AI… day in, day out

by Aggeliki Tsoukana

To AI ή τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησε, ως σύλληψη, από την αρχαιότητα, όταν δημιουργήθηκαν και οι πρώτοι μύθοι για πλάσματα που είχαν δημιουργήσει τεχνίτες και είχαν τη δυνατότητα να δρουν και να σκέφτονται. Η πρώτη πρακτική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης ήρθε στη δεκαετία του 1940 με τον πρώτο προγραμματιζόμενο ψηφιακό υπολογιστη και από τότε διανύσαμε χιλιόμετρα για να φτάσουμε στο σήμερα.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει διεισδύσει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στη ζωή μας. Τη συναντάμε από τα κινητά μας, στις αναζητήσεις μας στο διαδίκτυο, στα παιχνίδια που παίζουμε έως και στα συστήματα που «τρέχουν» τα σύγχρονα σπίτια.

 

Smartphones και διαδίκτυο

Τα φίλτρα που χρησιμοποιείς κατά τις βίντεο συνομιλίες σου, «στήνονται» από τεχνητή νοημοσύνη. Τα λογισμικά android και IOS, νέας γενιάς, δίνουν όλο και περισσότερη έμφαση στο πως το AI των νέων συσκευών θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις όλο περισσότερες ανάγκες των καταναλωτών.

Επιπλέον, όλες εκείνες οι φωνητικές οδηγίες που σου δίνονται μέσω του gps στο google maps είναι τεχνητή νοημοσύνη. Η συντόμευση SIRI στην IOS συσκευή σου είναι τεχνητή νοημοσύνη. Όλα τα παραπάνω αναπτύσσονται συνεχώς και για αυτό τον λόγο εταιρείες όπως η Qualcomm, η Huawei και η Apple παράγουν όλο και πιο ισχυρά τσιπ (επεξεργαστές) για να συμβαδίζουν με την πρόοδο που συντελείται.

Αναφορικά με το διαδίκτυο η λέξη “cookies” είναι το κλειδί. Τα «μπισκότα» των browsers που χρησιμοποιούμε είναι είδος τεχνητής νοημοσύνης. Καταγράφουν τις επιλογές μας, τη μουσική που ακούμε, τα προϊόντα που επιλέγουμε, τις θεματικές που διαβάζουμε και εμφανίζουν σχετικά αποτελέσματα κάθε φορά που αποφασίζουμε να αναζητήσουμε το οτιδήποτε.

 

 

Gaming AI

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί τη βάση όλων των παιχνιδιών νέας γενιάς. Τα στάδια τα οποία έχουμε περάσει είναι πάρα πολλά και σήμερα απολαμβάνεις εμπειρίες gaming πολύ υψηλού επιπέδου.

Είτε «βρίσκεσαι» στα Φιορδ της Νορβηγίας ως Κράτος και αντιμετωπίζεις τους βόρειους θεούς, είτε παίζεις τελικό Champions League κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, το AI βρίσκεται εκεί. Βρίσκεται εκεί για να δυσκολέψει το έργο σου μέσω των bots που φέρνει στο διάβα σου, για να σε αποτρέψει από το να μεταβείς σε σημεία που δεν θα έπρεπε (π.χ εκτός αγωνιστικού χώρου), αλλά και για να σου δώσει τη καλύτερη δυνατή αίσθηση συναναστροφής με real time αντιπάλους την ώρα που παίζεις.

 

«Έξυπνα» σπίτια

Το AI, εκτός όλων των παραπάνω, έχει μπεί για τα καλά στη ζωή μας και όσον αφορά τη λειτουργικότητα του σπιτιού μας. Όλο και πιο συχνά ακούμε πλέον τον όρο «έξυπνο» σπίτι, ο οποίος και αποτυπώνει συνολικά την πολυδιάστατη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο σπιτικό μας. Υπάρχουν πλέον συστήματα νέας γενιάς που αυτοματοποιούν λειτουργίες όπως ο φωτισμός, η θέρμανση και η ασφάλεια ενός σύγχρονου νοικοκυριού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Devolo Control Starter Pack. Το συγκεκριμένο σύστημα αποτελείται από την κεντρική μονάδα, τον αισθητήρα πόρτας ή παραθύρου και το Smart Metering Plug για να αισθάνεσαι ασφαλής όταν κοιμάσαι. Μπορείς να διαχειρίζεσαι το σπίτι σου από το κινητό ή το tablet σου.

Η κεντρική μονάδα φροντίζει για την επικοινωνία όλου του συστήματος, οι αισθητήρες σε ενημερώνουν για τυχόν παραβιάσεις, ενώ με το Smart Metering Plug μπορείς να προγραμματίσεις τον βραστήρα σου να σου έχει έτοιμο ζεστό νερό όταν εσύ το θες. Τέλος, έχεις πλήρη ενημέρωση για την κατανάλωση των συσκευών που έχεις συνδέσει.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

 

Μπορείς να δεις ακόμη