Αντιμετώπισε τα προβλήματα στο gaming PC σου

Μόλις απέκτησες ένα υπερσύγχρονο gaming PC για να παίζεις τους πιο πρόσφατους τίτλους. Χρειάστηκε να κάνεις υπομονή μέχρι να κατεβάσεις τα παιχνίδια που θέλεις να απολαύσεις. Αν διαπιστώσεις πως κάτι δεν πάει καλά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ή ακόμη χειρότερα, το παιχνίδι δεν «τρέχει» καν, είναι πολύ πιθανό να αρχίσεις να πανικοβάλλεσαι. Πριν απευθυνθείς σε τεχνικό έλεγξε τις παρακάτω λύσεις και πιθανότατα θα μπορέσεις να απολαύσεις άμεσα τα αγαπημένα σου παιχνίδια. Για να μην αναφέρουμε ότι θα γίνεις troubleshooter για φίλους και συγγενείς που αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα!

 

Τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να συναντήσει κανείς όταν παίζει videogames στον υπολογιστή είναι, είτε να μην εκκινεί το παιχνίδι είτε να αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα απόδοσης κατά τη διάρκεια του gameplay. Σε κάθε περίπτωση, ακολούθησε τα εξής βήματα:

 

1. Έλεγξε εάν το σύστημά σου πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές

Ο πιο εύκολος τρόπος για να ελέγξεις εάν το σύστημά σου πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές (επεξεργαστής, μνήμη RAM, κάρτα γραφικών) για να τρέξει τον τίτλο που θέλεις να παίξεις είναι να αναζητήσεις στη σελίδα υποστήριξης του παιχνιδιού τις απαιτήσεις συστήματος (system specs) και να τις συγκρίνεις με τις προδιαγραφές του PC σου. Εάν το σύστημά σου δεν πληροί τις απαιτήσεις, αυτό πιθανότατα θα είναι η αιτία τυχόν προβλημάτων απόδοσης, μαύρης οθόνης ή crash-αρισμάτων κατά την εκκίνηση του παιχνιδιού.

 

2. Προσπάθησε να εκκινήσεις το παιχνίδι με δικαιώματα διαχειριστή

Αυτό μπορεί να λύσει πολλά ζητήματα, όχι μόνο όταν προσπαθείς να τρέξεις ένα παιχνίδι. Για να εκτελέσεις ένα πρόγραμμα με δικαιώματα διαχειριστή, απλά κάνε δεξί κλικ στο εικονίδιο-συντόμευση και κάνε κλικ στην επιλογή «Εκτέλεση ως διαχειριστής». Για να κάνεις τη συγκεκριμένη επιλογή μόνιμη, θα πρέπει να επιλέξεις Ιδιότητες > Συμβατότητα > Αλλαγή ρυθμίσεων για όλους τους χρήστες > Εκτέλεση αυτού του προγράμματος με δικαιώματα διαχειριστή και κλικ στο «Εφαρμογή».

 

3. Αναβάθμισε τους οδηγούς της κάρτας γραφικών σου

Εάν το πρόβλημά σου σχετίζεται με την απόδοση του παιχνιδιού, δοκίμασε να ενημερώσεις τα προγράμματα οδήγησης (drivers) της κάρτας γραφικών. Μπορείς να κατεβάσεις το τελευταίο πρόγραμμα οδήγησης από την ιστοσελίδα του κατασκευαστή (AMD ή Nvidia). Αφού ολοκληρωθεί η λήψη, εκτέλεσε μια καθαρή εγκατάσταση των προγραμμάτων οδήγησης – υπάρχει σχετική επιλογή κατά την εκκίνηση του προγράμματος.

 

 

4. Επαλήθευσε τα αρχεία παιχνιδιού

Είναι πολύ πιθανό η εγκατάσταση του παιχνιδιού σου να είναι ελαττωματική. Για να το διορθώσεις, επαλήθευση τα αρχεία του παιχνιδιού. Αυτό μπορείς να το κάνεις μέσα από τις ρυθμίσεις του παιχνιδιού στον client που χρησιμοποιείς για τα παιχνίδια σου. Για παράδειγμα, στο Steam, η συγκεκριμένη επιλογή βρίσκεται στην εξής διαδρομή: Συλλογή > δεξί κλικ στον τίτλο που θέλεις να εκκινήσεις > Ιδιότητες > Τοπικά αρχεία > Επαλήθευση αρχείων παιχνιδιού.

 

5. Απενεργοποίησε τις εφαρμογές παρασκηνίου

Για να διαπιστώσεις αν το ότι δεν ξεκινάει το παιχνίδι οφείλεται σε κάποια εφαρμογή που τρέχει στο παρασκήνιο, κλείσε όλα τα ανοιχτά προγράμματα και επανεκκίνησε το σύστημά σου. Για να το κάνεις αυτό, πάτησε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Windows και R. Στη συνέχεια, πληκτρολόγησε msconfig στο πλαίσιο και πάτησε Enter. Έπειτα, επέλεξε Επιλεκτική εκκίνηση και αποεπίλεξε το Φόρτωση στοιχείων εκκίνησης. Αν αυτό επιλύσει το πρόβλημά σου, σημαίνει ότι κάποια εφαρμογή επηρεάζει την εκκίνηση του παιχνιδιού.

 

6. Βεβαιώσου ότι το λειτουργικό σου είναι ενημερωμένο

Ενδεχομένως ο τίτλος που έχεις εγκαταστήσει να είναι βελτιστοποιημένος για μια νεότερη έκδοση του λειτουργικού σου συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, έλεγξε για τυχόν ενημερώσεις που εκκρεμούν. Μπορείς να το κάνεις αυτό πηγαίνοντας στο Ρυθμίσεις > Ενημέρωση και ασφάλεια > Έλεγχος για ενημερώσεις.

 

7. Ενημέρωσε τον client σου

Είτε χρησιμοποιείς Steam, είτε Epic game launcher, ή ΕΑ Origin κ.λπ., είναι πολύ πιθανό το πρόβλημα να οφείλεται στον ίδιο τον client που χρησιμοποιείς για να κατεβάζεις και να παίζεις παιχνίδια από την ψηφιακή σου βιβλιοθήκη. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να τον ενημερώσεις στην τελευταία έκδοσή του. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, σού εμφανίζεται σχετικό μήνυμα προκειμένου να τον αναβαθμίσεις. Διαφορετικά, θα πρέπει να προχωρήσεις σε απεγκατάσταση, να κατεβάσεις την τελευταία έκδοση του client (μέσα από την επίσημη σελίδα της εταιρείας) και να τον εγκαταστήσεις εκ νέου.

 

Τέλος, σε περίπτωση που έχεις δοκιμάσει όλα τα παραπάνω και εξακολουθείς να αντιμετωπίζεις προβλήματα απόδοσης, δοκίμασε να αλλάξεις τις ρυθμίσεις γραφικών (display ή video options) του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, εάν οι προ-επιλεγμένες ρυθμίσεις είναι στο επίπεδο High, δοκίμασε να τις «ρίξεις» στο Medium ή στο Low. Αυτό δεν είναι το πιο ιδανικό, ωστόσο ορισμένα πρωτοκλασάτα παιχνίδια είναι πολύ απαιτητικά και θα πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς. Εάν εξετάζεις την αγορά ενός νέου gaming PC και θέλεις να αποφύγεις αυτό το ενδεχόμενο, τότε φρόντισε να αποκτήσεις ένα δυνατό σύστημα, όπως π.χ. το Infinity Gear Model 7 RTX Desktop PC ή το Infinity Gear Model R7 RTX Desktop PC.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη