Παγωτομηχανή, για καλό σπιτικό παγωτό!

by K Admin

 

Δεν πρέπει να υπάρχει ανήλικος ή ενήλικας να μη «λιώνει» μπρος στη θέα ενός καλοφτιαγμένου παγωτού με υπέροχη γεύση και υφή. Αν μάλιστα το παγωτό είναι φτιαγμένο από τα δικά σου χεράκια, με υλικά της απόλυτης επιλογής σου τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα. Τι καλύτερο να φτιάχνεις μέσα στο κατακαλόκαιρο το δικό σου παγωτό με αληθινό φρέσκο γάλα, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, φρέσκα αβγά και αληθινά φρούτα;

Αν δεν ικανοποιείσαι ούτε εσύ λοιπόν με τα έτοιμα παγωμένα σκευάσματα της αγοράς και θέλεις να προσφέρεις στην οικογένειά σου και στους φίλους σου μόνο το καλύτερο σπιτικό παγωτό, τότε η χρήση κάποιας παγωτομηχανής είναι μονόδρομος. Μαζί της εκτός από παγωτό μπορείς να φτιάχνεις frozen yogurt και σορμπέ.

 

Τι είναι όμως αυτή η παγωτομηχανή;

Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι παγωτομηχανής, κατάλληλες για όλες τις ανάγκες. Σε γενικές γραμμές είναι ένα οικονομικό μηχάνημα το οποίο διαθέτει έναν κάδο μέσα στον οποίο ρίχνουμε από ειδική είσοδο το μείγμα του παγωτού που έχουμε προετοιμάσει μόνοι μας κι αυτή το ανακατεύει αργά και σταθερά με τους ειδικούς της αναδευτήρες μέχρι να παγώσει.

 

 

Και τι πρέπει να γνωρίζουμε;

  • Ο ειδικός κάδος διαθέτει συνήθως διπλά τοιχώματα μέσα στα οποία υπάρχει ένα ειδικό υγρό που κρατά την ψύξη όση ώρα αναδεύεται μέσα του το παγωτό.
  • Ο συγκεκριμένος κάδος πρέπει να μπει στην κατάψυξη τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη χρήση της παγωτομηχανής ώστε να παγώσει πολύ καλά. Καλό είναι πριν τον βάλουμε στην κατάψυξη να τον τυλίξουμε σε σακούλα ώστε να μην πιάσει πάγο η εσωτερική του επιφάνεια.
  • Πρώτα βάζουμε σε λειτουργία την παγωτομηχανή και αφού γυρίσουν μερικές φορές οι αναδευτήρες ξεκινάμε να ρίχνουμε αργά το μείγμα του παγωτού, αλλιώς μια ποσότητα θα κολλήσει στα παγωμένα εσωτερικά τοιχώματα που πάγου και ύστερα οι αναδευτήρες θα δυσκολευτούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
  • Το μείγμα του παγωτού όταν πέφτει στην παγωτομηχανή πρέπει να είναι κρύο από το ψυγείο κι όχι ζεστό γιατί αλλιώς θα ρίξει κατακόρυφα τη χαμηλή θερμοκρασία του παγωμένου κάδου, πράγμα που δεν θέλουμε. Αυτό σημαίνει πως το μείγμα μας πρέπει να είναι έτοιμο 8 ώρες πριν και να έχει μείνει στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον!
  • Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή όσον αφορά την ποσότητα του παγωτού που θέλουμε να φτιάξουμε κι αν το μείγμα μας είναι περισσότερο από όσο μπορεί να χωρέσει ο ειδικός κάδος το παγώνουμε σε δύο φάσεις.
  • Ο χρόνος που χρειάζεται μια παγωτομηχανή για να παγώσει το μείγμα του παγωτού κυμαίνεται από 30 έως 40 λεπτά και το παγωτό σε αυτή τη φάση είναι κάπως soft.
  • Μόλις ετοιμαστεί το παγωτό το μεταφέρουμε σε ειδικό σκεύος κατάψυξης και το αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να σερβίρουμε.
  • Πριν το σερβίρισμα αφήνουμε το παγωτό μερικά λεπτά εκτός.
  • Για να σερβίρουμε το παγωτό, χρησιμοποιούμε το ειδικό σκουπ το οποίο βουτάμε κάθε φορά σε δοχείο με νερό, καλύτερα χλιαρό.

 

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη