και να μάθουν κάποιο λήμμα από την εγκυκλοπαίδεια.
8. Πλύσιμο ρούχων στο χέρι
Το πλύσιμο στο χέρι όλης της μπουγάδας έχει καταστεί παρελθόν ενώ το πλυντήριο θεωρείται πλέον είδος πρώτης ανάγκης και είναι απαραίτητο σε κάθε νοικοκυριό. Ακόμη και για τα ευαίσθητα ρούχα, που αναφέρουν μόνο πλύσιμο στο χέρι η ετικέτα τους, υπάρχουν ειδικά προγράμματα πλέον σε όλα σχεδόν τα πλυντήρια.
9. Δισκέτα
Αν είσαι από αυτούς που γνωρίζουν τη δισκέτα μόνο επειδή είναι το σύμβολο της «αποθήκευσης» καλό είναι να γνωρίζεις πως για αρκετά χρόνια αποτελούσε το βασικό μέσο αποθήκευσης. Το κόστος της δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλό, αλλά ο χώρος της ανερχόταν από ορισμένα KB μέχρι μερικά MB, τα οποία όμως ήταν πολύτιμα. Αυτό ακούγεται πλέον αστείο, στην εποχή που τα USB sticks προσφέρουν αποθηκευτικό χώρο ορισμένων GB.