Ρύθμισε τη θερμοκρασία στο ψυγείο το καλοκαίρι

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αφήνουν για λόγους ευκολίας σταθερή τη θερμοκρασία του ψυγείου χειμώνα – καλοκαίρι.

Αυτή η τακτική όμως μπορεί να προκαλέσει αύξηση στην κατανάλωση ρεύματος τον χειμώνα. Ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να έχει ως συνέπεια τη μειωμένη απόδοση της συσκευής, κι αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τροφικές δηλητηριάσεις. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή στις θερμοκρασίες της συντήρησης και της κατάψυξης του ψυγείου σου, ειδικά το καλοκαίρι.

 

Οι ιδανικές θερμοκρασίες

Αν έχεις σύγχρονο ψυγείο με οθόνη και πλήκτρα ρύθμισης της θερμοκρασίας η διαδικασία θα είναι πολύ εύκολη.

Επειδή στο ψυγείο –τόσο στον θάλαμο συντήρησης όσο και στον χώρο της κατάψυξης- τοποθετούμε ποικιλία τροφίμων που έχουν διαφορετική θερμοκρασία φύλαξης, θα πρέπει να επιλέξουμε μία θερμοκρασία λειτουργίας που να εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή συντήρηση / κατάψυξη όλων των τροφίμων. Σύμφωνα με τις περισσότερες εταιρείες και ειδικούς το εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 0 και 4 βαθμών Κελσίου είναι ιδανικό για συντήρηση. Το καλοκαίρι, η καταλληλότερη θερμοκρασία για τον θάλαμο συντήρησης είναι οι 2oC (επιλέγοντας θερμοκρασία 0 βαθμών Κελσίου ενδεχομένως θα οδηγήσει στον σχηματισμό πάγου γύρω από ορισμένα τρόφιμα ή τις συσκευασίες τους) ενώ τον χειμώνα είναι κοντά στους 4oC.

Η θερμοκρασία της κατάψυξης μπορεί και να μείνει σταθερή στους -18oC. Έτσι δεν θα αναπτύσσονται μικρόβια στο εσωτερικό της και θα μπορείς να φας μετά από λίγα λεπτά το παγωτό σου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν π.χ. επιλέξεις θερμοκρασία -22oC, θα πρέπει να περιμένεις αρκετά περισσότερο για να φτάσει το περιεχόμενό της στην επιθυμητή θερμοκρασία, ειδικά τους πιο κρύους μήνες του χρόνου.

Περισσότερα tips για να διατηρείς τη θερμοκρασία

 

Για τη σωστή λειτουργία του ψυγείου σου δεν αρκεί μόνο να δώσεις σημασία στις θερμοκρασίες.

  • Θα πρέπει να σου γίνει συνήθεια να μην ανοιγοκλείνεις την πόρτα του ψυγείου σου συχνά, αν και πολλά σύγχρονα ψυγεία εμποδίζουν πλέον το διαρκές ανοιγοκλείσιμο. Διαφορετικά ανεβαίνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό, αλλοιώνονται τα τρόφιμα και αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος κ.ά.
  • Για να κυκλοφορεί σωστά ο αέρας στο εσωτερικό του ψυγείου και να κατανέμεται η ψύξη ιδανικά, μην γεμίζεις ασφυκτικά το ψυγείο σου. Άλλωστε με αυτό τον τρόπο αυξάνεται σημαντικά και η κατανάλωση ρεύματος.
  • Μην τοποθετείς ζεστό φαγητό στο ψυγείο. Αν το κάνεις, θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασία στον θάλαμο συντήρησης και στην αλλοίωση ορισμένων από τα υπόλοιπα τρόφιμα. Επίσης θα οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση.
  • Μην τοποθετείς ευαίσθητα ή ευπαθή από τις αλλαγές της θερμοκρασίας τρόφιμα –όπως το γάλα- στην πόρτα του ψυγείου, καθώς είναι το σημείο που χάνει ευκολότερα το καλοκαίρι σε θερμοκρασία και αργεί παράλληλα και περισσότερο να «φτάσει» στη σωστή θερμοκρασία.
  • Η σωστή ταξινόμηση των τροφίμων είναι σημαντική. Στα υψηλότερα ράφια τοποθέτησε αυγά, αλλαντικά ή γαλακτοκομικά ενώ στα μεσαία ή χαμηλά ράφια μπορείς να τοποθετήσεις τα λαχανικά σου. Στα χαμηλότερα ράφια τοποθέτησε το κρέας ή το ψάρι. Στην πόρτα του ψυγείου μπορείς να βάλεις κρασί, μπύρα, κέτσαπ ή μουστάρδα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη