Ασφάλεια κατοικίας: Τι πρέπει να γνωρίζεις για την ασφάλιση του περιεχομένου του σπιτιού σου!

by K Admin

Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν την αξία του περιεχομένου που έχουν στο σπίτι τους. Κάνοντας όμως έναν πρόχειρο υπολογισμό της αξίας των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, των επίπλων και των πολύτιμων αντικειμένων που υπάρχουν σ’ ένα σπίτι, τότε είναι πολύ πιθανό να εκπλαγείς από τη συνολική τους αξία. Για να μην αναφέρουμε τα αντικείμενα που έχουν συναισθηματική αξία.

Όλα αυτά τα αντικείμενα που έχεις στο σπίτι, είναι ευάλωτα κάθε λεπτό, από πλήθος παραγόντων όπως κακόβουλες επιθέσεις (διάρρηξη, κλοπή), φυσικά φαινόμενα (σεισμοί, πλημμύρες), ή ακόμα κι από ανθρώπινες αμέλειες, ή παραβλέψεις (πυρκαγιά από τζάκι, σόμπα, αναμμένο κερί, βραχυκύκλωμα κ.ά.). Τα σημερινά οικονομικά δεδομένα δύσκολα θα σου επιτρέψουν ν’ αντικαταστήσεις οποιαδήποτε καταστροφή, ή απώλεια στην προσωπική σου περιουσία και τη δυσκολία αυτή έρχονται να καλύψουν τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας.

Ωστόσο, επειδή τα προγράμματα κατοικίας είναι πολύ οικονομικά, έχουν ένα χαμηλό όριο ασφάλισης και δεν μπορούν να καλύψουν το 100% των αντικειμένων που πιθανόν να υπάρχουν μέσα σ’ ένα σπίτι. Συνήθως, ανάλογα με την πολυπλοκότητα και τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχουν, είναι πιθανόν να χρειάζεται να εξεταστούν και ν’ αξιολογηθούν με τελείως διαφορετική λογική, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή κάλυψή τους. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο κάποια αντικείμενα εξαιρούνται από την κάλυψη της κλασικής ασφάλισης κατοικίας είναι και το γεγονός ότι αυτά δεν αποτελούν, συνήθως, μέρος ενός τυπικού οικιακού εξοπλισμού.

Επιπλέον, ορισμένα ιδιαίτερα αντικείμενα η αξία των οποίων είναι πιθανό να ξεπερνάει κατά πολύ τη συνηθισμένη αξία αντίστοιχων αντικειμένων, όπως για παράδειγμα έργα τέχνης, χαλιά, εικόνες, πίνακες ζωγραφικής κ.λπ., καλύπτονται συνήθως μέχρι ενός ορισμένου και συγκεκριμένου ποσού. Για το λόγο αυτό σε περίπτωση ύπαρξης τέτοιων αντικειμένων με αξία πολύ μεγαλύτερη της κάλυψης, θα ήταν καλό να εξετάζεται η ξεχωριστή ασφάλισή τους μέσα από εξειδικευμένα ασφαλιστικά προγράμματα.

 

Ποια είδη δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικίας

Δες –όμως- αναλυτικά, ποια είναι τα αντικείμενα που πιθανόν υπάρχουν μέσα σ’ ένα σπίτι, έχουν μεγάλη χρηματική, ή άλλη αξία και δεν καλύπτονται από τα συμβόλαια κατοικίας σε περίπτωση καταστροφής, ή κλοπής τους:

  1. Διάφορα έγγραφα, συμβόλαια, τίτλοι, παραστατικά αξίας, ένσημα, λογιστικά βιβλία, χειρόγραφα, υποδείγματα, σχέδια, μήτρες κι οποιοδήποτε νομικό, ή άλλο είδος εγγράφου με το οποίο έχει συσταθεί, ή αποδεικνύεται έννομη σχέση.
  2. Δελτία παιχνιδιών ΟΠΑΠ, λαχνοί κι οτιδήποτε άλλο παρόμοιο, ή αντίστοιχο.
  3. Ομολογίες, μετοχές, συναλλαγματικές, επιταγές, τραπεζογραμμάτια, γραμμάτια σε διαταγή, υποσχετικές και λοιπά έγγραφα.
  4. Γραμματόσημα καθώς και πάσης φύσεως συλλογές.
  5. Σπάνια βιβλία.
  6. Ράβδοι χρυσού, αργύρου, ή οποιουδήποτε άλλου πολύτιμου, ή ημιπολύτιμου στοιχείου.
  7. Χαρτονομίσματα και νομίσματα.
  8. Κοσμήματα και ρολόγια.
  9. Μετάλλια, κύπελα αγώνων και βραβεία.
  10. Κάθε είδους προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.
  11. Οχήματα, σκάφη και μηχανές θαλάσσης.
  12. Τρόφιμα και ποτά κάθε είδους.

Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό να ενημερώσεις τον ασφαλιστικό σου σύμβουλο, ή την ασφαλιστική σου εταιρεία σχετικά με τα είδη αντικειμένων που θες ν’ ασφαλίσεις, καθώς για κάποια από τα παραπάνω αντικείμενα υπάρχουν εξειδικευμένα ασφαλιστικά προγράμματα τα οποία μπορούν να τα καλύψουν. Για κάποια άλλα, ωστόσο, καλό θα ήταν να λάβεις κάποια επιπλέον μέτρα για την προστασία τους, όπως: α) Να χρησιμοποιείς για τη φύλαξη υπερπολύτιμων αντικειμένων ειδικό χρηματοκιβώτιο, ή θυρίδα τράπεζας και β) Ν’ αυξήσεις τα μέτρα προστασίας του σπιτιού σου. Ειδικά σ’ ό,τι αφορά στο δεύτερο, οι επιπλέον κλειδαριές και οι πείροι ασφαλείας θα προσφέρουν επιπλέον προστασία στο σπίτι σου, ενώ θα πρέπει να επενδύσεις σ’ ένα πλήρες κι αξιόπιστο σύστημα συναγερμού.

 

Πρόγραμμα ασφάλισης περιεχομένου σπιτιού από τα καταστήματα Κωτσόβολος

Τα έπιπλα, η καινούργια Smart TV, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής κι άλλες συσκευές που έχεις στο σπίτι αποτελούν πολύτιμα αντικείμενα που μπορείς να προστατέψεις από φυσικούς, κι όχι μόνο κινδύνους, με μόλις 19 ευρώ το χρόνο.

Η ασφάλιση περιεχομένου σπιτιού από τα καταστήματα Κωτσόβολος είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο πρόγραμμα ασφάλισης, αφού -εκτός από οικονομικό- προσφέρει ετήσιο όριο κάλυψης μέχρι 3.000 ευρώ για ζημιές σε έπιπλα, συσκευές (κι άλλα αντικείμενα που αποτελούν περιεχόμενο του σπιτιού) από φωτιά, νερό και κλοπή.

Επιπλέον, παρέχεται ανεξαρτήτως εάν το κτήριο του ακινήτου όπου βρίσκεται το περιεχόμενο είναι το ίδιο ασφαλισμένο, ενώ απευθύνεται τόσο σε ιδιοκτήτες, όσο και σε ενοικιαστές που θέλουν να προστατεύσουν το περιεχόμενο του σπιτιού τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω πρόγραμμα ασφάλισης περιεχομένου σπιτιού, μπορείς να επισκεφτείς ένα κατάστημα Κωτσόβολος, ή κάνε κλικ εδώ.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη