Για ακόμα μία χρονιά, η μεγαλύτερη ετήσια έκθεση τεχνολογίας στον κόσμο είχε να μας «δείξει» πολλές καινοτομίες, οι οποίες επικεντρώνονται στο να καταστήσουν δυνατή για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ικανοτήτων και αναπηρίας, την ισότιμη πρόσβαση στις ευκολίες που προσφέρει η τεχνολογία. Από τις «παραδοσιακές» βοηθητικές συσκευές, όπως συσκευές ανάγνωσης οθόνης και ακουστικά βαρηκοΐας, έως τις καινοτομίες του αύριο, όπως smart TVs για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και ακοής, μέχρι αυτοκινούμενα οχήματα και συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη… Η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο που ζούμε καθιστώντας τον καλύτερο και πιο προσιτό σε όλους.
Τεχνολογίες που ευνοούν την ανεξάρτητη διαβίωση
Οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ή και με προβλήματα όρασης συχνά αντιμετωπίζουν διάφορα «εμπόδια» όταν πρόκειται για πλήρη πρόσβαση στα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας. Από την ανάγνωση ενός e-mail μέχρι την καθημερινή τους μετακίνηση, οι καθημερινές ανάγκες και τα σημεία πρόσβασης για άτομα με αναπηρία είναι οι τομείς όπου οι μελλοντικές τεχνολογικές καινοτομίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Προς αυτή την κατεύθυνση, κινούνται και τα δίκτυα 5G. Στην CES 2021 είδαμε πολλά νέα smart προϊόντα, όπως smartwatches, smartphones, smart sensors, που θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις απίστευτες δυνατότητες του 5G.
Επιπλέον, μεγάλο βάρος δόθηκε και στον τομέα της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης, με συσκευές όπως laptops, dock stations, web κάμερες και μικρόφωνα, που παρέχουν ακόμη περισσότερες ευκολίες στους χρήστες που εργάζονται ή παρακολουθούν τα μαθήματά τους από το σπίτι.
Παράλληλα, οι συσκευές με υποστήριξη φωνητικών εντολών και δυνατότητα για φωνητική ανάγνωση, δηλαδή με δυνατότητα εκφώνησης του κειμένου που θα εμφανίζεται στην οθόνη, αποτελούν τεχνολογίες που ευνοούν την ανεξάρτητη διαβίωση ατόμων με αναπηρίες. Πλέον, με απλές φωνητικές εντολές στο smartphone, στη smart TV ή στο έξυπνο ηχείο, μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει τις online αγορές του, να ρυθμίσει τον θερμοστάτη στη βέλτιστη θερμοκρασία, να ρυθμίσει τα φώτα, μέχρι να πλύνει πιάτα και να βάλει πλυντήριο.
Ακόμη περισσότερες καινοτομίες βλέπουμε και στο κομμάτι του “smart living”, οι οποίες επικεντρώνονται στην προσβασιμότητα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Εταιρείες όπως -μεταξύ άλλων- η LG και η Samsung σχεδιάζουν οικιακές συσκευές με δυνατότητα σύνδεσης στο internet όπως έξυπνες συσκευές κουζίνας, πλυντήρια και smart TVs, οι οποίες διαθέτουν λειτουργίες και χαρακτηριστικά που μπορούν να προσαρμοστούν στις δικές μας προτιμήσεις και ανάγκες.
Για παράδειγμα, οι επερχόμενες τηλεοράσεις της Samsung θα είναι ακόμα πιο προσβάσιμες για ανθρώπους με προβλήματα όρασης ή ακοής. Σύμφωνα με την εταιρεία, θα συνεχίσει να καινοτομεί στον τομέα του “Voice Guide”, αναπτύσσοντας νέα χαρακτηριστικά ΑΙ. Με στόχο ακόμα μεγαλύτερη προσβασιμότητα.
Τέλος, πολύ σύντομα θα δούμε πολλές υποστηρικτικές τεχνολογίες για άτομα με αναπηρίες και για την καθημερινότητά τους εκτός σπιτιού. Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες αναπτύσσουν λογισμικά ανάγνωσης οθόνης για τοποθέτηση σε δημόσιους χώρους όπως εμπορικά κέντρα, χώροι εστίασης, αεροδρόμια κλπ. Οι χρήστες με προβλήματα όρασης ή ακοής θα μπορούν να συνδέουν ακουστικά ή και να χρησιμοποιούν πληκτρολόγιο για να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους, χωρίς κόπο και χρόνο.
Καλύτερη ζωή μέσα από την τεχνολογία
Σχεδόν όλες οι εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο επικεντρώνονται στην προσβασιμότητα και στο πώς οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά, αλλά και οι μελλοντικές καινοτομίες μπορούν να είναι πιο προσιτές. Γιατί όλοι άνθρωποι αξίζουν να έχουν πρόσβαση στις τεχνολογίες που χρειάζονται, για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.