Προετοίμασε τη βεράντα και τον κήπο για το καλοκαίρι

by Aggeliki Tsoukana

 

Από τη στιγμή που μπαίνει το καλοκαίρι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι πώς θα διαμορφώσεις τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου. Αυλή, κήπος, βεράντα, ή μπαλκόνι, συγκεντρώσαμε για σένα μερικές πολύτιμες συμβουλές για να δημιουργήσεις έναν υπέροχο εξωτερικό χώρο γεμάτο χρώματα, αρώματα και υπέροχη ατμόσφαιρα.

 

 

Οι απαραίτητες προετοιμασίες

Όποιος κι αν είναι ο εξωτερικός σου χώρος, είναι βέβαιο πως η προετοιμασία του θα «περάσει» από το σχολαστικό του πλύσιμο. Φρόντισε να απομακρύνεις πρώτα από τον χώρο τα έπιπλα εξωτερικού χώρου ή και γλάστρες, για να εξασφαλίσεις πως δεν θα λερωθούν από τις πιτσιλιές.

 

 

Πλυστικά μηχανήματα και αξεσουάρ για εύκολο καθάρισμα

Ξεκίνα το πλύσιμο από το πιο απομακρυσμένο σημείο από το σιφόνι και συνέχισε προς την κατεύθυνσή του, ώστε τα νερά να κινούνται προς την υδρορροή. Ένας τρόπος για αποτελεσματικό καθάρισμα είναι να βουρτσίσεις όλες τις επιφάνειες της βεράντας ή της αυλής με ένα χλιαρό διάλυμα απορρυπαντικού και να τις ξεπλύνεις στη συνέχεια. Αλλά είναι σίγουρο ότι θα σπαταλήσεις χρόνο, κόπο και χρήμα. Αν θέλεις να αποφύγεις όλη αυτή την ταλαιπωρία, και παράλληλα να απομακρύνεις αποτελεσματικά ακόμα και την πιο επίμονη βρωμιά, τότε ο καλύτερος «σύμμαχος» είναι ένα πλυστικό μηχάνημα.

Το πλεονέκτημα ενός πλυστικού μηχανήματος είναι ότι εκτινάσσει το νερό με πολύ υψηλή πίεση, τουλάχιστον 25 φορές μεγαλύτερη από την πίεση που πετυχαίνει το λάστιχο του κήπου. Έτσι, θα μπορείς να «σαρώνεις» μεγάλες επιφάνειες σε λιγότερο χρόνο. Η υψηλή πίεση σημαίνει πως το νερό συμπαρασύρει όποιον ρύπο βρεθεί στην πορεία του, ακόμη και σκουριές ή ξεραμένες μπογιές, κάνοντας οικονομία στην κατανάλωση νερού.

Με ένα πλυστικό θα καθαρίσεις και τα κάγκελα, που είναι το αμέσως επόμενο βήμα για τη φροντίδα του εξωτερικού σου χώρου. Το ίδιο ισχύει και για τα έπιπλα κήπου, στην περίπτωση που δεν τα είχες αποθηκεύσει τον χειμώνα.

Τα πιο εξελιγμένα πλυστικά, όπως οι προτάσεις των Bosch, Karcher, Michelin, επιτρέπουν τη ρύθμιση της πίεσης του νερού από έναν διακόπτη στην κάννη τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να ελέγχεις εύκολα τις συνθήκες του πλυσίματος. Έτσι, όταν πρόκειται να καθαρίσεις μία επιφάνεια για πρώτη φορά, και επομένως δεν γνωρίζεις τις «αντοχές» της, καλό θα είναι να χρησιμοποιείς δοκιμαστικά σε πρώτη φάση τη ρύθμιση χαμηλότερης πίεσης.

Αν έχεις κήπο ή αυλή, τότε το καθάρισμα αφορά κυρίως τα ξερά φύλλα, καθώς με το πλύσιμο που θα ακολουθήσει, είναι πιθανό αρκετά από αυτά να κολλήσουν στο έδαφος και επομένως να μην απομακρύνονται με το νερό. Γι’ αυτόν τον σκοπό, μπορείς να επιστρατεύσεις την πατροπαράδοτη σκούπα. Αν πάντως θέλεις να τελειώσεις το καθάρισμα ακόμη πιο γρήγορα και εύκολα, τότε με έναν φυσητήρα θα κάνεις τη δουλειά σου χωρίς κόπο και ταλαιπωρία. Αν διαθέτεις κήπο, αξιοποίησε μια χορτοκοπτική μηχανή και θα είσαι έτοιμος μια ώρα αρχύτερα. Επιπλέον, ο κήπος σου θα είναι πάντα συμμαζευμένος και εσύ δεν θα χρειάζεται να κουράζεσαι καθόλου.

 

 

Οργάνωσε τον χώρο σου

Όσο πιο μεγάλο είναι το μπαλκόνι τόσο πιο πολλές επιλογές διακόσμησης έχεις. Μπορείς να βάλεις έπιπλα και να το κάνεις σαν μικρογραφία κήπου. Ωστόσο, μην αγχωθείς αν δεν διαθέτεις μεγάλο εξωτερικό χώρο. Με λίγη καλή διάθεση και μεράκι, ακόμα και το πιο μικρό μπαλκόνι μπορεί να έχει τη χάρη του. Παρόλο που πρακτικά μπορεί να μην χωρέσει εσένα και τους φίλους σου, τουλάχιστον θα είναι όμορφο και θα σου φτιάχνει τη διάθεση να το βλέπεις.

 

 

Μπαλκόνι – Βεράντα

Σε μια γωνία του μικρού σου μπαλκονιού μπορείς να βάλεις φυτά σε διαφορετικά μεγέθη ώστε να δημιουργήσεις μια ψευδαίσθηση ότι υπάρχει χώρος. Τοποθέτησε ένα μικρό τραπέζι χωρίς πόδια στο μπαλκόνι και απέναντι μια τάβλα ξύλου ώστε να κάθεσαι. Μπορεί ο χώρος να μη σου επιτρέπει να περάσεις ατέλειωτες ώρες εκεί, αλλά τουλάχιστον μπορείς να κάτσεις λίγο ν’ απολαύσεις ένα ρόφημα.

Φρόντισε να βάψεις κάγκελα ή άλλα σημεία που έχουν φθορά. Τοποθέτησε φαναράκια ή κεριά για πιο ειδυλλιακή ατμόσφαιρα. Κρέμασε στον τοίχο διάφορες κορνίζες με αφίσες για να αναδείξεις το μπαλκόνι σου.

Μια ιδέα είναι να βάλεις κάποια γωνιακά ράφια στα κάγκελα, ώστε να υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχει χώρος. Μια άλλη ιδέα είναι ένα ξύλινο καφάσι, το οποίο θα βάψεις σε χρώμα της επιλογής σου, ένα μικρό μαξιλαράκι κι άλλο ένα μικρό καφάσι που θα χρησιμεύει σαν τραπεζάκι. Αντί για καφάσι μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μαξιλάρα που θα την αποθηκεύεις κάθε φορά. Άλλωστε, αν βάλεις κάποια φυτά στον τοίχο , τότε σου μένει χώρος, ο οποίος όσο μικρός κι αν είναι, ένα μαξιλαράκι κι ένα μικρό καφάσι θα τα χωράει.

Αν έχεις μεγάλο μπαλκόνι, μπορείς να δημιουργήσεις ένα θέμα. Μπορείς για παράδειγμα να βάλεις έναν πάγκο και να το μετατρέψεις σε μπαρ, να βάλεις μια αιώρα που μπορείς να ξαπλώνεις τις νύχτες του καλοκαιριού και φυσικά υπάρχει κι ο διαχρονικός κι αγαπημένος καναπές-κούνια που βρίσκεται σε πολλά μπαλκόνια.

 

 

Κήπος

Αν είσαι από τους τυχερούς που ζουν σε σπίτι με κήπο, τότε υπάρχουν πολλές δυνατότητες ώστε να το μετατρέψεις στο καλύτερο μέρος του σπιτιού για να ηρεμείς. Σκέψου πώς  θέλεις να είναι το τελικό αποτέλεσμα και υπολόγισε τον διαθέσιμο χώρο. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν λουλούδια και δέντρα. Φύτεψε ό,τι σου επιτρέπει το κλίμα και το έδαφος της περιοχής σου.

Τα χρωματιστά κι ευωδιαστά λουλούδια είναι πολύ όμορφα. Όμως πρέπει να είσαι προσεκτικός στην επιλογή τους, καθώς ανθοφορούν ανά εποχή και απαιτούν πιο ιδιαίτερη φροντίδα. Καλό θα ήταν να βάλεις και μερικά αρωματικά φυτά που διώχνουν τα ανεπιθύμητα έντομα. Βασιλικός, αρμπαρόριζα, σιτρονέλλα απωθούν τα κουνούπια, o δυόσμος, η μέντα και η λεβάντα απωθούν τον σκόρο, τα τσιμπούρια και τα μυρμήγκια ενώ τα δύο πρώτα απωθούν και τα τρωκτικά.

Φυσικά, την απώθηση εντόμων και τρωκτικών μπορείς να την ενισχύσεις με ηλεκτρικά εντομοαπωθητικά για εξωτερικούς χώρους. Έτσι θα μπορείς να κάθεσαι άνετα στον κήπο ή στη βεράντα σου όλο το καλοκαίρι.

Βάλε γκαζόν, διακοσμητικά πλακίδια και πέτρες. Αν το επιτρέπει ο χώρος μπορείς να προσθέσεις κι άλλα, όπως σιντριβάνι. Τραπέζι, καρέκλες ή σαλόνι κήπου, ομπρέλα ή ένα κιόσκι είναι απαραίτητα για να κάθεσαι με την παρέα σου.

 

 

 

Οι τελευταίες «πινελιές»!

Κανείς δεν μπορεί να κάτσει για πολλή ώρα στο στη βεράντα ή στον κήπο όταν έξω επικρατεί ζέστη και άπνοια. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίσεις για το δροσισμό του χώρου. Ένας ανεμιστήρας δαπέδου θα σου προσφέρει ένα συνεχόμενο ρεύμα αέρα που θα σε βοηθήσει ν’ αντιμετωπίσεις τη ζέστη και τον καύσωνα.

Μπορείς να κάνεις τις καλοκαιρινές νύχτες ακόμα ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές με τα κατάλληλα gadgets. To πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να επενδύσεις σε ένα φορητό ηχείο Bluetooth. Θα προσφέρει την κατάλληλη ατμόσφαιρα στον χώρο ανάλογα με την περίσταση. Βασικά πλεονεκτήματα ενός φορητού ηχείου Bluetooth είναι ότι διαθέτει τη δική του μπαταρία και μπορεί να συνδεθεί ασύρματα με οποιαδήποτε φορητή συσκευή υποστηρίζει τεχνολογία Bluetooth, όπως smartphones, tablets, ΜP3 players, iPod και, φυσικά, φορητό υπολογιστή. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μπορείς ν’ απολαύσεις την αγαπημένη σου μουσική στη βεράντα ή στον κήπο, χωρίς να «τραβάς έξω» ενισχυτές, ηχεία, Hi-Fi κ.λπ.

Δημιούργησε ένα ιδανικό περιβάλλον για συνεστιάσεις και βραδιές με φίλους και φαγητό, τοποθετώντας τη δική σου συσκευή μπάρμπεκιου. Οι μαζώξεις του καλοκαιριού συνοδεύονται απαραίτητα από τσίκνα και δροσερή μπύρα. Οπότε αν δεν έχεις χτιστή ψησταριά μπορείς να πάρεις μια ωραιότατη ηλεκτρική ψηστιέρα. Με κάρβουνο, με υγραέριο με ηφαιστειακές πέτρες, μικρές, μεγάλες μακρόστενές ή στρογγυλές όλες καλές. Για το μικρό μπαλκόνι τη λύση έρχεται να δώσει μια ψησταριά τύπου grill, γνωστή κι ως γκριλιέρα. Πρόκειται για ένα βολικό μπάρμπεκιου που μπορείς άνετα να το βγάλεις σ’ εξωτερικό χώρο. Χωράει σχεδόν παντού, ενώ το μόνο που χρειάζεσαι για να την ανάψεις είναι να πατήσεις τον διακόπτη έναρξης λειτουργίας. Αγόρασε όποια σε βολεύει και ετοιμάσου για φοβερές βραδιές.

Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και είναι βέβαιο πως θα περάσεις ένα καλοκαίρι γεμάτο χαλάρωση και ηρεμία στο μέρος που μπορεί να στα προσφέρει καλύτερα, το σπίτι σου!

Μπορείς να δεις ακόμη