Επιτέλους ήρθε η στιγμή που περίμενες και πέρασες στη σχολή σου. Συγχαρητήρια! Έχεις εξοπλίσει το φοιτητικό σπίτι με όλα τα απαραίτητα και για το τέλος άφησες εκείνο το κομμάτι του σπιτιού στο οποίο θα περνάς τις περισσότερες ώρες. Διαβάζοντας, επικοινωνώντας και, πολλές φορές, διασκεδάζοντας. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το σημείο. Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα το οργανώσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο κατάλληλος υπολογιστής
Καλό είναι να υπολογίσεις ότι το monitor, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι καταλαμβάνουν χώρο στην επιφάνεια του γραφείου. Επομένως, το γραφείο θα πρέπει να κάνει εύκολη τη χρήση desktop PC, διαθέτοντας ευρύχωρη επιφάνεια εργασίας για την οθόνη, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι.
Εναλλακτικά, εάν μετακινείσαι συχνά, θα χρειάζεσαι φορητότητα. Θα σε καλύψει ένα laptop με οθόνη έως 15.6 ίντσες. Μπορείς να το συνδυάσεις με εξωτερική οθόνη, για μεγαλύτερη εργονομία, όταν βρίσκεσαι στο γραφείο σου. Επέλεξε monitor με διαγώνιο 24 ίντσες και με ανάλυση τουλάχιστον Full HD για να εργάζεσαι ξεκούραστα ή και για να μπορείς να μοιράζεσαι άνετα περιεχόμενο με άλλους όπως π.χ. για να παρακολουθείτε σειρές, ταινίες στο Netflix, κ.ά.
Μήπως χρειάζεσαι εκτυπωτή;
Από τη στιγμή που θα ψάξεις για εκτυπωτή, αν είσαι φοιτητής, καλό είναι να εξετάσεις την αγορά πολυμηχανήματος, που περιλαμβάνει και scanner. Αυτή η λειτουργία χρειάζεται πάντα σε έναν φοιτητή. Μπορείς να ψηφιοποιείς την ύλη που θα διδαχθείς και δε θα χρειάζεται να κουβαλάς τα βιβλία σου συνέχεια. Θα τα έχεις όλα στο smartphone ή στο tablet σου. Μπορείς βέβαια να χρησιμοποιείς το κινητό σου για να βγάζεις φωτογραφίες τα κείμενα, αλλά δεν είναι κι η πιο αξιόπιστη λύση. Εξαρτάσαι από τον φωτισμό και συνήθως βγαίνουν στραβές η θολές γιατί δεν έγινε καλό focus. Αν θες να χρησιμοποιήσεις ψηφιακό υλικό και για τις εργασίες σου, το scanner είναι μονόδρομος.
Επίσης, με ένα laser πολυμηχάνημα θα κάνεις μεγάλη οικονομία στο μελάνι. Αν πάρεις έναν laser printer και όχι έναν inkjet θα κατεβάσεις το κόστος εκτύπωσης κατακόρυφα. Οι laser printers δουλεύουν με toner, ένα είδος μελανιού που δεν είναι υγρό και μοιάζει με σκόνη. Οι laser printers μπορούν και βάζουν ακριβώς όσο μελάνι χρειάζεται για να γίνει η εκτύπωση, ούτε ψήγμα παραπάνω.
Αν θέλεις να κάνεις πραγματική οικονομία σε μελάνι και να τυπώνεις με ελάχιστο κόστος ανά σελίδα, εξέτασε την αγορά ενός εκτυπωτή με tank, χωρίς φύσιγγες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γεμίζεις τους περιέκτες με μελάνι, όποτε κατεβαίνει η στάθμη τους.
Τέλος, αν θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, μπορείς να επιλέξεις όποιο από τα πακέτα της συνδρομητικής υπηρεσίας HP instant ink ταιριάζει στις ανάγκες σου, ώστε να παραλαμβάνεις το μελάνι που χρειάζεται στο σπίτι σου χωρίς εσύ να κάνεις τίποτα.
Τα έπιπλα γραφείου
Φρόντισε να επιλέξεις γραφείο που θα σου εξασφαλίζει αρκετό χώρο για να βάλεις τα πράγματά σου και να έχεις χώρο να μελετάς. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείς εκτυπωτή ή πολυμηχάνημα, φρόντισε να έχεις υπερυψωμένη θέση για τη συσκευή, που όμως να είναι αρκετά σταθερή και να μην κινδυνεύει να πέσει. Δεύτερο σημείο που πρέπει να κοιτάξεις, είναι να υπάρχουν σημεία για να περνούν τα καλώδια, κυρίως τα καλώδια ρεύματος. Θα πρέπει, επίσης, να παρέχει ικανοποιητική επιφάνεια σε περίπτωση που θέλεις να τοποθετήσεις δύο οθόνες υπολογιστή.
Αυτό που είναι πιο σημαντικό σε ένα γραφείο είναι σίγουρα η καρέκλα. Επειδή θα περνάς πολλές ώρες καθιστός, μην βιαστείς να διαλέξεις καρέκλα γραφείου. Κοίταξε να έχει υποστήριξη στα χέρια και στη μέση, και να μπορείς να τη ρυθμίσεις σε διαφορετικές γωνίες για να ξεκουράζεις το σώμα σου. Πάρε και ένα απλό υποπόδιο για να έχεις τα πόδια σου σε ξεκούραστη γωνία, και θα έχεις καλύψει τα απαραίτητα.
Εξασφάλισε απρόσκοπτη σύνδεση στο διαδίκτυο
Ένας απλώς τρόπος να ενισχύσεις το ασύρματο δίκτυό σου είναι με τη χρήση Powerline adapters. Χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο επικοινωνίας PLC (Power-line communication) που αξιοποιεί την οικιακή καλωδίωση ηλεκτροδότησης για να μεταφέρει (ή να διανέμει) ταυτόχρονα ηλεκτρικό ρεύμα και δεδομένα.
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδέσεις τον ένα αντάπτορα σε μια ελεύθερη πρίζα και στο ρούτερ (με ένα καλώδιο Ethernet) και το δεύτερο σε μια πρίζα στον χώρο που θέλεις να καλύψει, δηλαδή στον χώρο μελέτης σου.
Πρίζες και πολύπριζα
Αν έχεις μετακομίσει σε παλιό σπίτι ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο πέφτει συχνά το ρεύμα, το απλούστερο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις τις ευαίσθητες συσκευές σου σε ένα πολύμπριζο ασφαλείας. Αν αυτό δεν σε καλύψει κι έχεις ανησυχίες, αντί για πολύμπριζο ασφαλείας βάλε ένα UPS.
Τα UPS είναι μικρές μπαταρίες που παρακολουθούν την τάση του ρεύματος και επεμβαίνουν αν υπάρξουν προβλήματα. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο 2-6 ms παρακάμπτουν την τροφοδοσία από την πρίζα και δίνουν ρεύμα από την μπαταρία. Σου δίνουν χρόνο αν συμβεί κάτι, να σώσεις τη δουλειά που κάνεις στον υπολογιστή και να τον κλείσεις με ασφάλεια.
Λιγότερα καλώδια, μεγαλύτερη εργονομία
Τα καλώδια για το smartphone, το tablet, τη φωτογραφική μηχανή, τον εκτυπωτή και άλλων συσκευών που χρησιμοποιείς καθημερινά, μπορούν να δημιουργήσουν χάος στην επιφάνεια του γραφείου σου. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις πολλές επιλογές για οργάνωση καλωδίων, όπως ηλεκτρολογικοί δέτες, αυτοκόλλητα κανάλια καλωδίων, σπιράλ ή διαχειριστή καλωδίων. Το τελευταίο μπορείς να το κολλήσεις πίσω από το γραφείο ή από τον υπολογιστή για να οργανώσεις τα καλώδια σου.
Επίσης, οι συσκευές με ασύρματη συνδεσιμότητα, όπως ένα ασύρματα πολυμηχάνημα, ένα ασύρματο πληκτρολόγιο, ασύρματο ποντίκι ή Wi-Fi router, θα σου εξασφαλίσουν καλύτερη οργάνωση και δε θα έχεις να αγχωθείς με την ακαταστασία των καλωδίων.
Φωτισμός που θα σου φτιάχνει τη διάθεση
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να σου ανεβαίνει η διάθεση με την πρώτη ματιά, είναι να φτιάξεις τον φωτισμό. Τι πιο απλό, λοιπόν, από το να εξοπλίσεις τον χώρο του γραφείου με μία έξυπνη λάμπα LED. Πάρε, για παράδειγμα, το σετ Xiaomi Mi LED Smart Bulb (White & Color) και αναβάθμισε άμεσα την αισθητική του χώρου σου. Αυτή η λάμπα LED μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε φωτιστικό. Μπορεί να γίνει φως οροφής, μπορεί να γίνει φωτιστικό γραφείου, εσύ διαλέγεις. Ελέγχεις τη φωτεινότητά της από μακριά με το κινητό και το απλούστερο που μπορείς να κάνεις με τη φωτεινότητά της, είναι να προγραμματίσεις την ένταση του φωτός ανάλογα με την ώρα της ημέρας, ή τη διάθεσή σου. Μέσα από την εφαρμογή για το smartphone σου, μπορείς να τη ρυθμίσεις να σε ξυπνάει φωτίζοντας σταδιακά τον χώρο.
«Μικρές» προσθήκες, που κάνουν μεγάλη διαφορά
Σίγουρα δε θέλεις να έχεις ένα τυπικό και βαρετό γραφείο. Είναι πολύ βασικό να σε εμπνέει ο χώρος σου. Με ορισμένες απλές προσθήκες, μπορείς να δημιουργήσεις ένα χώρο που θα σε γεμίζει όρεξη και ενέργεια για περισσότερη μελέτη και προσπάθεια.
Πρόσθεσε ένα ηχείο Bluetooth για να ακούς τις αγαπημένες σου playlists, από το smartphone, το tablet, ή τον υπολογιστή. Κι επειδή ένα ηχείο Bluetooth είναι σούπερ φορητό, μπορείς να το μεταφέρεις μαζί σου, εντός κι εκτός σπιτιού.
Θα μπορούσες να βάλεις σε μια άκρη του γραφείου και μια καφετιέρα, για να έχεις ατελείωτες δόσεις καφέ που να σε ξυπνάει. Καλή λύση είναι μια μηχανή γαλλικού καφέ, που τον κρατάει ζεστό για όλη την ημέρα. Ακόμα καλύτερα, μπορείς να βάλεις μια πολυκαφετιέρα που φτιάχνει τα πάντα.
Καφέ, σοκολάτα, γενικά ένα σωρό ροφήματα. Τα φτιάχνεις με 3 κινήσεις, και με τη χωρητικότητα νερού που έχει δε θα χρειάζεται να σηκώνεσαι κάθε τόσο από την καρέκλα. Κάπως έτσι φτιάχνεις το δικό σου mini-bar και σίγουρα θα έχεις πολλούς υποψήφιους φίλους για να μελετήσουν μαζί σου. Καλή ακαδημαϊκή χρονιά!