Apple WWDC 2023

by Zikou Stella

 

Το WWDC event της Apple ολοκληρώθηκε και όπως ήταν αναμενόμενο, η αμερικανική εταιρεία αποκάλυψε το μέλλον της στους τομείς του hardware και του software.

 

Hardware

Καταρχάς, αποκάλυψε το εδώ και πολύ καιρό φημολογούμενο 15” MacBook Air, το οποίο σχεδιαστικά μοιάζει με το μοντέλο των 13” που ανακοινώθηκε στο περσινό WWDC. Έρχεται με οθόνη 15,3” και στο εσωτερικό του υπάρχει το M2 chip.

Το M2 Ultra είναι η επόμενη ναυαρχίδα της Apple στον τομέα των chipsets και αρκετά πιο ισχυρό σε σύγκριση με το M2 Max, με διπλάσιους πυρήνες και υποστήριξη για 192 GB RAM, άλμα από τα 96 GB του Max.

To Mac Studio ανανεώνεται και γίνεται πολύ πιο ισχυρό σε σχέση με τα υπάρχοντα μοντέλα, καθώς η Apple αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα M2 Max και M2 Ultra chips.

Τέσσερα χρόνια μετά, η Apple επαναφέρει στο προσκήνιο το Mac Pro, που το εφοδιάζει με το M2 Ultra chip, έξι θύρες επέκτασης open PCIe Gen 4 και έως 192 GB RΑΜ.

 

 

Software

Το iOS 17 είναι η επόμενη έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος για συσκευές iPhone. H Apple θέλει να διευκολύνει τη ζωή των χρηστών με αλλαγές στα Messages, όπου απλοποιούνται οι απαντήσεις, στην κοινοποίηση πληροφοριών και την πληκτρολόγηση καθώς χρησιμοποιεί AI για την αυτόματη διόρθωση, ενώ το νέο Journal app θα καταγράφει το πως αισθάνεσαι. Ακόμα, αναμένονται νέα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας, ειδικά για χρήστες με προβλήματα όρασης και ομιλίας.

 

 

Η επόμενη έκδοση του iPadOS φέρνει σημαντικές νέες λειτουργίες, όπως ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη για αρχεία PDF, διαδραστικά widgets, υποστήριξη για εξωτερική camera σε συσκευές iPad, επανασχεδιασμένο Lock Screen και πολλά άλλα.

Το MacOS μετονομάζεται σε MacOS Sonoma, με την Apple να επεκτείνει την υποστήριξη για widgets τα οποία θα μπορούν πλέον να υπάρχουν και στο desktop. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό είναι το νέο Game Mode, με τη CPU και τη GPU να δίνουν προτεραιότητα στην αναπαραγωγή video games. Έκπληξη, η μεταφορά του Death Stranding του Hideo Kojima σε υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα MacOS.

Ακόμα πιο πολλές ευκολίες θα προσφέρουν στους χρήστες τα AirPods. Η ακουστική εμπειρία αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο με λειτουργίες όπως το Conversation Awareness και το Adaptive Audio, που θα προσαρμόζουν τα ακουστικά στον περιβάλλον χώρο για να μην χάνεις κανέναν ήχο.

 

Σειρά πήραν το tvOS 17 και το Apple TV. Το πρώτο θα προσφέρει ένα βελτιωμένο Control Center, θα είναι πιο εύκολη η σύνδεση AirPods και μέσω ενός iPhone θα είναι δυνατός ο εντοπισμός του  Siri Remote. Οι λειτουργίες του Apple TV επεκτείνονται με το FaceTime, που θα χρησιμοποιεί το Continuity, για να συνδέεται με ένα iPhone ή iPad και να χρησιμοποιεί την camera τους για κλήσεις.

Το watchOS 10 είναι το επόμενο λειτουργικό σύστημα για Apple Watches και θα προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από widgets που θα περιλαμβάνουν ακόμα και podcasts. Όσον αφορά τις αναβαθμίσεις στα λεγόμενα Health apps, στο επίκεντρο βρίσκονται λειτουργίες που σχετίζονται με την πνευματική διαύγεια.

 

Apple Vision Pro

Η ανακοίνωση που κράτησε για το τέλος ο Tim Cook είχε να κάνει με το Apple Vision Pro, ένα νέο headset και πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας. Ο χειρισμός του θα πραγματοποιείται με κινήσεις των χεριών, του κεφαλιού και των ματιών. Θα είναι απόλυτα συντονισμένο με συσκευές  iPhone, iPad, Mac και θα αποτελεί έναν καμβά που θα περιλαμβάνει όλες τις εφαρμογές. Σημαντική είναι η υποστήριξη για ταινίες 3D, όπως επίσης για το περιεχόμενο της υπηρεσίας Apple Arcade, με τους χρήστες να μπορούν να συνδέουν game controllers στο Apple Vision Pro.

 

Μπορείς να δεις ακόμη