Άνεση και εργονομία στο gaming με την κατάλληλη καρέκλα

by Aggeliki Tsoukana

Ξοδεύεις ατελείωτες ώρες μπροστά από την οθόνη του gaming PC σου, απολαμβάνοντας τον αγαπημένο σου τίτλο παιχνιδιού. Ενδεχομένως να υπάρχουν φορές που έχεις νιώσει πόνο στον αυχένα ή και τη μέση. Καταστάσεις που μπορούν εύκολα να χαλάσουν τη διασκέδασή σου, την ίδια στιγμή που προμηνύουν σοβαρά και μόνιμα μυοσκελετικά προβλήματα. Αν σου έχει συμβεί ποτέ αυτό, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επανεξετάσεις τον τρόπο που κάθεσαι. Ή, για την ακρίβεια, την καρέκλα στην οποία κάθεσαι.

Η επιλογή της κατάλληλης για σένα καρέκλας για gaming πρέπει να είναι το πρώτο μέλημά σου. Γιατί θα προστατεύει την πλάτη σου και θα υποστηρίζει τη σωστή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια του έντονου και πολύωρου παιχνιδιού.

 

 

Για να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος στο παιχνίδι σου

Η σωστή στάση του σώματος για όσο κάθεσαι μπροστά από τον υπολογιστή ή την κονσόλα σου συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση και συγκέντρωση στο παιχνίδι, χωρίς την ανάγκη ξεκούρασης από κακή στάση σώματος. Υπάρχουν πολλοί τύποι εργονομικών gaming καθισμάτων, με την επιλογή να εξαρτάται από το προσωπικό γούστο. Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένοι βασικοί κανόνες για τη σωστή επιλογή μιας εργονομικής καρέκλας για gaming. Πρέπει λοιπόν να έχεις υπόψη σου ορισμένες προδιαγραφές ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις απερίσπαστα το παιχνίδι σου, και προλαμβάνοντας μελλοντικά προβλήματα.

 

Επέλεξε καρέκλα που θα στηρίζει σωστά την πλάτη σου

Η καμπύλη που δημιουργεί η σπονδυλική μας στήλη στο σημείο της μέσης διαφέρει από άτομο σε άτομο λόγω ύψους και στάσης του σώματος. Επομένως είναι πολύ σημαντικό το κάθισμα να σε κάνει να νοιώθεις άνετα στο συγκεκριμένο σημείο. Ένα εργονομικό κάθισμα θα πρέπει να έχει μεγάλη πλάτη και η καμπύλη του να «αγκαλιάζει» τη μέση σου. Η δυνατότητα ρύθμισης της πλάτης είναι εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό σε μία gaming καρέκλα.

Εάν η πλάτη είναι τοποθετημένη χωριστά από την έδρα, θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενη σε ύψος και γωνία ώστε να καλύπτει τη μέση επαρκώς. Διαφορετικά, εάν η έδρα και η πλάτη κινούνται ταυτόχρονα, η πλάτη πρέπει να είναι ρυθμιζόμενη σε εμπρός και πίσω γωνία, με ένα μηχανισμό κλειδώματος ώστε να εξασφαλίζει να μην πηγαίνει το κάθισμα πολύ μπροστά ή πολύ πίσω όταν κινείσαι.

Ορισμένες καρέκλες gaming όπως η ADX Air Champion Fabric, διαθέτουν προσκέφαλο και οσφυϊκά μαξιλάρια που υποστηρίζουν πλήρως τον λαιμό και τη σπονδυλική στήλη χαρίζοντάς σου πολλές ώρες διασκέδασης αλλά και ξεκούρασης.

 

 

Περισσότερη ευελιξία με ρύθμιση ύψους και υποβραχιόνια

Ένα εργονομικό gaming κάθισμα πρέπει να παρέχει μηχανισμό για ρύθμιση του ύψους της θέσης σου, ώστε να ακουμπάς σωστά τα πέλματα στο δάπεδο, χωρίς η έδρα του καθίσματος να σε πιέζει πίσω από το γόνατο. Όταν κάθεσαι, η πρώτη ορθή γωνία που πρέπει να σχηματίζεται είναι στο γόνατο και η δεύτερη στη λεκάνη η οποία πρέπει να είναι κάθετη με το υπόλοιπο σώμα. Ορισμένα καθίσματα όπως το Sharkoon Skiller SGS2 Black/Red Gaming Κάθισμα προσφέρουν αντίστοιχη ρύθμιση και στα υποβραχιόνια. Η στήριξη στα μπράτσα του καθίσματος είναι σημαντική για την ανακούφιση των μυών από το βάρος των ώμων και των ίδιων των χεριών.

 

 

Καρέκλες gaming με επένδυση από υλικά υψηλής ποιότητας

Όταν κάθεσαι πολλές ώρες στην καρέκλα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει το ενδεχόμενο να ιδρώσεις. Γι’ αυτό και είναι εξίσου σημαντικό η επένδυση του καθίσματος να είναι από ποιοτικά υλικά, όπως π.χ. υψηλής ποιότητας δέρμα από μικροΐνες, ή PU συνθετικό δέρμα, που «αναπνέουν» και επιτρέπουν στο σώμα να νιώθει άνετα.

 

Μια στιβαρή καρέκλα προσφέρει περισσότερη σταθερότητα

Η βάση θα πρέπει να προσφέρει σταθερότητα και παράλληλα να διευκολύνει τη μετακίνηση προς όλες τις πλευρές. Σε αυτό συμβάλουν και οι μεγάλες κι ανθεκτικές ρόδες μιας gaming καρέκλας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μεγάλες «ζάντες» που διαθέτουν οι gaming καρέκλες της σειράς Arozzi Torretta.

Οι περισσότερες καρέκλες για gaming έχουν μέγιστο φορτίο έως 75-80 κιλά. Υπάρχουν κι εκείνες που μπορούν να αντέξουν χρήστες με βάρος που ξεπερνάει τα 100 κιλά. Σε κάθε περίπτωση, το συνιστώμενο μέγιστο βάρος που μπορεί να δεχτεί μια καρέκλα, χωρίς να παρουσιάσει θέματα, όπως π.χ. τρίξιμο από την πρώτη εβδομάδα χρήσης, ή προβλήματα στο έμβολο ανύψωσης, αναφέρεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας gaming καρέκλας.

 

 

Καρέκλες gaming για κάθε ηλικία

Επειδή υπάρχουν μεγάλοι και μικροί gamers, οι καρέκλες gaming διατίθενται για κάθε ηλικία και τύπο σώματος. Έτσι, σε περίπτωση που η καρέκλα προορίζεται για έφηβο ή παιδί, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι μελλοντικές ανάγκες. Το παιδί θα ψηλώσει, σίγουρα θα «βάλει» βάρος. Επομένως, είναι προτιμότερο να επενδύσεις λίγα παραπάνω χρήματα για μια gaming καρέκλα που θα συντροφεύει το παιδί σου για πολλά χρόνια, παρά να αγοράσεις μία που το πολύ σε 1-2 χρόνια, θα του είναι εντελώς άβολη.

Εν κατακλείδι, μία gaming καρέκλα είναι το σημαντικότερο έπιπλο του playroom σου. Στηρίζει το σώμα σου για πολλές ώρες καθημερινά καθώς εργάζεσαι, παίζεις, ή απλά χαλαρώνεις. Επομένως είναι φανερό και πρακτικά αποδεδειγμένο ότι η αλληλεπίδραση με την καρέκλα που κάθεσαι επηρεάζει καθοριστικά την αποδοτικότητά σου, σε ό,τι κι αν κάνεις.

Μπορείς να δεις ακόμη