Φοιτητική κουζίνα: Πόσο δύσκολο είναι να την εξοπλίσεις;

by Aggeliki Tsoukana

Τα αποτελέσματα των βάσεων βγήκαν και τα κατάφερες. H φοιτητική ζωή περιλαμβάνει πολλά νέα ξεκινήματα και προκλήσεις. Ειδικά όταν φεύγεις από την οικογενειακή εστία και μετακομίζεις για να εγκατασταθείς σε νέο σπίτι.

Η διατροφή είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην καθημερινότητα σου και θα πρέπει να εξοπλίσεις την κουζίνα σου κατάλληλα έτσι ώστε η διατροφή σου να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τις εστίες σίτισης, τα κυλικεία της σχολής και τα delivery. Οι ικανότητες στη μαγειρική χρειάζονται, ακόμα κι αν μέχρι χθες δεν χρειάστηκε να βράσεις ούτε ένα αυγό. Κι αν δεν ξέρεις από πού πρέπει να ξεκινήσεις, μην αγχώνεσαι καθόλου. Παρακάτω θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να εξοπλίσεις σωστά την κουζίνα σου.

 

 

Λύσεις για τα βασικά μαγειρέματα

Δεδομένου ότι γίνεται λόγος για φοιτητική κουζίνα, οι συσκευές κουζίνας που θα αγοραστούν, θα πρέπει να χωράνε σε μια μικρή κουζίνα. Επομένως θα πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε κουζίνα ή φουρνάκι με εστίες, ανάλογα τον διαθέσιμο χώρο για μαγείρεμα και ψήσιμο. Θα συναντήσεις και φουρνάκια που λειτουργούν παράλληλα τα μάτια και τον φούρνο.

Εναλλακτικά, μπορείς να συνδυάσεις ένα φουρνάκι με ένα σετ επαγωγικών εστιών. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να κερδίσεις περισσότερο χώρο, αφού έχεις την ευελιξία να τοποθετήσεις σε ένα μέρος το φουρνάκι και σε άλλο τις εστίες σου. Επιπλέον, με τις επαγωγικές εστίες το μαγείρεμα γίνεται πιο γρήγορο, πιο εύκολο και οικονομικό, σε σχέση με τις ηλεκτρικές εστίες ή το μαγείρεμα σε φωτιά.

Ένας απορροφητήρας είναι απαραίτητος για να απομακρύνονται οι υδρατμοί και οι μυρωδιές από το μαγείρεμα

 

 

Βρες ψυγείο στα μέτρα σου

Ένας ψυγειοκαταψύκτης με ικανοποιητικό χώρο συντήρησης και κατάψυξης είναι ό,τι πιο απαραίτητο μπορείς να βάλεις στην κουζίνα σου. Αφιερώνοντας λίγες ώρες κάθε Κυριακή μπορείς να έχεις μαγειρεμένο, έτοιμο φαγητό στο ψυγείο ή την κατάψυξη για όλη την εβδομάδα. Μπορείς να μαγειρέψεις μερικές ώρες παραπάνω και να φτιάξεις λαχανικά, κοτόπουλο, μπριζόλες, ρύζι, ψητές πατάτες ή ό,τι άλλο θέλεις και να το βάλεις σε πλαστικά δοχεία. Ανακάτεψέ τα και θα έχεις γρήγορα γεύματα για τις επόμενες μέρες ή όλη την βδομάδα στην περίπτωση που τα καταψύξεις.

Οι επιλογές σε ψυγεία είναι πάρα πολλές και ίσως να σε αγχώσει η διαδικασία επιλογής. Ωστόσο δεν πρόκειται να δυσκολευτείς πολύ να καταλήξεις στο μοντέλο που θα καλύψει τις ανάγκες σου. Αρκεί να έχεις κατά νου τα εξής δύο βασικά στοιχεία: α) τις διαστάσεις του χώρου στον οποίο θα τοποθετηθεί το ψυγείο και β) τη χωρητικότητα που θέλεις να έχει η συντήρηση και η κατάψυξη, η οποία μετριέται σε λίτρα (lt). Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να παραλαμβάνεις συχνά τάπερ με φαγητό από τη μαμά, εξέτασε την αγορά ενός ψυγειοκαταψύκτη με ευρύχωρη κατάψυξη.

 

 

Οι απαραίτητες μικροσυσκευές

Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις εξειδικευμένα σκεύη και εργαλεία κουζίνας που ίσως να μην χρησιμοποιήσεις ποτέ. Το σοφότερο είναι να εξοπλίσεις την κουζίνα σου με σκεύη και μικροσυσκευές που θα αποτελέσουν τη βάση για να μπορείς να μαγειρεύεις γρήγορα και υγιεινά φαγητά, ακόμα κι αν οι μαγειρικές σου γνώσεις είναι περιορισμένες. Το πολυμίξερ, για παράδειγμα, είναι μια συσκευή που λύνει τα χέρια του κάθε μάγειρα, ανεξαρτήτως εμπειρίας και ικανοτήτων. Ανάλογα το μοντέλο μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, όπως να ψιλοκόψεις, να τεμαχίσεις, να τρίψεις, να πολτοποιήσεις, να αναδέψεις, να στύψεις και πολλά άλλα, για να προετοιμάσεις σωστά το φαγητό σου. Άρα μάλλον δεν θα χρειαστεί να αγοράσεις π.χ. λεμονοστύφτη, πρέσα σκόρδου, τρίφτη, ψαλίδι κουζίνας κ.λπ.

Επίσης, ένας βραστήρας είναι ιδανικός για γρήγορη παρασκευή τσαγιού, καφέ, μαγείρεμα ριζότου, βράσιμο ζυμαρικών κλπ.

 

 

Για ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό

Το τοστ είναι το πιο εύκολο και διαδεδομένο φοιτητικό φαγητό. Εξαιρετικό για πρωινό ή απογευματινό σνακ, ενώ θα σε χορτάσει μετά το ξενύχτι ή ακόμα κι όταν δεν έχεις όρεξη να μαγειρέψεις. Βέβαια, οι σύγχρονες τοστιέρες δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό, αφού πολλά μοντέλα έρχονται και με γκριλιέρα για να ψήνεις τα πάντα. Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως μόνο τυχαίο δεν είναι που η τοστιέρα έχει περίοπτη θέση στη λίστα με τον απαραίτητο εξοπλισμό μιας φοιτητικής κουζίνας.

Αν η υγιεινή διατροφή παραμένει ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σου, τότε το διαιτολόγιό σου είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει γενναίες ποσότητες φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Επένδυσε σε ένα αποχυμωτή για να παρασκευάζεις μόνος σου φρέσκους χυμούς για σένα και όλη την παρέα σου. Για σένα που είσαι δραστήριος και διαρκώς εν κινήσει, υπάρχουν τα sport blenders. Iδανική λύση για όσους έχουν έντονους και γρήγορους ρυθμούς στην καθημερινότητα τους. Φτιάξε το smoothie σου και πάρε το μαζί σου στο γυμναστήριο, στο τρέξιμο, στη σχολή ή ακόμα και στη βόλτα σου.

Αν είσαι λάτρης του καφέ, επίλεξε καφετιέρα ανάλογα με το είδος καφέ που προτιμάς καθώς και τα ροφήματα που σου αρέσουν. Οι πολυκαφετιέρες, για παράδειγμα, προσφέρουν μια ευρεία γκάμα ροφημάτων τα οποία μπορείς να απολαύσεις με το πάτημα ενός κουμπιού.

 

 

Μαγειρικά σκεύη

Δεν χρειάζονται υπερβολές στα μαγειρικά σκεύη. Ένα σετ αντικολλητικά τηγάνια, ένα μεσαίο για όλες τις «δουλειές», π.χ. για μια ομελέτα, κι ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι το οποίο θα αξιοποιήσεις για λίγο πιο απαιτητικές συνταγές και μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Απαραίτητη είναι κι η κατσαρόλα, τουλάχιστον μία μεγάλη που να χωράει π.χ. ένα πακέτο σπαγγέτι, ενώ καλό θα ήταν να έχεις και μία μεσαία κατσαρόλα για να ζεσταίνεις φαγητό ή και για σάλτσες. Για φαγητά φούρνου θα χρειαστείς ένα βαθύ και, κατά προτίμηση, παραλληλόγραμμο ταψί.

Όταν επιλέγεις τηγάνια, κατσαρόλες, ταψί και άλλα σκεύη μαγειρικής, φρόντισε να τσεκάρεις τη συμβατότητα του σκεύους με τις εστίες ή και τον φούρνο σου για ευκολότερο και οικονομικότερο μαγείρεμα.

Επίσης, στην κουζίνα σου θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον από μία κουτάλα, σπάτουλα (για να μπορείς π.χ. να φτιάξεις μια ομελέτα) και τουλάχιστον μία λαβίδα για μακαρόνια και λαχανικά. Προτίμησε σπάτουλες και κουτάλες από ανοξείδωτο χάλυβα, ξύλο ή από υψηλής ποιότητας σιλικόνη, που είναι ανθεκτική ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες.

 

 

Μερικές ακόμη χρήσιμες προσθήκες

Σίγουρα θα χρειαστείς πιάτα φαγητού, σούπας και μικρά, ένα σετ με 4 στο καθένα είναι αρκετά. Μπολ μικρά και μεγαλύτερα για παγωτό, σαλάτες, σούπες κλπ.

Φρόντισε να πάρεις και μερικά ποτήρια. Ξεκίνα από τα ποτήρια νερού και αν προκύψει ανάγκη συμπληρώνεις ανάλογα. Ολοκλήρωσε το «σετ» με μερικά μαχαιροπίρουνα, κούπες ή φλιτζάνια για να απολαμβάνεις τον καφέ, το τσάι και τη σοκολάτα.

Βάλε στον νεροχύτη σου και μία πιατοθήκη για το στράγγισμα των πιατικών, γιατί μετά το πλύσιμο τα πιατικά χρειάζονται και στέγνωμα. Εκτός κι αν κάνεις την «κίνηση-ματ», και προσθέσεις στην κουζίνα σου ένα πλυντήριο πιάτων.

Μια επιφάνεια κοπής και ένα σετ μαχαιριών κοπής είναι, επίσης, χρήσιμα. Η λίστα θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τα απαραίτητα φαγητοδοχεία σε διάφορα μεγέθη για να αποθηκεύεις το φαγητό στο ψυγείο ή να τα μεταφέρεις. Μπουκάλια νερού για το ψυγείο και, φυσικά, ένα κάδο απορριμμάτων.

Όλα τα παραπάνω, είναι τα πολύ βασικά για να έχεις μια πλήρως λειτουργική και οργανωμένη κουζίνα. Αργότερα, ίσως χρειαστείς και άλλα μικροπράγματα, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το διαπιστώσεις στην πορεία. Είναι προτιμότερο να ανανεώνεις τον εξοπλισμό σου σταδιακά παρά να ξοδέψεις χρήματα σε συσκευές και σκεύη που ίσως να μην χρειαστείς ποτέ.

Μπορείς να δεις ακόμη