Απλά βήματα για να κάνεις το σπίτι σου “Smart”

by K Admin

 

Η έξυπνη τεχνολογία στο σπίτι μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ποιότητα ζωής όλων όσοι κατοικούν μέσα σε αυτό και να κάνει την καθημερινότητά τους καλύτερη.

Φαντάσου να μπαίνεις στο σπίτι και πατώντας ένα πλήκτρο στο smartphone σου, ή ακόμα και με τη φωνή σου, να ανάβεις τα φώτα, να ρυθμίζεις το κλιματιστικό ή τον έξυπνο θερμοστάτη σε μια άνετη θερμοκρασία, ή να συντονίζεις την τηλεόραση στο αγαπημένο σου πρόγραμμα.

Όλα αυτά ακούγονται εντυπωσιακά και μπορείς και εσύ να τα έχεις στο σπίτι σου πολύ εύκολα.

 

Αυτοματισμοί με γνώμονα τις ανάγκες σου

Για αρχή μπορεί να θέλεις να ενεργοποιείς τα φώτα του σπιτιού με τη φωνή σου ή να μπορείς να κλειδώσεις την εξώπορτά σου από το smartphone σου.  Αργότερα, ίσως θέλεις να κλείνεις τα παράθυρα ή και τις κουρτίνες με το πάτημα ενός κουμπιού. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα που έχει ένα έξυπνο σπίτι, είναι ότι μπορείς να το επεκτείνεις με βάση τις ανάγκες σου. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να βάλεις σε μια σειρά τις προτεραιότητές σου. Κάνοντας μια βόλτα στα καταστήματά μας θα βρεις μια πληθώρα προϊόντων για το έξυπνο σπίτι, με διαφορετικές υπο-κατηγορίες και οικοσυστήματα.

Σου συνιστούμε να ξεκινήσεις με ένα smart home starter kit, το οποίο περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεσαι για να εξοικειωθείς με τον τρόπο που λειτουργούν οι έξυπνες πρίζες και αισθητήρες, κι έπειτα να το επεκτείνεις.

Για τις πρώτες έξυπνες συσκευές σου, αναζήτησε προϊόντα που διαθέτουν συμβατότητα με μια μεγάλη γκάμα έξυπνων συσκευών, ώστε να δημιουργήσεις το έξυπνο σπίτι που επιθυμείς χωρίς να ανησυχείς για μελλοντικές ασυμβατότητες. Εγκατέστησε ένα σύστημα αυτοματισμού όπως το Somfy Tahoma smart home και ξέγνοιασε μια και καλή, αφού είναι συμβατό με περισσότερες από 200 σειρές προϊόντων όπως πόρτες, παράθυρα, ρολά, συστήματα σκίασης, αυλόπορτες, γκαραζόπορτες, συστήματα θέρμανσης φωτισμού, κάμερες παρακολούθησης και συστήματα συναγερμού κ.α.

 

Smart συστήματα ασφαλείας

Πολλοί άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια του σπιτιού τους, ξεκινώντας με την εγκατάσταση έξυπνων συσκευών ασφαλείας. Ένα έξυπνο σύστημα ασφάλειας στο σπίτι συνδέεται στο οικιακό δίκτυο Wi-Fi, ώστε να μπορείς να παρακολουθείς και να ελέγχεις τις συσκευές σου μέσω μιας εφαρμογής στο smartphone σου.

Τα βασικότερα συστήματα περιλαμβάνουν συνήθως ένα σετ έξυπνων αισθητήρων κι ανιχνευτών όπως αισθητήρες ανοίγματος πόρτας και παραθύρου, ανιχνευτή κίνησης και ένα control hub που επικοινωνεί με αυτές τις συσκευές μέσω ασύρματης σύνδεσης. Στη συνέχεια, μπορείς να προσθέσεις επιπλέον αισθητήρες πόρτας, κίνησης και παραθύρου για κάλυψη ολόκληρου του σπιτιού σου. Ή και να δημιουργήσεις ένα ολοκληρωμένο σύστημα που περιλαμβάνει έξυπνες κλειδαριές πορτών, αυτοματισμό πόρτας γκαράζ, εσωτερικές και εξωτερικές κάμερες ασφαλείας, φώτα, σειρήνες, ανιχνευτές καπνού, κι άλλα.

Οι εξωτερικές και εσωτερικές έξυπνες κάμερες ασφαλείας είναι το πρώτο φράγμα ασφαλείας για το σπίτι σου. Παράλληλα, οι ανιχνευτές κίνησης είναι μικροί, διακριτικοί και έξυπνοι, αφού μπορούν να εντοπίζουν όλες τις ανθρώπινες κινήσεις, ενώ αδιαφορούν για τις κινήσεις των κατοικίδιων, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ενός ψευδούς συναγερμού.

Μπορείς να προστατέψεις τις εξόδους του σπιτιού σου, τοποθετώντας αντικραδασμικούς ανιχνευτές ανοίγματος, οι οποίοι τοποθετούνται σε πόρτα, παράθυρο ή ακόμη και σε παράθυρο οροφής. Είναι σχεδιασμένοι για να ανιχνεύουν οποιοδήποτε άνοιγμα και ενεργοποιούν το συναγερμό.

Επίσης, υπάρχουν έξυπνες λύσεις ασφαλείας, που σου επιτρέπουν να αποτρέψεις μια απρόσμενη πυρκαγιά. Οι ανιχνευτές καπνού ανιχνεύουν την πυκνότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και αποστέλλουν σήμα στο σύστημα συναγερμού για να ενεργοποιήσει τις εγκατεστημένες σειρήνες, αλλά και να σε ειδοποιήσει μέσω μηνύματος στο smartphone σου.

 

Φτιάξε ατμόσφαιρα με έξυπνες λάμπες

Με τον έξυπνο φωτισμό, οι παραδοσιακοί λαμπτήρες αντικαθίστανται από έξυπνες λάμπες LED οι οποίες εγκαθίστανται πολύ εύκολα, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθούν στο ντουί του φωτιστικού, στη θέση της συμβατικής λάμπας. Έπειτα, χρησιμοποιώντας το smartphone ή το tablet σου, θα μπορείς να ελέγχεις κάθε έξυπνη λάμπα που έχεις εγκαταστήσει μέσω του ασύρματου οικιακού δικτύου Wi-Fi.

Έπειτα, υπάρχει κι επιλογή του hub όπως είναι το Philips Hue Smart Home Automation Bridge, το οποίο αναλαμβάνει ρόλο «γέφυρας επικοινωνίας» ανάμεσα στην έξυπνη λάμπα LED και το οικιακό σου δίκτυο. Η σύνδεση είναι εξαιρετικά εύκολη: μόλις βάλεις στην πρίζα το hub και «κατεβάσεις» στο smartphone σου την αντίστοιχη εφαρμογή, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού σου και να ρυθμίσεις όλες τις έξυπνες λάμπες LED που έχεις εγκαταστήσει στο σπίτι σου.

Χρησιμοποίησε το smartphone ή το tablet σου για να προγραμματίσεις και χρονικά την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση των έξυπνων λαμπών LED, ώστε να ανάβουν λίγο πριν από τη δύση του ήλιου ή την ώρα που γυρίζεις κάθε μέρα στο σπίτι από τη δουλειά.

Χάρη στη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, οι έξυπνες λάμπες LED μπορούν να σου εξασφαλίσουν ακόμα λιγότερη κατανάλωση ρεύματος. Όταν, για παράδειγμα, έχεις φύγει το πρωί για τη δουλειά και δεν θυμάσαι αν έχεις κλείσει το φως του σαλονιού, δεν χρειάζεται να ανησυχείς, αφού από το smartphone σου μπορείς να παρακολουθήσεις και να ρυθμίσεις απομακρυσμένα οποιαδήποτε «έξυπνη» λάμπα. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσεις μία λάμπα αναμμένη άσκοπα. Το ίδιο μπορείς να κάνεις ακόμα κι αν βρίσκεσαι χιλιόμετρα μακριά, όπως π.χ. στο εξοχικό ή σε ταξίδι.

 

 

Έλεγξε το έξυπνο σπίτι με τη φωνή σου

Η smart τεχνολογία έχει να κάνει με την ευκολία. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο βολικό από το να έχεις στο σπίτι σου ένα ή και περισσότερα έξυπνα ηχεία για να απολαμβάνεις την αγαπημένη σου μουσική όπου κι αν βρίσκεσαι, στο σαλόνι, στο υπνοδωμάτιο, ή ακόμα και στην κουζίνα. Παράλληλα θα μπορείς να ελέγχεις όλες τις συνδεδεμένες οικιακές συσκευές με τη φωνή σου. Με αυτό τον τρόπο, η τεχνολογία γίνεται προσιτή και για μέλη της οικογένειας που δεν είναι σε θέση να αναλάβουν τη φροντίδα του σπιτιού τους από μόνοι τους όπως π.χ. ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία.

Είτε θέλεις να μάθεις τα νέα για τον καιρό, να μάθεις τον τίτλο ενός τραγουδιού που ακούς, να ακούσεις όλες τις επικεφαλίδες των τελευταίων ειδήσεων ή να ρυθμίσεις το φωτισμό στο σπίτι, τα έξυπνα ηχεία με ενσωματωμένο βοηθό φωνής όπως τα Echo Dot και Google Home, βρίσκονται δίπλα σου για να σε βοηθήσουν.  Φαντάσου ότι με ένα μικρό και κομψό Smart ηχείο, όπως το Echo Dot ή το Google Home smart speaker, στο κομοδίνο του υπνοδωματίου ή στο κέντρο του σαλονιού, έχεις τη δυνατότητα να απαντήσεις σε τηλεφωνικές κλήσεις αλλά και να μεταφέρεις τον ήχο σε άλλες συμβατές συσκευές. Για παράδειγμα, μπορείς να ανάψεις το φως πριν σηκωθείς από το κρεβάτι, να ενεργοποιήσεις την καφετιέρα καθώς πηγαίνεις στην κουζίνα και να χαμηλώσεις τα φώτα για να δεις την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση.

Ηχεία όπως το Amazon Echo Dot 3ης γενιάς διαθέτουν λειτουργίες που «συνεργάζονται» με συμβατούς αισθητήρες καπνού, ή αντικραδασμικούς ανιχνευτές ανοίγματος και σε ειδοποιούν κάθε φορά που εντοπίζουν καπνό, θόρυβο ή παραβίαση, προστατεύοντας τον χώρου σου.

Σύνδεσε ένα έξυπνο ηχείο με βοηθό φωνής σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοματισμού, όπως το Somfy Tahoma, για διαχειρίζεσαι και να ελέγχεις οποιαδήποτε συνδεδεμένη σε αυτό συσκευή, όπως IP κάμερες ασφαλείας, αισθητήρες κι ανιχνευτές, παράθυρα κ.ά., απλά χρησιμοποιώντας τη φωνή σου.

 

Με το smart home όλα γίνονται πιο εύκολα και συναρπαστικά!

Το «smart home» είναι μια πλατφόρμα που εξελίσσεται διαρκώς, πάντα με σκοπό να κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Πλέον, υπάρχουν συστήματα οικιακού αυτοματισμού που εγκαθίστανται μέσα σε λίγα λεπτά.

Εννοείται πως υπάρχει λύση και στην περίπτωση που δε θέλεις να «ανακατευτείς» -ούτε στο ελάχιστο- με την εγκατάσταση ή και ρύθμιση των έξυπνων συσκευών σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις μια από τις ολοκληρωμένες λύσεις υποστήριξης smart home του Κωτσόβολου.

Ένας εξειδικευμένος τεχνικός θα αναλάβει την τοποθέτηση πρίζας, την εγκατάσταση αισθητήρα, ή εσωτερικής κάμερας στο χώρο σου και τη ρύθμιση των έξυπνων οικιακών συσκευών σου. Έπειτα θα φροντίσει για την εγκατάσταση εφαρμογής σε κινητό ή tablet, τη διαμόρφωση συνθηκών λειτουργίας και τον προγραμματισμό σεναρίων σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

 

 

Τώρα γνωρίζεις ότι με απλά βήματα μπορείς να δημιουργήσεις ένα σπίτι με νοημοσύνη που θα σκέπτεται και θα ακούει κάθε επιθυμία σου.

Μπορείς να δεις ακόμη