Αν έχεις κάνει τα τελευταία χρόνια έρευνα αγοράς για καινούριο ψυγειοκαταψύκτη, τότε ενδεχομένως θα έχεις διαπιστώσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρει κανείς στα καταστήματα κάποιο προϊόν με ενεργειακή κλάση χαμηλότερη από Α+.
Ωστόσο, τα δεδομένα θα αλλάξουν από την 1η Μαρτίου, όταν θα κάνει την εμφάνισή της η νέα ενεργειακή ετικέτα για τις ψυκτικές συσκευές. Κι αυτό γιατί, ανάμεσα στους ψυγειοκαταψύκτες που θα συνοδεύονται με τη νέα ετικέτα, θα βρεις τα κορυφαία μοντέλα να… συνωστίζονται στις κλάσεις Β και C της (επίσης καινούριας) κλίμακας, με αρκετά μοντέλα να τοποθετούνται μάλιστα σε ακόμη χαμηλότερα «σκαλοπάτια».
Οι ψυκτικές συσκευές ανήκουν στο πρώτο «κύμα» ηλεκτρικών ειδών στις οποίες θα εφαρμοσθεί η καινούρια ετικέτα, μαζί με τα πλυντήρια ρούχων, τα πλυντήρια-στεγνωτήρια, τις τηλεοράσεις και τα μόνιτορ. Αυτό σημαίνει ότι με τη νέα σήμανση θα συνοδεύονται πλέον όλοι οι καταψύκτες, τα ψυγεία και οι ψυγειοκαταψύκτες – τόσο τα ελεύθερα όσο και τα εντοιχιζόμενα μοντέλα. Καινούρια σήμανση θα αποκτήσουν και οι συντηρητές κρασιών, η οποία όπως θα δεις παρακάτω θα είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη από την ετικέτα των άλλων ψυκτικών συσκευών.
Νέες κλάσεις
Όπως είναι φυσικό, η νέα σήμανση δεν θα διαφέρει μόνο εικαστικά από το ταμπελάκι που θα αντικαταστήσει, «φέρνοντας» και άλλες αλλαγές σε αυτό το πρώτο «κύμα» ηλεκτρικών ειδών.
Από τις αλλαγές που θα «μοιραστούν» όλες οι κατηγορίες προϊόντων, μία από τις σημαντικότερες είναι η καινούρια κλίμακα ενεργειακών κλάσεων που θα αποκτήσουν.
Η κλίμακα αυτή θα ξεκινά από την G κλάση (μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος) και θα φτάνει στην Α (μικρότερη κατανάλωση). Επομένως, μαζί με τη σημερινή ετικέτα των ψυκτικών συσκευών, θα αποτελέσει παρελθόν και η κλίμακα στην οποία κατατάσσονταν έως τώρα, που ξεκινά από την κλάση D και φτάνει μέχρι την Α+++.
Επίσης, αυξάνονται τα «περιθώρια» (για την ακρίβεια τα όρια της ενεργειακής απόδοσης) στα οποία θα πρέπει να κινείται η κατανάλωση ενός μοντέλου, ώστε να καταταγεί σε κάποια από τις υψηλότερες ενεργειακές κλάσεις. Μάλιστα, τα «περιθώρια» αυτά έχουν επαναπροσδιορισθεί, ώστε κανένα από τα σημερινά ψυγεία, ψυγειοκαταψύκτες ή καταψύκτες να μην έχει ενεργειακή απόδοση που να το κατατάσσει στην Α ενεργειακή κλάση. Με σκοπό να υπάρχει «χώρος» στην κορυφή της πυραμίδας για νέες ψυκτικές συσκευές, που θα έχουν ακόμη μικρότερη κατανάλωση.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι όλες οι σημερινές ψυκτικές συσκευές θα… υποβιβασθούν σε χαμηλότερες ενεργειακές κατηγορίες, χωρίς βέβαια να έχει αλλάξει η ενεργειακή τους κατανάλωση. Έτσι, για παράδειγμα, ένας ψυγειοκαταψύκτης που σήμερα χαρακτηρίζεται Α+++ κλάσης, θα βρεθεί στη Β ή στη C κλάση, αν και όπως είναι φυσικό δεν έχει μεταβληθεί στο παραμικρό το ρεύμα που «καίει».
«Έρχονται» κλάσεις και για τις εκπομπές θορύβου
Από την άλλη πλευρά, στις ψυκτικές συσκευές η νέα ενεργειακή ετικέτα «φέρνει» λίγες αλλαγές, όσον αφορά τα νέα τεχνικά χαρακτηριστικά που αναγράφονται στη σήμανση. Έτσι, εκτός από τον κωδικό QR, με τον οποίο ο καταναλωτής μπορεί να ανατρέξει στην ευρωπαϊκή online βάση δεδομένων, για να βρει περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν, το μόνο που έχει προστεθεί είναι μια ένδειξη για την κλάση εκπομπών θορύβου.
Η κλάση αυτή ξεκινά από την D, για τα πιο θορυβώδη μοντέλα, τα οποία εκπέμπουν θόρυβο μεγαλύτερο από 42 ντεσιμπέλ (dB). Οι πιο… διακριτικές συσκευές, δηλαδή όσες εκπέμπουν θόρυβο μικρότερο από 30 dB, θα κατατάσσονται στην Α κλάση.
- Κωδικός QR
- Ενεργειακή κλάση
- Κλίμακα ενεργειακών κλάσεων από G έως Α
- Ετήσια κατανάλωση ρεύματος σε κιλοβατώρες (kWh)
- Όγκος θαλάμων κατάψυξης σε λίτρα (L)
- Όγκος θαλάμων συντήρησης σε λίτρα (L)
- Θόρυβος σε ντεσιμπέλ (dB) και κλάση θορύβου
Συντηρητές κρασιών
Στην περίπτωση της ετικέτας για τους συντηρητές κρασιών, η διαφορά είναι ότι η χωρητικότητα κάθε μοντέλου δεν υπολογίζεται με βάση τον ωφέλιμο όγκο του. Αντίθετα, χρησιμοποιείται ο αριθμός των φιάλων (κανονικού μεγέθους) που μπορούν να αποθηκευτούν σε κάθε μοντέλο.
- Αριθμός φιάλων που κρασιού που μπορούν να αποθηκευτούν στον συντηρητή.