Ατμοκαθαριστής, η αποστειρωτική δράση του ατμού

by K-Admin 1

 

Για να απαλλαχθείς από το 99,9 των κοινών οικιακών βακτηρίων και να διατηρείς όλες τις επιφάνειες στο σπίτι καθαρές, επιστράτευσε την αποστειρωτική δράση του ατμού, χωρίς κανένα απορρυπαντικό ή άλλο χημικό προϊόν. Εκτοξεύοντας ατμό σε υψηλή πίεση, ο ατμοκαθαριστής είναι η ιδανική οικολογική λύση για να απολυμαίνεις το σπίτι σου σε τακτική βάση, εξολοθρεύοντας τους μικροοργανισμούς και τα ακάρεα από τα δάπεδα, την κουζίνα και το μπάνιο.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία θα βρεις μοντέλα χειρός, με τα οποία θα καθαρίζεις σε βάθος τις βρύσες, τους νιπτήρες, τα πλακάκια, τα παράθυρα, αλλά και τις εστίες της κουζίνας και του δαπέδου. Όπως είναι φυσικό, τα περισσότερα προϊόντα προορίζονται και για τον καθαρισμό των δαπέδων, ενώ διαθέτουν ακροφύσιο χειρός για να μπορείς να απολυμαίνεις και τις υπόλοιπες σκληρές επιφάνειες του σπιτιού.

Επίσης, υπάρχουν ατμοκαθαριστές που δέχονται ειδικό εξάρτημα, ώστε να μπορείς να «φρεσκάρεις» και τα χαλιά σου.

 

 

Ισχύς

Όσα περισσότερα Watt (βατ) διαθέτει ένας ατμοκαθαριστής τόσο πιο ισχυρός είναι. Εκτός από πιο αποτελεσματική απολύμανση των επιφανειών, η ισχύς επηρεάζει και τον χρόνο προθέρμανσης, δηλαδή τον χρόνο που χρειάζεται ο ατμοκαθαριστής για να φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία παραγωγής ατμού και, κατά συνέπεια, να είναι έτοιμος για χρήση. Επομένως, ανάμεσα σε δύο μοντέλα με το ίδιο μέγεθος δεξαμενής νερού, αυτό με τα περισσότερα Watt κατά κανόνα είναι και πιο γρήγορα… ετοιμοπόλεμο.

 

Πίεση ατμού

Η πίεση με την οποία εκτοξεύεται ο ατμός από την κάννη είναι βασική παράμετρος για τη διάσπαση ακόμη και των πιο επίμονων ρύπων, και επομένως την απομάκρυνσή τους από την επιφάνεια. Μετριέται σε bar και εξαρτάται από τον τύπο του ατμοσυστήματος. Στα διαθέσιμα μοντέλα, ξεκινά από τα 2,5 και φτάνει μέχρι τα 6 bar. Πολλά μοντέλα προσφέρουν επίσης έλεγχο της ροής ατμού, για να μπορείς να τη ρυθμίζεις ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας και τον ρύπο που κάθε φορά «αντιμετωπίζεις».

 

 

Χωρητικότητα

Οι ατμοκαθαριστές θερμαίνουν νερό μέσω ενός εσωτερικού θερμαντήρα, μέχρι αυτό να φτάσει  σε σημείο βρασμού και να παραχθεί έτσι ατμός. Επομένως, όλοι διαθέτουν δοχείο νερού, από τη χωρητικότητα του οποίου εξαρτάται πόσο συχνά θα πρέπει να το ξαναγεμίζεις. Όπως είναι φυσικό, τα μοντέλα χειρός έχουν και τα μικρότερα δοχεία, στα 250 ml. Στα μοντέλα που προορίζονται και για τον καθαρισμό δαπέδων, τα δοχεία είναι βέβαια αρκετά μεγαλύτερα, φτάνοντας μέχρι το 1,5 λίτρο.

Θα πρέπει να γνωρίζεις επίσης ότι υπάρχουν ατμοκαθαριστές με συνεχή ρύθμιση παροχής ατμού, ώστε να μπορείς να συμπληρώσεις νερό κατά τη διάρκεια της χρήσης. Αντίθετα, στα μοντέλα που διαθέτουν boiler με βαλβίδα, όταν τελειώσει το νερό πρέπει να απενεργοποιήσεις τη συσκευή και όταν κρυώσει, αφαιρώντας τη βαλβίδα, να προσθέσεις νερό για να συνεχίσεις τον καθαρισμό.

 

Εξοικονόμησε χρήματα καταργώντας τα χημικά

Εκτός από συνώνυμο της απόλυτης υγιεινής, ένας ατμοκαθαριστής θα σου δώσει τη δυνατότητα να μειώσεις τα έξοδα του νοικοκυριού σου, αφού δεν θα χρειάζεται να αγοράζεις πλέον χημικά καθαριστικά. Έτσι, με δεδομένο ότι μία μέση τετραμελής οικογένεια ξοδεύει τον μήνα 90 ευρώ σε είδη καθαρισμού και καλλωπισμού, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), θα μειώσει τη συγκεκριμένη δαπάνη τουλάχιστον κατά 9 ευρώ τον μήνα. Το ποσό αυτό «μεταφράζεται» περίπου σε 108 ευρώ από τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε ετήσια βάση. Μία εξοικονόμηση που σημαίνει πως, ακόμη κι αν επιλέξεις έναν εξελιγμένο ατμοκαθαριστής, ο οποίος κοστίζει γύρω στα 200 ευρώ θα κάνεις απόσβεση της αγοράς σε λιγότερο από 2 χρόνια και το σημαντικότερο δεν θα εισπνέεις εσύ και η οικογένειά σου χημικά.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη