Αναβάθμισε την εμπειρία gaming με ένα ultrawide monitor

by Aggeliki Tsoukana

Ένα gaming PC ή και μία κονσόλα τελευταίας «γενιάς» χρειάζεται και το αντίστοιχο μόνιτορ. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσεις να αξιοποιήσεις στο έπακρον την επεξεργαστική δύναμη του υπολογιστή ή της κονσόλας σου και να απολαμβάνεις τα «καλογυαλισμένα» γραφικά των πιο πρόσφατων τίτλων. Αυτό έρχονται να αναδείξουν οι υπερευρείες οθόνες, ή αλλιώς ultrawide monitors.

Τα τελευταία 15 χρόνια, ο λόγος διαστάσεων (aspect ratio) 16:9 έχει γίνει «στάνταρ» σε οθόνες και τηλεοράσεις, δημιουργώντας αναλύσεις όπως 1920 x 1080, 2560 x 1440, και 3840 x 2160. Οι οθόνες με αναλογία 21:9 ή και 32:9, ονομάζονται ultrawide monitors. Σε αυτή την περίπτωση, διευρύνεται το πλάτος του μόνιτορ. Έτσι, η ανάλυση 2560 x 1440 γίνεται 3440 x 1440, το αγαπημένο μας 3840 x 2160 (4K) μετατρέπεται σε 5120 x 2160 και ούτω καθεξής. Ας δούμε, παρακάτω, όλα όσα μπορείς να κερδίσεις στο παιχνίδι σου, με μία οθόνη ultrawide.

 

 

Διευρύνει το Οπτικό Πεδίο (Field of View, FOV)

To πιο βασικό και προφανές πλεονέκτημα με ένα ultrawide monitor είναι η αναβάθμιση του οπτικού πεδίου σου. Μία τυπική οθόνη 16:9 κόβει κάθε καρέ και αφήνει τις άκρες έξω. Αν θέλεις να δεις αυτές τις «άκρες», πρέπει να μετακινήσεις την κάμερα, δηλαδή να κοιτάξεις γύρω σου. Με ένα ultrawide monitor, το οπτικό σου πεδίο είναι μεγαλύτερο και βλέπεις περισσότερα με κάθε καρέ. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερη κίνηση της κάμερας, κάτι που είναι καλό σε πολλά επίπεδα. Σε γενικές γραμμές, ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο σου δίνει το πλεονέκτημα σε ανταγωνιστικά παιχνίδια, όπως τα online shooters (π.χ. Call of Duty: Vanguard), επειδή βλέπεις χώρο μέσα σε μια αρένα ανά πάσα στιγμή, σε σχέση με τους παίκτες που χρησιμοποιούν οθόνες 16:9. Κι αυτό δεν θεωρείται καν cheating!

 

Περισσότερη «φυσική θέαση», ειδικά σε οθόνες Curved

Στα Ultrawide gaming monitors με κυρτό (curved) προφίλ, τα περιφερειακά τμήματα του panel απέχουν λιγότερο από την κόρη του ματιού, συγκριτικά με τις επίπεδες οθόνες. Με συνέπεια να μην παραμορφώνεται η εικόνα στις γωνίες. Άρα η κυρτή οθόνη καλύπτει καλύτερα το οπτικό σου πεδίο και σου δίνει μια αίσθηση βάθους στην εικόνα. Τα curved monitors προσφέρουν μια πιο καθηλωτική εμπειρία παιχνιδιού από αυτή που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι επίπεδες οθόνες. Επιπλέον, επειδή η εικόνα “αγκαλιάζει” το βλέμμα , δεν κουράζονται τα μάτια.

Με άλλα λόγια, οι υπερευρειγώνιες και κυρτές οθόνες είναι ο πιο φυσικός τρόπος για να κοιτάξεις μια οθόνη υπολογιστή. Μπορεί να το θεωρείς υπερβολή. Γι’ αυτό και σου προτείνουμε να το διαπιστώσεις μόνος σου, με μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα Κωτσόβολος.

 

 

Περισσότερος χώρος στην επιφάνεια εργασίας και ομορφότερα παιχνίδια με την ίδια απόδοση

Ένα ακόμα πλεονέκτημα με τη χρήση Ultrawide monitor είναι ο επιπλέον χώρος που δημιουργείται, λόγω μεγαλύτερου πλάτους. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την απόδοσή σου στο multitasking. Αν εργάζεσαι με πολλές εφαρμογές ανοιχτές ταυτόχρονα ή αν απλώς σου αρέσει να έχεις εκατοντάδες εικονίδια/συντομεύσεις στην επιφάνεια εργασίας σου, με ένα Ultrawide monitor μπορείς να έχεις ακόμη περισσότερα.

Και το καλύτερο είναι ότι οι υπερευρείες αναλύσεις σου δίνουν περισσότερα pixel από τις αντίστοιχες 16:9, χωρίς να επιβαρύνονται υπερβολικά οι κάρτες γραφικών. Αν, για παράδειγμα, έχεις μία GPU QHD (2560 x 1440), δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να τρέξει παιχνίδια σε ανάλυση 3440 x 1440, αλλά η ποιότητα της εικόνας θα είναι αισθητά πιο ευκρινής. Το ίδιο και με το 4Κ, όπου τα 5120 x 2160 δεν είναι αρκετά για να επιβαρύνουν την κάρτα γραφικών, αλλά δίνουν αρκετά επιπλέον pixel που κάνουν τη διαφορά στην απόδοση εικόνας.

 

Ιδανική οθόνη για κινηματογραφόφιλους

Επίσης, ίσως να έχεις προσέξει ότι οι περισσότερες ταινίες γίνονται σε αναλογία διαστάσεων 21:9. Με το να παρακολουθείς ταινίες σε μια οθόνη 16:9, αυτό έχει αποτέλεσμα να εμφανίζονται μαύρες μπάρες. Ο μόνος τρόπος για να «εξαφανίσεις» τις (για πολλούς) ενοχλητικές μπάρες πάνω και κάτω της οθόνης, είναι να επιλέξεις «ζουμ», το οποίο θα μειώσει την ποιότητα της εικόνας. Αντίστοιχα, ένα Ultrawide monitor θα εμφανίσει το περιεχόμενο στην αρχική του αναλογία, χωρίς μαύρες γραμμές, καθώς η ταινία θα γεμίσει όλη την οθόνη. Άρα, απολαμβάνεις την ταινία σου χωρίς μαύρες μπάρες και με την αρχική ποιότητα εικόνας.

 

 

Τι άλλο μπορεί να προσφέρει ένα Ultrawide gaming monitor

Τα πιο σύγχρονα Ultrawide gaming monitor παρέχουν τεχνολογίες που, σε συνδυασμό με την υπερευρεία οθόνη, αναβαθμίζουν κατακόρυφα την εμπειρία gaming. Ενδεικτικά, με μια οθόνη ultrawide όπως η Samsung Οdyssey G5 LC34G55TWWRXEN 34’’, βγαίνεις πολλαπλά κερδισμένος! Εκτός από την υπερευρεία οθόνη, προσφέρει εκπληκτικά χρώματα, απόκριση 1ms, εκπληκτική καμπυλότητα 1000R, και πραγματικά ρεαλιστικό HDR.

Γενικότερα, μπορείς πλέον να απολαμβάνεις gaming χωρίς συμβιβασμούς. Εκτός από το gaming PC και τα περιφερειακά gaming που θα επιλέξεις, η οθόνη που θα επιλέξεις είναι ακόμα πιο σημαντικό «στοιχείο» του εξοπλισμού σου. Θα σε συντροφεύει για πολλά χρόνια, ακόμα κι αν αλλάξεις κάρτα γραφικών ή και υπολογιστή.

Οπότε μπες στο www.kotsovolos.gr και ανακάλυψε μια ευρεία γκάμα από Ultrawide οθόνες. Βρες αυτή που θα απογειώσει το παιχνίδι σου!

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

 

Μπορείς να δεις ακόμη