Η οθόνη παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική εμπειρία gaming. Όταν το ζητούμενο είναι η αγορά ενός gaming monitor για ακόμη πιο εμβυθιστική εμπειρία, τότε θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στις διαστάσεις που θα επιλέξεις. Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή.
Διαστάσεις και διαγώνιος οθόνης
Οι διαστάσεις μιας οθόνης υπολογιστή μετριέται διαγώνια, ακριβώς όπως στις τηλεοράσεις. Μία ίντσα ισούται με 2,54 εκατοστά, οπότε γνωρίζοντας τη διαγώνιο μπορείς να υπολογίσεις το πλάτος και το ύψος της οθόνης (με το πλάτος να είναι περίπου 0,87 επί τη διαγώνιο και το ύψος περίπου 0,49 επί τη διαγώνιο). Ενδεικτικά, οι διαστάσεις του πάνελ σε μια οθόνη υπολογιστή 22 ιντσών θα έχει περίπου 45 εκ. πλάτος και 25 εκ. ίντσες ύψος. Συγκριτικά, μια οθόνη 24 ιντσών θα έχει πάνελ με πλάτος περίπου 50 εκ. και ύψος 30 εκ. Αυτές οι τιμές μπορεί να σου φαίνονται σχετικά μικρές, αλλά υπάρχει σημαντική διαφορά στο χώρο μιας οθόνης (άρα στο πεδίο θέασης) όσο «ανεβαίνει» η διαγώνιος του πάνελ.
Διαστάσεις σε σχέση με την ανάλυση
Η διαγώνιος μιας οθόνης σχετίζεται άμεσα με την ανάλυση που μπορεί να υποστηρίξει. Συνήθως, όσο μεγαλύτερη είναι η οθόνη, τόσο υψηλότερη ανάλυση υποστηρίζει. Για να συγκρίνεις την ποιότητα εικόνας μεταξύ οθονών διαφορετικών μεγεθών, θα πρέπει να ελέγξεις την πυκνότητα (ppi ή pixel per inch). Το ppi, είναι μία μονάδα μέτρησης που εκφράζει τη σχέση μεταξύ μεγέθους οθόνης και αριθμό pixel. Πρακτικά, σου δείχνει πόσα pixel υπάρχουν σε μια ίντσα της οθόνης. Όσο υψηλότερο είναι το ppi, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα και η λεπτομέρεια της εικόνας.
Έτσι, αυτό που πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι ότι, όσο «ανεβαίνει» η διαγώνιος μιας οθόνης διατηρώντας την ίδια ανάλυση, η πυκνότητα των pixels μειώνεται, με αποτέλεσμα η εικόνα να χάνει την ευκρίνειά της. Για παράδειγμα, σε μια οθόνη 24 ιντσών η πυκνότητα των pixel σε σχέση με το μέγεθος της οθόνης παράγουν μια ευχάριστα ευκρινής εικόνα σε ανάλυση 1920×1080. Αντίστοιχα, στην ίδια ανάλυση σε μια οθόνη 27 ιντσών, η πυκνότητα των pixels συνήθως είναι χαμηλότερη και έτσι η εικόνα χάνει την ευκρίνειά της (pixelation).
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, ας δούμε -αναλυτικά- τα πιο δημοφιλή μεγέθη οθονών για gaming που κυκλοφορούν στην αγορά και τις αναλύσεις που συνήθως υποστηρίζουν.
Τα πάνελ 24 ιντσών θεωρείται το πρότυπο στα gaming monitors, και πιο συχνά διατίθενται με ανάλυση 1080p. Ενδέχεται επίσης να συναντήσεις κάποια μοντέλα με ανάλυση 1440p (2560 x 1440 – QHD/WQHD) ή ακόμη και 4Κ (3840 x 2160 – UHD), αν και οι συγκεκριμένες αναλύσεις είναι ιδανικές για μεγαλύτερα πάνελ.
Οι οθόνες 27 ιντσών εμφανίζονται συνήθως με ανάλυση 1440p ή 4Κ. Ωστόσο, υπάρχουν μοντέλα που υποστηρίζουν ανάλυση 1080p. Σε αυτές τις διαστάσεις οθόνης (κι εφόσον έχεις την κατάλληλη κάρτα γραφικών), καλό είναι να κοιτάξεις για κάποιο μοντέλο με ανάλυση τουλάχιστον 1440p, έτσι ώστε να έχεις την καλύτερη δυνατή ευκρίνεια. Τα gaming monitors με διαγώνιος άνω των 32 ιντσών έρχονται με αναλύσεις από 1080p έως 4K. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι στην περίπτωση ενός 4Κ gaming monitor, με δεδομένο ότι θα βρίσκεσαι αρκετά κοντά στην οθόνη, θα μπορέσεις να εκτιμήσεις και την επιπλέον ανάλυση που προσφέρει η εν λόγω τεχνολογία.
Οθόνες Ultrawide
Οι περισσότερες οθόνες έχουν λόγο διαστάσεων 16:9 ή 16:10. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί οθόνες με λόγο διαστάσεων 21:9, γνωστές και ως Ultrawide.
Μία οθόνη Ultrawide είναι ιδανική για PC gaming, αρκεί να υποστηρίζει τα video games που παίζεις. Πολλά shooter πρώτου προσώπου (FPS), για παράδειγμα, υποστηρίζουν οριζόντιο FΟV (field of view) έως και 90 μοίρες. Αυτή η τιμή είναι ιδανική σε μια οθόνη 16:9, αλλά σε ένα Ultrawide monitor η εικόνα μπορεί να εμφανίζεται συμπιεσμένη ή τεντωμένη. Εάν παίζεις κυρίως ανταγωνιστικά παιχνίδια ή shooters πρώτου προσώπου, τότε μάλλον δε θα θέλεις να χρησιμοποιήσεις ένα Ultrawide monitor, εκτός αν γνωρίζεις ότι είναι συμβατό με τα παιχνίδια της επιλογής σου.
Επιλογή με βάση την ανάλυση που θέλεις να παίζεις
Σου συνιστούμε να εξετάσεις την αγορά ενός gaming monitor από 24 έως 27 ίντσες. Με μια οθόνη μικρότερη από 24 ίντσες θα χάσεις αρκετά σε ευκρίνεια, ενώ οποιαδήποτε επιλογή πάνω από τις 30 ίντσες θα πρέπει να εξεταστεί πολύ πιο προσεκτικά. Αρχικά θα πρέπει να εξετάσεις την απαιτούμενη απόσταση θέασης αλλά και την ανάλυση που υποστηρίζει το μοντέλο που σε ενδιαφέρει. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει πως η απόσταση θέασης υπολογιστή θα είναι τουλάχιστον 80 εκ. από την καρέκλα του γραφείου σου (για μια οθόνη 32 ιντσών). Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αργήσει να έρθει η οπτική κόπωση. Όσον αφορά στην ανάλυση, φρόντισε να υποστηρίζει ανάλυση από 1440p και πάνω, έτσι ώστε να έχεις την καλύτερη δυνατή ευκρίνεια.
Αν πρόκειται να παίζεις με ανάλυση 1080p, τότε η καλύτερη επιλογή είναι ένα gaming monitor 24” / 1080p. Εάν η κάρτα γραφικών σου υποστηρίζει υψηλότερες αναλύσεις, τότε θα πρέπει να εξετάσεις την αγορά ενός gaming monitor στις 27 ίντσες με ανάλυση 1440p ή υψηλότερη. Τέλος, πριν καταλήξεις σε κάποιο gaming monitor, βεβαιώσου ότι έχεις ένα αρκετά ισχυρό gaming PC, με κάρτα γραφικών που μπορεί να υποστηρίξει υπερ-υψηλές αναλύσεις.
Μέγεθος οθόνης για console gaming
Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για μία οθόνη που προορίζεται για console gaming, όπου σε αυτή την περίπτωση το ιδανικό θα ήταν να εξετάσεις την αγορά μιας HDR TV. Κατά γενικό κανόνα, όσο μεγαλύτερο πάνελ έχουμε τόσο καλύτερη κι η gaming εμπειρία. Αν αναζητείς τηλεόραση 4Κ, στην οποία θα συνδέσεις το PS4 Pro/PS5 ή το Xbox One/Xbox Series S/X, σου συστήνουμε την αγορά ενός μοντέλου με διαγώνιο από 49 ίντσες και πάνω.
Τόσο το PS4 Pro/PS5 όσο και το Xbox One/Xbox Series S/X διαθέτουν τεχνολογίες αναβάθμισης εικόνας, που σημαίνει πως όταν συνδέονται σε τηλεόραση 4Κ, επεξεργάζονται εκ νέου μια εικόνα χαμηλότερης ανάλυσης και ενισχύουν την ποιότητα της ώστε να προσεγγίζει 4Κ ανάλυση. Το περιεχόμενο εμφανίζεται στην εγγενή του ανάλυση (4Κ), ενώ περιεχόμενο χαμηλότερης ανάλυσης (π.χ. 1080p) αναβαθμίζεται (δηλαδή γίνεται upscale) σε 4Κ. Στα PS4 Pro/PS5 και Xbox One X/Xbox Series S/X, μάλιστα, υπάρχει και η δυνατότητα για 4Κ gaming (για παιχνίδια που υποστηρίζουν αυτή τη δυνατότητα), ώστε να απολαμβάνεις gaming με περισσότερη λεπτομέρεια και εντυπωσιακή οπτική ακρίβεια.
Σε περίπτωση, όμως, που θέλεις μια τηλεόραση για να συνδέσεις gaming PC και κονσόλα, τότε θα πρέπει να εξετάσεις την απαιτούμενη απόσταση θέασης ώστε -όταν δεν παίζεις- να μπορείς να κάνεις άνετα τις εργασίες σου στον υπολογιστή, χωρίς να κουράζονται τα μάτια σου. Εκτός εάν θέλεις να την αξιοποιήσεις ως δεύτερη οθόνη, μόνο για games και ψυχαγωγία γενικότερα (π.χ. ταινίες), όπου εκεί δεν τίθεται τόσο μεγάλο ζήτημα εργονομίας.