Αξιοποιήστε τον εξωτερικό χώρο της επιχείρησής σας και τον χειμώνα

by Zikou Stella

Είναι πλέον πολύ εύκολο να αξιοποιήσετε τον εξωτερικό χώρο της επιχείρησής σας και τους χειμερινούς μήνες. Με τον κατάλληλο τύπο θέρμανσης μπορεί να δημιουργήσετε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα για τους επισκέπτες σας.

Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να θερμάνετε αποτελεσματικά κάθε υπαίθριο ή αίθριο χώρο της επιχείρησής σας.

 

 

Επιλέξτε τον κατάλληλο τύπο για τον χώρο σας

Η τροφοδοσία των θερμαντικών σωμάτων που θα χρησιμοποιήσετε αποτελεί βασικό παράγοντα επιλογής. Έτσι, για τη θέρμανση επαγγελματικών χώρων είναι οι ηλεκτρικές θερμάστρες υγραερίου και οι ηλεκτρικές θερμάστρες.

Οι ηλεκτρικές θερμάστρες είναι κατάλληλες για χρήση, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Ζεσταίνουν μέσω ακτινοβολίας και είναι ιδανικές για τοπική θέρμανση, θερμαίνοντας άμεσα ό,τι βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτές.

Στα μοντέλα που μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο σε εσωτερικό όσο και εξωτερικό χώρο, αλλάζει η περιοχή κάλυψης ανά περίπτωση.

 

 

Θερμαντικό στοιχείο

Αν εξετάζετε την επιλογή ηλεκτρικής θερμάστρας, το επόμενο βήμα είναι να βρείτε το θερμαντικό στοιχείο που θα χρειαστείτε για βέλτιστα αποτελέσματα, ανάλογα πάντα με το χώρο σας. Θα βρείτε μοντέλα με «λάμπα» χαλαζία (quartz), η οποία έχει χρόνο «ζωής» που φτάνει τις 5.000 ώρες. Υπάρχουν επίσης μοντέλα με θερμαντικό υλικό από άνθρακα (carbon), τα οποία εκπέμπουν ηπιότερο φως. Οι «λάμπες» άνθρακα διαρκούν κατά κανόνα περισσότερο, καθώς αναπτύσσουν χαμηλότερες θερμοκρασίες για να εκπέμψουν θερμότητα.

Αν προτιμάτε συσκευή που δεν εκπέμπει καθόλου φως, μία επιλογή είναι οι θερμάστρες με «λάμπα» από Νικέλιο-Χρώμιο. Εναλλακτικά, υπάρχουν θερμάστρες με καλυμμένες αντιστάσεις, που είναι απολύτως διακριτικές.

 

 

Θερμάστρες τύπου ομπρέλα

Οι θερμάστρες υγραερίου τύπου ομπρέλα (μανιτάρια) αποτελούν τις πιο δημοφιλείς λύσεις θέρμανσης εξωτερικού χώρου σε χώρους εστίασης όπως καφετέριες και εστιατόρια. Διαθέτουν υψηλή ισχύς θέρμανσης με χαμηλό κόστος ενώ προσφέρουν απόλυτο έλεγχο κατανάλωσης, χάρη στο ρυθμιστή έντασης φλόγας.

 

 

Επίπεδα ισχύος

Η μέγιστη ισχύς μίας ηλεκτρικής θερμάστρας ξεκινά από τα 1.500 Watt φτάνοντας μέχρι τα 3.000 Watt. Ενδεικτικά, ένα μοντέλο με ισχύ 1.500 Watt μπορεί να καλύψει ένα χώρο 9-14 m . Ωστόσο, τα ακριβή τετραγωνικά κάλυψης εξαρτώνται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εξωτερικού χώρου, όπως για παράδειγμα αν είναι προφυλαγμένος από τα ρεύματα αέρα, αλλά και τις θερμοκρασίες που επικρατούν το χειμώνα.

Αρκετά μοντέλα διαθέτουν δύο επίπεδα ισχύος για να προσαρμόζετε τη θερμότητα που εκπέμπουν, αλλά και για να έχετε περισσότερο έλεγχο στην κατανάλωση.

 

 

Θερμική ισχύς

Οι σόμπες εξωτερικού χώρου εξασφαλίζουν ζέστη θερμαίνοντας τον αέρα, και μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερο χώρο από μία ηλεκτρική θερμάστρα. Αυτό φαίνεται και από την ισχύ τους, η οποία ξεκινά από 10.000 Watt και φτάνει έως 12.700 Watt, ή ισοδύναμα από 10 kW (κιλοβάτ) μέχρι 12,7 kW.

H θερμική ισχύς επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την κατανάλωση υγραερίου κάθε σόμπας, κάτι που εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως η σχεδίαση του μοντέλου.

Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν τουλάχιστον δύο ρυθμίσεις για την ένταση της φλόγας, για να ρυθμίζετε τη θέρμανση, και επομένως την κατανάλωση καυσίμου.

 

 

Τοποθέτηση ή εγκατάσταση

Οι θερμάστρες υπέρυθρων εξωτερικού χώρου τοποθετούνται σε οροφή ή τοίχο. Χάρη στη θερμαντική πλάκα αλουμινίου με κεραμική επίστρωση υπέρυθρων, δημιουργούν άνετη και ζεστή ατμόσφαιρα ζεσταίνοντας απευθείας τον άνθρωπο και όχι τον αέρα.

Ανάλογα το μοντέλο, μπορούν να τοποθετηθούν στον τοίχο ή στο ταβάνι και παρέχουν ευκολία στην εγκατάσταση και στη μεταφορά.

Θα πρέπει να έχετε προβλέψει να υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στις θερμάστρες, ώστε να τροφοδοτούνται.

 

 

Αδιάβροχη προστασία

Με δεδομένο ότι οι θερμάστρες προορίζονται για εξωτερικούς χώρους, οι περισσότερες έρχονται με αδιάβροχη «θωράκιση». Ο βαθμός προστασίας δηλώνεται από το δεύτερο ψηφίο του βαθμού στεγανότητας ΙΡ. Έτσι, θα βρείτε μοντέλα IPx4 ή IPx5. Το ψηφίο «4» σημαίνει πως δεν μπορούν να εισχωρήσουν πιτσιλιές που πέφτουν πάνω στη θερμάστρα υπό οποιαδήποτε γωνία.

 

 

Άλλες λειτουργίες

Ορισμένα μοντέλα ηλεκτρικών θερμαστρών διαθέτουν τηλεχειριστήριο για ευκολία στη χρήση, καθώς και χρονοδιακόπτη με δυνατότητα επιλογής ωρών.

Οι θερμάστρες υγραερίου διαθέτουν πιεζοηλεκτρική ανάφλεξη για εύκολο άναμμα, αλλά και βαλβίδα ασφαλείας. Χάρη στη βαλβίδα, η παροχή υγραερίου διακόπτεται αυτόματα σε περίπτωση που πέσει η θερμάστρα.

Ορισμένα μοντέλα μανιτάρια διαθέτουν πτυσσόμενο άξονα, ώστε να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται πιο άνετα. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν ροδάκια, ώστε να μπορείτε εύκολα να τους αλλάζετε θέση.

 

 

Επιλέξτε με βάση τις ανάγκες της επιχείρησής σας

Τα τετραγωνικά μέτρα που πρέπει να καλύψετε και η διαρρύθμιση του χώρου σας αποτελούν βασικό παράγοντα επιλογής.

Επιπλέον, θα πρέπει να λάβετε υπόψη και την ενεργειακή «συμπεριφορά» του χώρου σας. Ενδεικτικά, άλλη αποτελεσματικότητα θα έχει μια θερμάστρα σε έναν εξωτερικό χώρο με στέγαστρο και άλλη σε έναν εντελώς ακάλυπτο χώρο, με τα ίδια τετραγωνικά μέτρα.

Ένα θερμαντικό σώμα θα είναι λιγότερο αποδοτικό σε μια περιοχή που επικρατούν διαρκώς εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες όπως είναι π.χ. ένα ορεινό μέρος. Επιπρόσθετα, ίσως χρειάζεστε θέρμανση για περισσότερους από έξι μήνες το χρόνο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις ανάγκες σας σε ενέργεια.

Μπορείς να δεις ακόμη