Οι τηλεοράσεις έχουν αποκτήσει νέα “ταλέντα” εδώ και πολύ καιρό. Ο όρος «Smart TV» είναι πλέον γνωστός σε όλους και δε χρειάζεται πολλές εξηγήσεις. Σε αυτόν που δεν έχει μυηθεί θα λέγαμε ότι μια Smart TV είναι μια τηλεόραση με δυνατότητα σύνδεσης στο Ιnternet, αλλά και με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Όταν λέμε «σύνδεση στο Internet» δεν περιοριζόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook – Twitter κτλ.), αλλά συμπεριλαμβάνουμε και υπηρεσίες όπως το YouTube, το TuneIn και πολλές άλλες. Μερικές Smart TVs μάλιστα έχουν και περιορισμένες δυνατότητες gaming, ενώ σε κάποιες θα βρεις ολοκληρωμένους Web browsers για να μπαίνεις στις σελίδες του Internet με την άνεση της μεγάλης οθόνης.
Πόσοι είναι οι κατασκευαστές Smart TV;
Ουσιαστικά όλοι όσοι κατασκευάζουν τηλεοράσεις έχουν σαν κανόνα να διαθέτουν πολλές και διαφορετικές Smart τηλεοράσεις. Αρκετές φορές θα βρεις το ίδιο μοντέλο να πωλείται με ή χωρίς «έξυπνες» δυνατότητες. Η διαφορά στην τιμή είναι μικρή. Αν κοιτάς μια τηλεόραση και δε βλέπεις τον όρο «Smart TV» μην παραξενευτείς.
Πόσο συχνά συνδέεις τον υπολογιστή στην τηλεόραση;
Αρχικά, μια Smart TV μπορεί να αντικαταστήσει έναν πολύ απλό υπολογιστή που θα τον χρησιμοποιούσες μονάχα για να βλέπεις ταινίες και να σερφάρεις στο Internet. Οι Smart TV είναι αρκετά ισχυρές για να ανταπεξέλθουν σε ό,τι υπόσχονται σχετικά με τη διασκέδασή σου. Θα μπορείς να απολαμβάνεις streaming από τις αγαπημένες σου υπηρεσίες, όπως το YouTube και το Netflix που είναι πλέον στην καρδιά κάθε έξυπνης τηλεόρασης. Δεν υπάρχει η ανάγκη να έχεις δίπλα έναν υπολογιστή μόνο και μόνο για να βλέπεις βίντεο από το Internet. Αυτό που έχει σημασία είναι να διαλέξεις την κατάλληλη Smart πλατφόρμα.
Πόση σημασία έχει η πλατφόρμα; Αφού κάθε Smart TV μπορεί να κάνει περίπου τα ίδια πράγματα.
Είναι αλήθεια ότι με κάθε Smart TV θα μπορείς να έχεις τις ίδιες περίπου δυνατότητες. Θα βλέπεις βίντεο από το Internet, θα χρησιμοποιείς πλήθος εφαρμογών (π.χ. Facebook, Twitter) θα συνδέεις το κινητό σου και το tablet σου με αυτή, ενώ θα μπορείς να αναπαράγεις περιεχόμενο από έναν υπολογιστή. Υπάρχει όμως το θέμα της ευχρηστίας και το κατά πόσο σου αρέσει η υλοποίηση των έξυπνων λειτουργιών. Όπως και με τους υπολογιστές, ο κάθε χρήστης έχει διαφορετικές ανάγκες. Όχι απαραίτητα με τις δυνατότητες και την απόδοση, αλλά με απλούστερα πράγματα όπως την οπτική παρουσία, το πού βρίσκεται το κάθε εργαλείο κτλ.
Αν είσαι απαιτητικός θα πρέπει να ξέρεις και το πόσο συχνά ανανεώνεται η κάθε πλατφόρμα. Δεν υπάρχει ένα standard αυτή τη στιγμή στην αγορά. Ούτε υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος νικητής στην κούρσα του λογισμικού για Smart TV. Θα χρειαστεί να μάθεις λίγα πράγματα για το τι προσφέρουν οι βασικοί κατασκευαστές. Βάση αυτών θα μπορέσεις να κρίνεις και τις προτάσεις των υπολοίπων. Σχεδόν κάθε κατασκευαστής έχει τη δική του πρόταση και άποψη για το πώς πρέπει να είναι η εμπειρία του τελικού χρήστη. Τα καλά νέα είναι πως ο,τιδήποτε και αν διαλέξεις δε θα αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα. Όλες οι υλοποιήσεις λειτουργούν απροβλημάτιστα. Το θέμα είναι να δεις τι σου ταιριάζει περισσότερο.
Σε ποιόν ταιριάζει η κάθε πλατφόρμα;
Υπάρχουν υλοποιήσεις που είναι φτιαγμένες για να… εντυπωσιάζουν με την πρώτη ματιά. Άλλες προτιμούν να διαθέτουν μεγαλύτερη παραμετροποιήση στον χρήστη. Και ας είναι λιγότερο ευχάριστη η περιήγηση. Οι περισσότερες πλατφόρμες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην αλληλεπίδραση με την τηλεόραση προσφέροντας ειδικά τηλεκοντρόλ, δυνατότητα φωνητικών εντολών, πλήρη διαχείριση μέσω smartphone app και πολλά άλλα. Η καλύτερη λύση είναι να επισκεφθείς ένα κατάστημα Κωτσόβολος και να δεις τις πλατφόρμες από κοντά, να χειριστείς το μενού και τρέξεις 1-2 εφαρμογές. Επίσης, μπορείς να πάρεις γνώμες από φίλους και γνωστούς που διαθέτουν κάποια Smart TV.
Ποιές είναι οι κυριότερες πλατφόρμες και από ποιούς;
LG WebOS
Η LG έχει ένα από τα δημοφιλέστερα συστήματα για Smart TV. Το όνομά του είναι WebOS και έρχεται να αντικαταστήσει το πολυκαιρισμένο NetCast. Η ιστορία του WebOS είναι μεγάλη και πολύπλοκη. Η LG έχει τώρα πια μια υλοποίηση που βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα του Linux. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ ευέλικτη. Μπορεί δηλαδή με ευκολία να αναβαθμιστεί για να υποστηρίξει μια νέα τεχνολογία τηλεόρασης, μια νέα κωδικοποίηση ήχου και μια νέα εφαρμογή στο Ιnternet. Είναι ένα μικρό λειτουργικό σύστημα για την τηλεόρασή σου. Αν θες η TV σου να είναι πάντα ενήμερη στις εξελίξεις, το WebOS είναι από τις καλύτερες λύσεις.
To WebOS έφερε στην αγορά μερικά καινοτόμα χαρακτηριστικά που υιοθέτησαν και άλλοι κατασκευαστές. Το Card interface, δηλαδή η ομαδοποίηση των λειτουργειών σε κάρτες, είναι μια από αυτές. Δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα του WebOS είναι η χρήση του Magic Remote. Μπορείς να χρησιμοποιείς το τηλεχειριστήριο σαν ποντίκι στην οθόνη, κουνώντας το στον αέρα. Αν έχεις παίξει παιχνίδια στην κονσόλα Wii θα καταλάβεις ακριβώς τι σημαίνει το Magic Remote.
Το WebOS υποστηρίζει multitasking και κάθε καρτέλα αντιστοιχεί και σε μία λειτουργία. Όταν μεταβαίνεις από τη μία καρτέλα στην άλλη, η λειτουργία δε σταματά αλλά συνεχίζει να τρέχει. Όταν αποφασίσεις να επανέλθεις σε αυτήν, δε θα χρειαστεί να περιμένεις να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.
Με την Smart TV σου να είναι ένας μικρός υπολογιστής, είναι αναμενόμενο να υπάρχει ανάγκη για πολλές και σύγχρονες εφαρμογές. Ένα σημείο για να βρίσκεις νέα προγράμματα και ιδέες για την τηλεόρασή σου είναι το LG-Store.
Panasonic Life Screen
Μέχρι πρόσφατα η Panasonic χρησιμοποιούσε τις δικές της υλοποιήσεις που άκουγαν στο όνομα Viera Cast και Viera Connect. Τα τελευταία της μοντέλα ακολουθούσαν μια άλλη λογική και είχαν υιοθετήσει το λειτουργικό σύστημα Firefox OS. Είναι λοιπόν εμφανές ότι η Panasonic προσανατολίζεται περισσότερο στις ικανότητες της κάθε Smart TV σε σχέση με το Internet και όχι τόσο σε multitasking. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι θα έχεις πρόβλημα όταν εναλλάσσεις τις λειτουργείες. Το αντίθετο μάλιστα.
Το Firefox OS είναι μια σταθερή πλατφόρμα που έχει δοκιμαστεί εντατικά από εκατομμύρια χρήστες. Οι ρίζες του κρατάνε γερά σε μια εμπειρία που ξεκίνησε από τους υπολογιστές και επεκτάθηκε στις φορητές συσκευές. Όμως η ανανεωσιμότητά του είναι περιορισμένη, οπότε η Panasonic έκανε νέα στροφή και ξεκίνησε μια δική της πλατφόμα που λέγεται Life Screen. Μέσω αυτής, η εταιρία μπαίνει στο ίδιο παιχνίδι με τους άλλους κατασκευαστές, με δικό της App Store και φαίνεται πως η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη βάση στη σχέση των έξυπνων μοντέλων της με το Internet, από ότι στη διασύνδεση με άλλες συσκευές.
Samsung Tizen OS
Με το Tizen OS να αντικαθιστά το παλαιότερο Samsung Smart TV, η Samsung βρίσκεται στα ίδια χνάρια με την LG. Το Tizen OS βασίζεται στο Linux με αποτέλεσμα να είναι μια ισχυρότατη πλατφόρμα που επιδέχεται πάρα πολλές παραμετροποιήσεις. Είναι τόσο παραμετροποιήσιμο που η Samsung το χρησιμοποιεί όχι μόνο σε Smart TV αλλά και σε Blu-Ray Players, Smartwatches ακόμη και σε ψυγεία και κλιματιστικά. Όχι βέβαια με τις ίδιες δυνατότητες, όμως ο πυρήνας του Tizen είναι ο ίδιος. Το αποτέλεσμα; Εκ πρώτης όψεως το σύστημα της Samsung στην Smart TV λειτουργεί όπως θα περίμενε κανείς.
Υπάρχουν οι εφαρμογές με τις οποίες θα σερφάρεις στο Internet, θα μπορέσεις να δεις τι συμβαίνει στο Facebook και στο Twitter, θα δεις απροβλημάτιστα τα video σου στο Netflix και στο YouTube. Φαίνεται όμως ότι με τη λύση της Samsung θα μπορείς να ενσωματώσεις ευκολότερα την τηλεόρασή σου στο έξυπνο σπίτι, παρέα με το Internet of Things. Ίσως αυτήν τη στιγμή να μην είναι έτοιμη μια τέτοια υλοποίηση στο 100% των δυνατοτήτων της, όμως βλέπεις ότι το Tizen OS είναι έτοιμο να κάνει το μεγάλο βήμα. Εάν είσαι ένας early adopter, δε θα κάνεις λάθος αν επενδύσεις σε μια Smart TV από την Samsung.
Sony Android TV
Η Sony αυτήν τη στιγμή πραγματοποιεί τις Smart λειτουργείες των τηλεοράσεών της μέσα από το Android TV. Το Android TV είναι μια πλατφόρμα που δεν ανήκει αποκλειστικά στη Sony. Το Android TV το συναντάμε σε πάρα πολλές συσκευές. Πάμπολοι κατασκευαστές διαλέγουν τo Android TV επειδή τους δίνει μια έτοιμη και δοκιμασμένη λύση, ενώ παράλληλα μπορούν να ενσωματώσουν τα δικά τους προγράμματα και τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Οπότε δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με τα άλλα λειτουργικά συστήματα των λοιπών Smart TV.
Ένα αβαντάζ σε σχέση με τους υπόλοιπους κατασκευαστές είναι ότι μια Android TV αναβαθμίζεται ταχύτερα από τις υπόλοιπες. Δέχεται σχεδόν όλες τις εφαρμογές που τρέχει και ένα Android κινητό. Χρησιμοποιείς τον ίδιο λογαριασμό και άρα συγχρονίζονται όλες οι προτιμήσεις σου αυτόματα. Από τα e-mail και τον λογαριασμό του Twitter μέχρι τους σελιδοδείκτες του Internet browser και τα βίντεο στο YouTube.
Πόσο με ενδιαφέρουν οι αναβαθμίσεις του λογισμικού;
Η αξία για συνεχείς αναβαθμίσεις έρχεται από δύο ανάγκες. Η πρώτη αφορά στις εξελίξεις της τεχνολογίας στην εικόνα, τον ήχο και το Internet. Αν θέλεις η τηλεόρασή σου να παίζει όλα τα format εικόνας και ήχου, πρέπει να έχεις μια συσκευή που να μπορεί να ενημερώνεται για τις εξελίξεις αυτές. Δε θα ήθελες να χάσεις ξαφνικά τη δυνατότητα να μπαίνεις στο Internet από την τηλεόρασή σου, επειδή οι σελίδες που επισκέπτεσαι αναβαθμίστηκαν σε κάτι που δεν μπορεί να «διαβάσει» η συσκευή σου.
Η δεύτερη ανάγκη έχει να κάνει με το κατά πόσο εσύ θέλεις να μπορείς να συνδέεις διαφορετικές συσκευές στην τηλεόρασή σου. Αν τώρα μπορείς να συνδέεις ασύρματα το smartphone, το tablet και το laptop σου, σίγουρα θα θέλεις να μπορείς να το κάνεις και μετά από 6 μήνες. Μέσα σε 6 μήνες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν υπάρξει πάρα πολλές αναβαθμίσεις στις φορητές σου συσκευές. Κάποια στιγμή μπορεί να χάσεις τη δυνατότητα να επικοινωνούν με την τηλεόρασή σου, αν και αυτή δεν μπορεί να παραμείνει «μέσα στα πράγματα».
Όπως είδες κάθε υλοποίηση έχει και διαφορετικά δυνατά σημεία. Τα πράγματα έχουν ωριμάσει τόσο, ώστε να μην υπάρχει φόβος ότι «θα την πατήσεις» και δε θα κάνεις σωστή επιλογή. Κάθε υλοποίηση δουλεύει απροβλημάτιστα και δεν υστερεί σε τίποτα. “Ψάξου” στις λεπτομέρειες και κρίνε ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου. Σίγουρα ό,τι και να επιλέξεις θα απολαύσεις μια διαφορετική εμπειρία στο σαλόνι σου, από ότι με μια μη έξυπνη τηλεόραση.