CES 2021: Τηλεοράσεις Samsung υψηλής τεχνολογίας

by K-Admin 1

 

Μέσα από την CES 2021, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες σε “virtual” μορφή λόγω της πανδημίας, η Samsung αποφάσισε να αποκαλύψει στο κοινό το όραμά της για το μέλλον των οθονών της. Αυτό το όραμα ξεδιπλώθηκε μέσα από μια παρουσίαση περίπου 45 λεπτών, μέσα από την οποία ο JH Han, President of Display Bussiness της Samsung, ανακοίνωσε τα πλάνα της εταιρείας για το 2021, τις καινοτομίες που θα εφαρμόσει στην τεχνολογία των πάνελ της, αλλά και άλλες, εξόχως σημαντικές ενέργειες που ως στόχο έχουν να καθορίσουν τη Samsung ως πρωτοπόρο εταιρεία στην αγορά τα επόμενα χρόνια.

 

 

“Think clean and go green”

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της Samsung για το 2021 αλλά και για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, τον οποίο παρουσίασε η Laura Kang από το Product Innovation Lab της Samsung, είναι ο “πράσινος προσανατολισμός”, δηλαδή η προσπάθεια της εταιρείας να δημιουργεί προϊόντα με όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει λιγότερους ρύπους και σαφώς μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Η πρώτη από τις ενέργειες αυτές αφορά στις νέες συσκευασίες των τηλεοράσεων της εταιρείας, το “Eco Packaning”, ένα πλάνο που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή για κάποια μοντέλα, αλλά που θα επεκταθεί σε όλη τη γκάμα της εταιρείας στο μέλλον. Αυτές οι συσκευασίες των τηλεοράσεων θα διαθέτουν λιτό σχεδιασμό, ελάχιστη χρήση μελανιού και αυτοκόλλητων, ενώ μετά το άνοιγμά τους θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εσένα ως ένα ιδιαίτερο χόμπι, διότι με χρήση ειδικών οπών θα μπορούν να κοπούν και να συναρμολογηθούν εκ νέου σε διάφορα σχέδια και σχήματα που θα ομορφύνουν τον χώρο σου. Βιβλιοθήκες, τραπεζάκια καφέ, ζωάκια, κάδοι απορριμάτων και άλλες κατασκευές θα μπορούν να δημιουργηθούν από τις συσκευασίες των τηλεοράσεων της Samsung, δίνοντας έτσι μια δεύτερη ζωή σε ένα υλικό που μετά το άνοιγμα της συσκευασίας ποτέ δεν του έριχνες δεύτερη ματιά.

Το δεύτερο σημαντικό “πράσινο” βήμα της Samsung για το 2021 θα γίνει με το SolarCell Remote Control. Πρόκειται για μια σημαντική καινοτομία, απολύτως προσανατολισμένη στην οικολογική προσπάθεια της εταιρείας, αφού διαθέτει μπαταρία που φορτίζεται από το ηλιακό φως ή ακόμα και από το τεχνητό, εσωτερικό φως μια λυχνίας του σπιτιού σου, ενώ το σώμα του SolarCell Remote είναι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από ανακυκλωμένο πλαστικό μπουκαλιών. Κατ’ εκτίμηση της Samsung, το SolarCell Remote Control θα γλιτώσει τη χρήση 99 εκατομμυρίων μπαταριών βάσει ενός μέσου όρου επτά ετών διάρκειας ζωής της εκάστοτε τηλεόρασης.

 

“Οθόνες παντού, πρόσβαση για όλους”

Εξίσου σημαντική με την “πράσινη” κατεύθυνση είναι και η προσπάθεια που κάνει η Samsung με τις νέες τηλεοράσεις της ώστε να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων με δυσκολίες στην όραση και την ακοή. Μέσα από ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει νέες τεχνολογίες και καινοτόμες λειτουργίες, η Samsung φροντίζει ώστε όλοι όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να παρακολουθήσουν ή να ακούσουν όσα συμβαίνουν σε μια οθόνη, να νιώσουν πολύ πιο άνετα και να ξεπεράσουν κατά το δυνατόν τις δυσκολίες αυτές.

Η εφαρμογή SeeColors, για παράδειγμα, θα δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής των χρωμάτων ώστε άτομα με δυσκολία στην αναγνώρισή τους να τα βλέπουν καλύτερα, ενώ η δυνατότητα Color Inversion ενεργοποιεί ισχυρή αντίθεση χρωμάτων στα μενού, χωρίς να αλλάζει την ποιότητα της εικόνας, ώστε να μπορούν να τα δουν άτομα με χαμηλή όραση. Για άτομα με προβλήματα στην ακοή και την όραση θα υπάρχει η δυνατότητα Audio Description, που θα περιγράφει όσα συμβαίνουν στην οθόνη, ενώ θα διατίθεται και η δυνατότητα Learn TV Remote, που θα περιγράφει φωνητικά τις λειτουργίες του χειριστηρίου. Τις ίδιες ευκολίες θα παρέχει η δυνατότητα Voice Guide, που θα περιγράφει το κανάλι και το πρόγραμμα που παρακολουθεί κάποιος. Όλη αυτή η προσπάθεια, όλες αυτές οι καινοτόμες τεχνολογίες, που βραβεύτηκαν στη CES 2021, εφαρμόζονται με ιδανικό τρόπο ώστε να κάνουν τη ζωή ανθρώπων με δυσκολίες σε όραση και ακοή πιο εύκολη. Αξίζει να αναφερθεί ότι για το μέλλον η εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογίες avatar νοηματικής γλώσσας, καθώς επίσης και αυτόματη εμφάνιση υποτίτλων αλλά και χρήση των τηλεοράσεων μέσω νοηματικής γλώσσας με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που λειτουργεί η αναγνώριση φωνής.

 

Σειρά Neo QLED

Στη συνέχεια της παρουσίασης τα ηνία πήρε ο Anant Baijal από το Advanced R&D Group της Samsung, για να παρουσιάσει τη σειρά Neo QLED της εταιρείας. Πρόκειται για τη νέα σειρά τηλεοράσεων της Samsung για το 2021, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από λειτουργίες και δυνατότητες που θα κάνουν το χρόνο που περνάς εντός σπιτιού, ειδικά όσο διαρκεί η πανδημία και η καραντίνα, πολύ πιο ευχάριστα. Αν, για παράδειγμα, δεν μπορείς να πας στο γυμναστήριο, η Samsung φέρνει έναν προσωπικό γυμναστή στο σπίτι με την εφαρμογή Samsung Health Smart Trainer, μέσω της οποίας ένα avatar σε βοηθάει στις ασκήσεις σου, σε πραγματικό χρόνο.

Το Tap View είναι μια υπέροχη λειτουργία, μέσω της οποίας και με το απλό “χτύπημα” του τηλεφώνου σου, στο πλάι της Neo QLED, μεταφέρεις τη βιντεοκλήση σου στην τηλεόρασή σου, συνεχίζοντας να παρακολουθείς το πρόγραμμά στην τηλεόραση, ενώ με τη χρήση του Google Duo θα μπορείς να καλέσεις μέχρι και τέσσερις ακόμα φίλους σου σε βιντεοκλήση.

Η σειρά Neo QLED έχει σχεδιαστεί με το gaming κατά νου. Έτσι, με τις επιλογές υπέρ-ευρείας οθόνης, VRR Freesync Premium Pro και μειωμένου input lag, με όλα αυτά να εμφανίζονται στην Game Bar, η Samsung εγγυάται ότι το gaming στις οθόνες της θα είναι καλύτερο από ποτέ.

Ευκολία και στην εργασία από το σπίτι προσφέρει η νέα σειρά τηλεοράσεων της Samsung. Μέσα από την εφαρμογή Samsung Dex όλες οι ενέργειες που έκανες στο κινητό σου μπορούν να μεταφερθούν στην τηλεόραση, με χρήση πληκτρολογίου και ποντικιού, ενώ θα μπορείς να συνεχίσεις να στέλνεις μηνύματα στους φίλους σου με το κινητό σου. Ακόμα και σύνδεση με τον υπολογιστή του γραφείου προσφέρεται, μέσα από τη λειτουργία PC on TV – Easy Connection!

Τέλος, έχουμε την ψυχαγωγία. Η Samsung ανακοίνωσε την υπηρεσία Samsung TV Plus, μέσω της οποίας υπόσχεται ότι θα σου προσφέρει πλούσιο περιεχόμενο προς παρακολούθηση, με δεκάδες ελεύθερα κανάλια, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, που θα ταξινομούνται ανά κατηγορία και ιστορικό θέασης, ενώ όλο αυτό το περιεχόμενο και το ιστορικό θα είναι διαθέσιμο και στο κινητό σου με την εφαρμογή Mobile Samsung TV Plus. Στον τομέα της ψυχαγωγίας υπάγεται και η λειτουργία Multi View της σειράς Neo QLED, μέσω της οποίας θα μπορείς να παρακολουθείς ταυτόχρονα περισσότερες πηγές, όπως στιγμιότυπα από προηγούμενο αγώνα, αντιδράσεις των φίλων σου σε chat και, φυσικά, τον ζωντανό αγώνα. Όλα αυτά σε μια οθόνη, με επιλογή διαίρεσης και ταξινόμησης των παραθύρων.

 

 

Enter the Quantum Matrix Technology

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά της σειράς Neo QLED, μέσα από το οποίο η Samsung υπόσχεται ότι θα αλλάξει την εμπειρία σου στην παρακολούθηση της τηλεόρασης, είναι το Quantum Mini LED. Η Samsung κατάφερε να δημιουργήσει LEDs που έχουν μικροσκοπικό μέγεθος και ύψος 1/40 των συμβατικών LEDs και συνολικό μέγεθος όσο ένας κόκκος άμμου, μια η μείωση στο μέγεθος των LEDs που έγινε εφικτή με χρήση αποκλειστικής τεχνολογίας που διαθέτει η Samsung. Τι σημαίνει, όμως, αυτό για εσένα; Πολύ απλά, δημιουργώντας ένα πάνελ με τόσο μικρά και πυκνά LEDs, η εταιρεία μπορεί πλέον να ελέγξει καλύτερα τη διάχυση του φωτός προς το πάνελ, με αποτέλεσμα μια καθαρότερη εικόνα, μια εικόνα χωρίς “γκριζάρισμα” στις σκοτεινές σκηνές, στα σημεία όπου δεν πρέπει να υπάρχει φως. Το μαύρο θα είναι μαύρο και το λευκό θα είναι λευκό. Η διάχυση του φωτός είναι τόσο λεπτομερής, που όλες οι λεπτομέρειες στην εικόνα “πετάγονται” προς τα εσένα και είναι πιο καθαρές από ποτέ. Και μετά από μια τέτοια σημαντική μείωση στο μέγεθος των LEDs έρχεται μείωση στο συνολικό μέγεθος της τηλεόρασης. Έτσι η Samsung κατάφερε να σχεδιάσει το πανέμορφο Infinity One Design. Αυτό το νέο design φέρνει μαζί του και το Attachable Slim One Connect Box. Πρακτικά, πρόκειται για όλη την “καρδιά” της τηλεόρασής σου, μέσω της οποίας γίνονται όλες οι συνδέσεις σου. Το Attachable Slim One Connect Box μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα στην οθόνη με διάφορους τρόπους, ώστε να μπορείς να το “κρύψεις” και ο χώρος σου να κυριαρχείται μόνο από την οθόνη σου.

Μια ακόμα σημαντική τεχνολογία των τηλεοράσεων Neo QLED που παρουσίασε ο  Anant Baijal, Advanced R&D Group της Samsung, είναι η AI Upscaling. Μέσω αυτής της τεχνολογίας ο Neo Quantum Processor των τηλεοράσεων, σε συνεργασία με την τεχνολογία neural network της εταιρείας, θα είναι σε θέση, μέσα από “deep learning”, να μετατρέπει περιεχόμενο χαμηλής ανάλυσης όταν έχουμε lag στη σύνδεσή μας ή χαμηλές ταχύτητες γενικά, σε περιεχόμενο υψηλής ανάλυσης, μέχρι 8K. Και η εμπειρία αυτή ολοκληρώνεται με τα ενσωματωμένα ηχεία των τηλεοράσεων. Από τα δύο κεντρικά ηχεία, μέχρι και τις τέσσερις γωνίες του πάνελ, ο επεξεργαστής των Neo QLED θα σου παραδίδει ιδανική εμπειρία ήχου. Mε την τεχνολογία Object Tracking Sound θα γίνεται ανίχνευση των αντικειμένων καθώς κινούνται στην οθόνη έτσι ώστε η πορεία τους στην οθόνη να ταιριάζει με τον ήχο που παράγουν. Το OTS Pro συνοδεύεται από την τεχνολογία SpaceFit Sound, μέσω της οποίας η τηλεόραση “διαβάζει” τον χώρο σου και το πώς κινείται ο ήχος σε αυτόν, και αναλόγως ρυθμίζει τον ήχο για να σου παραδώσει τον ιδανική εμπειρία.

 

 

Τηλεοράσεις με… άποψη

Αφήνοντας πίσω τις τεχνολογικές καινοτομίες της σειράς Neo QLED, η παρουσίαση πέρασε στο design και τη σκυτάλη πήρε ο Adam Burgess από το Production Design Group της Samsung. Σε αυτό το τμήμα προβλήθηκε η ποικιλία που χαρακτηρίζει τα διάφορα μοντέλα τηλεοράσεων της εταιρείας, μοντέλα που σχεδιάστηκαν για κάθε γούστο και χώρο. Για παράδειγμα, το μοντέλο The Frame είναι φτιαγμένο για εκείνους που θέλουν υψηλή ποιότητα εικόνας, αλλά όταν κλείνουν την τηλεόρασή τους, θέλουν να βλέπουν ένα έργο τέχνης. Έτσι, μπορείς να μετατρέψεις το χώρο σου σε μια γκαλερί, απλά, διαλέγοντας ένα από τα μουσεία που συνεργάζονται με τη Samsung, για να μετατρέψεις την τηλεόρασή σου σε πίνακα ζωγραφικής.

Ο προβολέας The Premiere είναι σχεδιασμένους για εκείνους που αγαπούν τον κινηματογράφο. Με ριπή από εξαιρετικά κοντινή απόσταση, που λύνει το πρόβλημα του χώρου που συνήθως συναντάμε όταν προσπαθούμε να στήσουμε έναν προβολέα στο σαλόνι μας, δυνατότητα HDR 10+, ανάλυση 4K και τεχνολογία Triple Laser, αυτός ο προβολέας θα μετατρέψει το χώρο σου στην κινηματογραφική αίθουσα που τόσο σου λείπει αυτές τις μέρες της πανδημίας.

Και μιας και η πανδημία και η καραντίνα συνεχίζεται, αλλά θέλεις να βγαίνεις και εκτός σπιτιού, η Samsung παρουσίασε το μοντέλο The Terrace. Αυτό το μοντέλο είναι σχεδιασμένο να αντέχει σε βροχή, σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες, σχεδιασμός που το καθιστά τέλειο για τοποθέτηση σε εξωτερικό χώρο.

Και μετά έχουμε το ιδιαίτερο μοντέλο Sero, που μπορεί να γίνει μια τέλεια επέκταση του κινητού σου και να περιστραφεί αυτόματα κατά 90 μοίρες ακολουθώντας την περιστροφή του κινητού σου, απεικονίζοντας έτσι τέλεια κάθε είδους περιεχόμενο, οριζόντιο ή κάθετο.

Τέλος, η Samsung παρουσίασε το νέο μοντέλο The Serif, που είναι τόσο ένα έπιπλο υψηλής αισθητικής όσο και μια τηλεόραση κορυφαίας τεχνολογίας.

 

 

Με το βλέμμα στο μέλλον: MICRO LED

Ο κύκλος της παρουσίασης της Samsung για τη CES 2021 έκλεισε με τη σκυτάλη να επιστρέφει στον JH Han, President of Display Bussiness της Samsung, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το όραμα της Samsung για την τεχνολογία MICRO LED, μετά την παρουσίαση του The Wall το 2018, βρίσκεται πια σε εφαρμογή. O Liam Kelly, από το Product Development Group της Samsung, προχώρησε σε παρουσίαση της τεχνολογίας πίσω από τα MICRO LED, αναφέροντας ότι τα LEDs αυτής της κατηγορίας είναι πιο λεπτά και από μια τρίχα. Αυτά τα κορυφαίας τεχνολογίας LEDs είναι αυτόφωτα, παρέχοντας έτσι μοναδική ευκρίνεια χωρίς απώλεια φωτεινότητας, ενώ είναι κατασκευασμένα από ανόργανα υλικά, γεγονός που, όπως υποστηρίζει η Samsung, τους χαρίζει διάρκεια ζωής 100.000 ωρών, χωρίς burn-in και πτώση στην ποιότητά τους.

Το ίσως πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της τεχνολογίας όμως, που αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, είναι η modular φύση της. Οι τηλεοράσεις MICRO LED της Samsung δεν θα είναι “κλειδωμένες” σε μέγεθος και αναλογία, αλλά θα μπορούν να μετατραπούν, να αλλάξουν σε μέγεθος και σε διαστάσεις, να προστεθούν ή να αφαιρεθούν τμήματά τους ούτως ώστε να τις φέρνεις εκεί που εσύ θέλεις, στο σημείο που, εν τέλει, θα σου χαρίσουν την απόλυτα προσωπική εμπειρία που αναζητάς από την τηλεόρασή σου.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη