Φούρνοι AEG & Electrolux με λειτουργίες AirFry και Ατμού. Η Νέα Τάση στο Υγιεινό Μαγείρεμα

by Zikou Stella

Το σπιτικό φαγητό είναι η καλύτερη επιλογή αν προσέχεις τη διατροφή σου. Ωστόσο, η εφαρμογή των σωστών μεθόδων μαγειρέματος έχει τεράστια σημασία καθώς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη διατροφική και τη θερμιδική αξία των γευμάτων σου. Με την εμφάνιση νέων τεχνολογιών, όπως ο ατμός και το air frying, η διαδικασία του μαγειρέματος έχει αλλάξει δραματικά. Έτσι σε καθημερινή βάση μπορείς να ετοιμάζεις ελαφρά γεύματα για εσένα και για τους αγαπημένους σου, που θα κρατούν ακέραια τα θρεπτικά τους συστατικά κατά το μαγείρεμα ενώ θα είναι πολύ πλούσια σε γεύση και υφή. Και όλα αυτά πανεύκολα, οικονομικά και πιο γρήγορα από ποτέ.

 

Air fry από τους εντοιχιζόμενους φούρνους και τις κουζίνες AEG και Electrolux

Το air frying είναι ένας νέος τρόπος μαγειρικής που χρησιμοποιεί ζεστό αέρα για να μαγειρέψει τα τρόφιμα. Ουσιαστικά, συνδυάζει τη θερμική ενέργεια με την κυκλοφορία του αέρα για να δημιουργήσει μια “καυτή αέρινη φούσκα” γύρω από τα τρόφιμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το γρήγορο μαγείρεμα των τροφίμων χωρίς την προσθήκη λαδιού ή με ελάχιστο λάδι και είναι κατάλληλο για διάφορα τρόφιμα, όπως πατάτες τηγανητές, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά και γλυκά. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι τα τρόφιμα μαγειρεύονται με λιγότερο ή καθόλου λίπος σε σύγκριση με το παραδοσιακό βαθύ τηγάνισμα.

Ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις , οι κουζίνες και οι εντοιχιζόμενοι φούρνοι AEG και Electrolux ενσωμάτωσαν τη λειτουργία air fry και πλέον τηγανίζουν στον φούρνο, με ελάχιστο ή καθόλου λάδι.  Αποκτώντας μια από τις παραπάνω κουζίνες ή φούρνους δεν είναι απαραίτητο να αγοράσεις ξεχωριστή συσκευή airfryer, κάνοντας οικονομία χώρου και χρημάτων. Το ειδικό ταψί – δίχτυ που παρέχεται με την κουζίνα εξασφαλίζει τη βελτιστοποιημένη ροή αέρα γύρω από το φαγητό, κάνοντας τις πατάτες, τα λαχανικά, τα μπιφτέκια και ό,τι άλλο θα μπορούσες να μαγειρέψεις σε ένα airfryer, τραγανά απέξω και τρυφερά από μέσα, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να τα γυρίσεις.

 

Στο πλαίσιο μιας υγιεινής ζωής ή μιας διατροφής εστιασμένης στην απώλεια βάρους, η αποφυγή πρόσληψης λιπαρών έχει τεράστια σημασία. Ενδεικτικά,  μια μερίδα τηγανιτές πατάτες 100 γραμμαρίων, αγορασμένες από κατάστημα fast food έχει 315 θερμίδες. Αν τις τηγανίσεις στο σπίτι με ελαιόλαδο προσδίδουν περίπου 170 θερμίδες, ενώ αν χρησιμοποιήσεις τη μέθοδο του Airfrying, μόλις 128. Όμως το πιο βασικό όφελος είναι η αποφυγή της παραγωγής ακρυλαμιδίου, μιας βλαβερής για τον οργανισμό ουσίας που σχηματίζεται όταν τα αμυλούχα τρόφιμα μαγειρεύονται σε καυτό λάδι.

 

Άψογο και υγιεινό μαγείρεμα με τη λειτουργία ατμού

Η λειτουργία ατμού είναι η πιο επαναστατική τεχνολογία ψησίματος στον φούρνο καθώς εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη. Ο Premium φούρνος της Electrolux διαθέτει τεχνολογία ατμού και ενεργοποιώντας την τεχνολογία Steamify, την αξιοποιεί με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την εκάστοτε παρασκευή. Μπορεί δηλαδή να συνδυάσει ατμό με θερμότητα για να σου ετοιμάσει σπιτικό κέικ, κρέας και μαγειρευτά φαγητά ή σκέτο ατμό για να σου μαγειρέψει ελαφρά και υγιεινά γεύματα, όπως λαχανικά και ψάρι. Σε κάθε περίπτωση το φαγητό που μαγειρεύεται, εν μέρει ή αποκλειστικά, στον ατμό αποκτά υπέροχη, ζουμερή και απαλή υφή εσωτερικά και την επιθυμητή τραγανότητα εξωτερικά. Το σπιτικό κέικ φουσκώνει περισσότερο και το κρέας συγκρατεί τους χυμούς του και την πλούσια γεύση του, όπως ακριβώς τα θέλεις.

 

Ιδιαίτερα όσον αφορά  στο μαγείρεμα αποκλειστικά με τη χρήση ατμού, το μεγαλύτερο όφελος που αποκομίζεις είναι η διατήρηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων. Κατά το μαγείρεμα με άλλες μεθόδους, όπως το ψήσιμο ή το βράσιμο, η θερμότητα μπορεί να αποσπάσει ή να μεταβάλει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. Ωστόσο, με το μαγείρεμα στον ατμό, η θερμότητα περιβάλλει τα τρόφιμα και διατηρεί την υγρασία τους, επιτρέποντας στα θρεπτικά συστατικά να παραμείνουν ανεπηρέαστα. Αυτό σημαίνει ότι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι φυτικές ίνες παραμένουν ακέραια στα τρόφιμα, προσφέροντας την υψηλότερη δυνατή διατροφική αξία.

Ένα ακόμα όφελος του μαγειρέματος στον ατμό είναι η διατήρηση της φυσικής γεύσης και του χρώματος των τροφίμων. Ο ατμός αποτρέπει την απώλεια των αρωμάτων και των γεύσεων που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια άλλων μεθόδων μαγειρέματος. Έτσι, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και προσεκτικής διατροφής δεν θα νιώθεις ότι στερείσαι τις αγαπημένες σου γεύσεις και οι πιθανότητες να συνεχίσεις την προσπάθεια είναι σίγουρα με το μέρος σου.

 

 

Καλοψημένο  και υγιεινό φαγητό κάθε φορά με την τεχνολογία Assisted Cooking και τον Αισθητήρα φαγητού

Ακόμα και αν έχεις εμπειρία στο μαγείρεμα, υπάρχουν φορές που ίσως αναρωτιέσαι αν κάποιο φαγητό είναι προτιμότερο να ψηθεί στον αέρα ή στις αντιστάσεις και σε ποια θερμοκρασία. Αν μέσα στην εξίσωση εισαχθεί και η λειτουργία ατμού, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δυσεπίλυτη. Από αυτή τη δύσκολη θέση θα σε βγάλει η τεχνολογία Assisted Cooking του premium φούρνου Electrolux. Ενεργοποιώντας την εν λόγω λειτουργία, πολύ εύκολα από την οθόνη αφής, επιλέγεις το είδος του φαγητού που θα τοποθετήσεις στον φούρνο για ψήσιμο και αφήνεις τις αποφάσεις στη συσκευή σου.

 

Επιπλέον με τον αισθητήρα φαγητού της Electrolux μπορείς να μαγειρεύεις με σιγουριά και αυτοπεποίθηση μεγάλα τεμάχια κρέατος όπως γαλοπούλα, μοσχαρίσιο ρολό ή χοιρινό μπούτι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του φούρνου, την επιθυμητή θερμοκρασία στην οποία επιθυμείς να φτάσει το κρέας εσωτερικά και να τοποθετήσεις τον αισθητήρα μέσα στο ψαχνό. Μόλις ο αισθητήρας εντοπίσει ότι επιτεύχθηκε στο εσωτερικό του κρέατος η ιδανική θερμοκρασία, το ψήσιμο σταματάει αυτομάτως. Εύκολο και πάντα ακριβές. Έτσι το φαγητό σου θα ψήνεται πάντα με τον ιδανικό τρόπο που θα του εξασφαλίζει τη βέλτιστη διατροφική αξία και την αποφυγή αστοχιών όπως το κάψιμο, που θα προκαλούσε τη διατροφική του υποβάθμιση.

 

 

Οι τεχνολογίες για μια πιο υγιεινή διατροφή είναι απόλυτα απαραίτητες στην κουζίνα σου και οι εξελιγμένοι ηλεκτρικοί φούρνοι και κουζίνες AEG και Electrolux έρχονται για να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύεις.

Μπορείς να δεις ακόμη