Amnesia: The Bunker – Τρόμος στα καταφύγια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

by Zikou Stella

Το Amnesia: The Bunker είναι ένα νέο survival horror video game, πίσω από τη δημιουργία του οποίου βρίσκεται η Frictional Games. Κυκλοφορεί για PC, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X και Xbox Series S, με τις ως τώρα κριτικές να είναι θετικές.

 

Σενάριο

Βρισκόμαστε στο έτος 1916, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να έχουν ριχτεί για τα καλά στις φλόγες του καταστροφικού Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γάλλος στρατιώτης Henri Clement βγαίνει στο πεδίο της μάχης για να αναζητήσει τον φίλο του Augustin Lambert, ο οποίος χάθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας. Ο Henri βρίσκει τον Lambert παγιδευμένο σε έναν μεγάλο κρατήρα. Δίνει στον Lambert να πιει λίγο φρέσκο νερό την πηγή που βρίσκει μέσα στον κρατήρα για να τον αναζωογονήσει και προσπαθεί να τον μεταφέρει σε ασφαλές μέρος, ωστόσο γίνονται αντιληπτοί από τους Γερμανούς και ο Henri χάνει τις αισθήσεις του μετά από έκρηξη βλήματος πυροβολικού.

Ο Henri ξυπνά λίγο αργότερα μέσα σε ένα φαινομενικά εγκαταλελειμμένο καταφύγιο χωρίς να θυμάται πώς κατέληξε εκεί. Πρώτη του σκέψη και ενέργεια είναι να εξερευνήσει το μέρος. Τελικά ανακαλύπτει πως ένα άγνωστης προέλευσης τέρας έχει εμφανιστεί από το πουθενά και όχι μόνο τρομοκράτησε τους πάντες στο καταφύγιο, αλλά έσφαξε και τη γαλλική φρουρά. Οι αξιωματικοί ήταν εκείνοι που τράπηκαν σε φυγή, υποχώρησαν προς τη μοναδική έξοδο έχοντας ως σκοπό να τη σφραγίσουν για να εγκλωβίσουν το τέρας, όμως οι απλοί στρατιώτες έμειναν πίσω και παγιδεύτηκαν. Για “καλή του τύχη”, ο Henri βρίσκει έναν επιζώντα στρατιώτη που του δίνει οδηγίες να βρει δυναμίτη και πυροκροτητή για να ανοίξει ξανά την έξοδο. Όμως, λίγη ώρα αργότερα, το τέρας σκοτώνει και αυτόν τον στρατιώτη. Δίχως άλλη επιλογή, ο Henri ψάχνει στο συγκρότημα του καταφυγίου για δυναμίτη. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής του, βρίσκει μια σειρά από αντικείμενα και στοιχεία που άφησαν πίσω τους οι στρατιώτες και αρχίζει να ενώνει τα κομμάτια του παζλ, για να καταλάβει τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

 

 

Gameplay

Σκοπός του Henri δεν είναι άλλος από το να επιβιώσει, αρκεί να βρει διέξοδο από το καταφύγιο. Ο κόσμος του παιχνιδιού χαρακτηρίζεται ως ημι-ανοικτός, πράγμα που σημαίνει ότι έχεις αρκετά μεγάλη ελευθερία κινήσεων όσον αφορά το πως θα προσεγγίσεις τον κάθε στόχο. Ο μεγάλος σου φόβος και εχθρός δεν είναι άλλος από το τέρας, το οποίο έλκεται από το σκοτάδι, ενώ το φως το διώχνει μακριά. Άρα, θα πρέπει να βρίσκεις συνεχώς τρόπους να διατηρείς το καταφύγιο φωτισμένο, διαφορετικά, δεν θα μπορέσεις να επιβιώσεις για περισσότερα από μερικά δευτερόλεπτα. Το σημαντικό και μια έξυπνη θα έλεγε κάποιος κίνηση από την πλευρά της ομάδας ανάπτυξης, είναι πως μπορείς να αλληλοεπιδράς με το περιβάλλον και να γυρίζεις υπέρ σου διάφορες καταστάσεις. Για παράδειγμα, έχεις τη δυνατότητα να χύσεις βενζίνη στο έδαφος και να ανάψεις φωτιά για να απομακρύνεις το τέρας από την εκάστοτε θέση σου.

Τα “εφόδια” που θα έχεις στη διάθεσή σου θα είναι πολύ περιορισμένα. Ναι μεν υπάρχουν ένα revolver, ένα shotgun και χειροβομβίδες, όμως οι σφαίρες είναι περιορισμένες και θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσεις με απόλυτη προσοχή. Πολύ χρήσιμο θα αποδειχτεί το ρολόι χειρός της εποχής, με το οποίο ο Henri μπορεί να υπολογίζει για πόσο χρόνο ακόμα θα έχουν καύσιμα οι γεννήτριες του καταφυγίου. Αν δεν προλάβει να το αναπληρώσει, το τέρας θα του επιτεθεί. Επίσης θα έχει συνεχώς πάνω του έναν φακό με δυναμό, για να βρίσκει τον δρόμο του στους σκοτεινούς διαδρόμους.

 

 

Τεχνικός τομέας

Τα γραφικά βρίσκονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο ποιοτικά και η ομάδα ανάπτυξης έχει κατορθώσει να αναπαραστήσει το τοπίο με κάθε λεπτομέρεια. Επιπλέον, ο σχεδιασμός του καταφυγίου είναι τέτοιος, που ενισχύει το συναίσθημα της κλειστοφοβίας και ανεβάζει την ένταση στα ύψη. Σπουδαίο ρόλο στη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας διαδραματίζει ο ηχητικός τομέας, που δίνει κάθε φορά τον απαραίτητο τόνο, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

 

Γιατί να το προσθέσω στη συλλογή μου

Αν είσαι fan των horror games, σου συστήνουμε ανεπιφύλακτα το Amnesia: The Bunker. Θα διαπιστώσεις άμεσα ότι η ομάδα ανάπτυξης κατόρθωσε να βάλει τη σειρά σε ένα νέο, ενδιαφέρον μονοπάτι, που θα σου προσφέρει περισσότερους τρόπους για να διερευνήσεις και να λύσεις κάθε κατάσταση. Δεν είναι μεγάλο σε διάρκεια και δεν αποκλείεται να νομίζεις ότι παρακολουθείς μια ταινία, το ενδιαφέρον για την οποία αυξάνεται όσο πλησιάζει το τέλος.

 

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox Series X, Xbox Series S, PC.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη