Η τεχνολογία εξελίσσεται για να ενδυναμώνει όλους τους ανθρώπους να ζουν μια καλύτερη ζωή και αυτό φαίνεται στις καινοτομίες και στα νέα προϊόντα που παρουσίασαν μεγάλες και μικρές εταιρείες τεχνολογίας στην CES 2021, για να κάνουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία καλύτερη. Εμείς τα καταγράψαμε και σας τα παρουσιάζουμε… γιατί όλοι είμαστε ίδιοι στις ανάγκες και πρέπει να είμαστε ίσοι και στην τεχνολογία.
Έτσι, όλες οι υπάρχουσες ή και επερχόμενες καινοτομίες όπως, μεταξύ άλλων, συσκευές και λογισμικά ανάγνωσης ή συγγραφής κειμένου, ακουστικά βαρηκοΐας ή και προϊόντα ρομποτικής, είναι σχεδιασμένες με γνώμονα την «προσβασιμότητα».
Στη συνέχεια του άρθρου θα δούμε μερικές από τις πιο σημαντικές καινοτομίες που παρουσιάστηκαν στην CES 2021.
Υποστηρικτικές εφαρμογές για άτομα με προβλήματα όρασης
Aware app
Τα smartphones έχουν εξελιχθεί σε έναν πολύτιμο βοηθό της καθημερινότητα μας. Δεν αποτελεί έκπληξη που πλέον έχουν τη δυνατότητα να βοηθούν χρήστες που είναι τυφλοί ή και άτομα με προβλήματα όρασης να πλοηγούνται με ασφάλεια στο περιβάλλον τους. Η ανανεωμένη έκδοση Aware της Sensible Innovations, προσφέρει μια αναλυτική περιγραφική πλοήγηση για χρήστες με προβλήματα όρασης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετήσουν το τηλέφωνό τους στην τσέπη τους και να ακούν τις ηχητικές υποδείξεις καθώς κινούνται. Ο χρήστης χρησιμοποιεί το μικρόφωνο του κινητού για να μεταφέρει με φωνητική εντολή τον προορισμό του και η εφαρμογή θα τον ενημερώσει πότε έχει φτάσει στον προορισμό του. Το Aware παρέχει επίσης μια ηχητική περιγραφή τοποθεσιών, όπως π.χ. τη διάταξη ενός καταστήματος. Είναι ήδη διαθέσιμη για iOS και σύντομα θα διατεθεί και για Android.
GoodMaps Inc.
Πρόκειται για την τελευταία έκδοση του GoodMaps Explore, μια εφαρμογή πλοήγησης για το smartphone, που χαρτογραφεί το εσωτερικό των κτιρίων. Η εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν προβλήματα όρασης ή υποφέρουν από απώλεια μνήμης. Παρέχει, επίσης, χρήσιμες λειτουργίες καθοδήγησης για τον χρήστη, αλλά και χρήσιμα στοιχεία έκτακτης ανάγκης που θα μπορούν να δουν οι διασώστες μιας υπηρεσίας άμεσης παροχής βοήθειας.
OrCam Read
Το OrCam Read αποτελεί φορητή συσκευή με ενσωματωμένη μία έξυπνη κάμερα που «διαβάζει» απρόσκοπτα κείμενο από οποιαδήποτε εκτυπωμένη επιφάνεια ή ψηφιακή οθόνη. Πρακτικά, πρόκειται για μια handheld συσκευή. Αξιοποιεί μια προηγμένη τεχνολογία OCR (οπτική αναγνώριση χαρακτήρων) με υψηλό δείκτη αναγνώρισης και συνδεσιμότητα Bluetooth για σύνδεση με ηχεία Bluetooth ή ακουστικά Bluetooth.
Με παρόμοια λειτουργία όπως μία συσκευή presenter, ο χρήστης σκανάρει το κείμενο και η συσκευή το μετατρέπει σε ήχο. Είναι ιδανική για χρήστες με θέματα όρασης, δυσκολία στην ανάγνωση ή και μαθησιακές δυσκολίες. Έτσι θα χρησιμοποιήσουν τον χρόνο τους αποτελεσματικά και θα διαβάζουν καλύτερα, γρηγορότερα, ευκολότερα.
Mantis Q40
To Mantis Q40 είναι ένα ασύρματο πληκτρολόγιο Bluetooth με διάταξη QWERTY που ενσωματώνει μια οθόνη Μπράιγ (Braille). Αυτό δίνει στους χρήστες που είναι τυφλοί (ή έχουν προβλήματα όρασης) να χρησιμοποιήσουν τις ευκολίες ενός «παραδοσιακού» πληκτρολογίου, αξιοποιώντας ταυτόχρονα μια συσκευή Μπράιγ. Καθώς πληκτρολογούν, η οθόνη στο κάτω μέρος εμφανίζει άμεσα τις πληροφορίες σε κώδικα Μπράιγ. Έτσι λειτουργεί κι ως πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης.
Η συσκευή μπορεί να συνδεθεί ταυτόχρονα σε έως και πέντε διαφορετικά gadgets μέσω Bluetooth, ενώ περιλαμβάνει σύνδεση USB. Είναι συμβατή με συσκευές Mac, PC και iOS, ενώ σύντομα θα προστεθεί υποστήριξη για Android και Chromebook.
Huject Smart Cane
Το Huject Smart Cane είναι ένα «έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς, το οποίο στην περσινή έκθεση είχε λάβει τιμητικό βραβείο καινοτομίας. Μέσω υπέρυθρων αισθητήρων «αντιλαμβάνεται» τις αποστάσεις, εντοπίζει τα εμπόδια κατά την κίνηση και στέλνει ηχητικό μήνυμα ή και δονήσεις στο κινητό του χρήστη. Αναλύει την απόσταση με τα πόδια του χρήστη και στέλνει τις πληροφορίες στο smartphone. Διαθέτει επίσης σύστημα πλοήγησης μέσω GPS για ασφαλέστερη καθοδήγηση.
Παράλληλα, ο φωτισμός LED πάνω στο μπαστούνι ενημερώνει άλλα άτομα γύρω από τον χρήστη προκειμένου να αποστρέψει απρόσμενα ατυχήματα. Όλες οι ειδοποιήσεις αποστέλλονται τόσο στον χρήστη όσο και στους κηδεμόνες/φροντιστές του μέσω μιας mobile app, αναφέροντας αμέσως εάν ο χρήστης βρίσκεται σε λάθος τοποθεσία ή έχει χαθεί. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή ειδοποιήσεων κινδύνου σε άτομα που βρίσκονται κοντά στο τυφλό άτομο σε περίπτωση επικίνδυνων καταστάσεων. Με αυτό τον τρόπο προστίθεται ακόμη ένα επίπεδο ασφαλείας.
Τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για άτομα με προβλήματα ακοής
Livio Edge AI
Τα ακουστικά βαρηκοΐας Livio Edge AI της Starkey χρησιμοποιούν ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για αυτόματη προσαρμογή των επιπέδων έντασης ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη, όπως αυτόματη ρύθμιση έντασης ήχου ακρόασης κατά τη διάρκεια συνομιλίας σε περιοχή/χώρο με υψηλά επίπεδα θορύβου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συσκευή λαμβάνει υπόψη ακόμα και τις δυσκολίες ακοής που προκαλούνται από τη χρήση μάσκας και το “social distancing”.
Oticon
Το Oticon χρησιμοποιεί ένα μαθηματικό μοντέλο (τεχνητό νευρωνικό δίκτυο) που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και μιμείται τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται τα δεδομένα. Σύμφωνα με την εταιρεία, μπορεί να αναγνωρίζει έως και πάνω από 12 εκατομμύρια πραγματικούς ήχους. Αυτό επιτρέπει στη συσκευή να προσφέρει μια πιο φυσική και ισορροπημένη αναπαράσταση ήχων και είναι σε θέση να επεξεργάζεται την ομιλία σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Μεγαλύτερη προσβασιμότητα μέσω της ρομποτικής τεχνολογίας
Archelis
Το Archelis, από την ομότιτλη ιαπωνική εταιρεία, είναι μία καρέκλα «εξωσκελετός» που επιτρέπει στους χρήστες να αναπαύονται/ κάθονται ενώ ουσιαστικά βρίσκονται σε όρθια θέση. Τα μηχανικά εξαρτήματα τοποθετούνται στα πόδια του χρήστη και αναδιανέμουν το σωματικό βάρος για πιο άνετη στάση. Η εν λόγω συσκευή δεν είναι ιδανική μόνο για άτομα με κινητικά/ ορθοπεδικά προβλήματα, αλλά και για ανθρώπους που στέκονται για πολλές ώρες όρθιοι. Διατίθεται μόνο για εργοστασιακά περιβάλλοντα ή και για εργαζόμενους που στέκονται όρθιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο στο μέλλον σχεδιάζεται η προσαρμογή της τεχνολογίας και για τα δεδομένα άλλων αγορών. Γιατί όχι και γι’ αυτές της αποκατάστασης και της φυσιοθεραπείας.
Blue Frog Robotics
Το είδαμε για πρώτη φορά το 2015, ως το πρώτο «έξυπνο» ρομπότ-βοηθός που προσομοιώνει τα ανθρώπινα συναισθήματα. Το Blue Frog Robotics επέστρεψε με την πιο πρόσφατη, πλήρως αναβαθμισμένη υλοποίηση, στη φετινή CES. Είναι σχεδιασμένο για να προσαρμόζεται και να μαθαίνει διάφορες δουλειές του σπιτιού, αλλά και για να παρέχει επίσης συντροφιά στο σπίτι. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, η νέα έκδοση του Blue Frog Robotics είναι πιο αποτελεσματική στο να προσομοιώνει τα ανθρώπινα συναισθήματα. Χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδανικό σύντροφο-βοηθό για ηλικιωμένους αλλά και παιδιά με αναπηρίες.