Απόκτησες καινούργιο φούρνο; Δες τι πρέπει να κάνεις πριν την πρώτη χρήση

by Aggeliki Tsoukana

Μόλις απόκτησες καινούργιο φούρνο. Αν έχεις επιλέξει την υπηρεσία εγκατάστασης ηλεκτρικής κουζίνας του Κωτσόβολου, θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνεις για να προετοιμάσεις σωστά τον καινούργιο σου φούρνο πριν από την πρώτη χρήση.

 

 

Εγκατάσταση και έλεγχος

Η εγκατάσταση πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο τεχνικό, ο οποίος διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της συσκευής. Ακόμα κι αν έχεις γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, και πάλι θα πρέπει να εξετάσεις την επιλογή της υπηρεσίας K plus. Εκτός από τη γραπτή εγγύηση εγκατάστασης, ο τεχνικός θα σου κάνει και μία επίδειξη των πιο βασικών λειτουργιών της συσκευής σου.

 

Διάβασε το εγχειρίδιο χρήσης

Οι οδηγίες χρήσης θα σε βοηθήσουν να μάθεις όλες τις λειτουργίες του φούρνου σου. Μπορείς, επίσης, να βρεις χρήσιμες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του κατασκευαστή, όπως π.χ. video-tutorials που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις όλα τα χαρακτηριστικά του καινούργιου σου φούρνου.

 

 

Καθάρισμα φούρνου με ζεστό σαπουνόνερο

Αφαίρεσε όλα τα εξαρτήματα από τον φούρνο καθώς και τυχόν προστατευτικές μεμβράνες που μπορεί να βρίσκονται μέσα ή γύρω από τη συσκευή. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ζεστό σαπουνόνερο και ένα μαλακό πανί για να καθαρίσεις τις σκάρες και τις εσωτερικές επιφάνειες του φούρνου. Αφού σκουπίσεις καλά όλες τις επιφάνειες και τα εξαρτήματα του φούρνου, τοποθέτησε τη σχάρα (ή τις σχάρες) στο εσωτερικό της συσκευής.

 

 

Θέρμανση φούρνου πριν την πρώτη χρήση

Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις να μαγειρεύεις στον καινούργιου σου φούρνο. Αυτό γίνεται για να φύγουν όλες οι δυσάρεστες οσμές της μόνωσης. Οι περισσότεροι κατασκευαστές επισημαίνουν ότι η θέρμανση του φούρνου πρέπει να γίνει σε υψηλές θερμοκρασίες για περίπου 30 λεπτά, έτσι ώστε να απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα από τις επιφάνειες μέσα στον φούρνο. Η οσμή θεωρείται ακίνδυνη. Ωστόσο σου συνιστούμε να ανοίξεις ένα παράθυρο και τον απορροφητήρα της κουζίνας. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβεις την παραπάνω διαδικασία αρκετές φορές, μέχρι να μην εμφανίζεται πλέον η ενοχλητική μυρωδιά ενώ ο φούρνος είναι ενεργοποιημένος.

Εάν πρόκειται για φούρνο με ηλεκτρικές εστίες, φρόντισε να τις λειτουργήσεις για περίπου 5 λεπτά στην ανώτατη βαθμίδα χωρίς σκεύη. Η εμφανιζόμενη ενοχλητική μυρωδιά δημιουργείται από το κάψιμο του υλικού περιποίησης που έχουν οι εστίες κι αυτό συνήθως συμβαίνει μόνο κατά την πρώτη χρήση.

 

Έλεγξε τα σκεύη σου για συμβατότητα

Στην ιδανική περίπτωση θα έχεις ήδη ελέγξει αν τα μαγειρικά σκεύη σου είναι συμβατά με τον νέο σου φούρνο πριν τον αγοράσεις. Διαφορετικά, διάβασε ξανά τις οδηγίες χρήσης της συσκευής σου.

Στην περίπτωση που η ηλεκτρική κουζίνα σου διαθέτει επαγωγικές εστίες, θα χρειαστείς και τα αντίστοιχα μαγειρικά σκεύη. Ένας πρακτικός τρόπος για να καταλάβεις ότι ένα σκεύος είναι συμβατό με τις επαγωγικές εστίες είναι να δοκιμάσεις να τοποθετήσεις ένα μαγνήτη στη βάση του σκεύους, αν αυτός κολλήσει τότε το σκεύος είναι κατάλληλο για επαγωγικές εστίες.

Μπορείς να δεις ακόμη