Gaming: PC versus Console

by Despoina Sachini

 

Με την έλευση της νέας γενιάς κονσολών (XBOX Series S/X και PlayStation 5) ήρθε ξανά στην επιφάνεια μία παλιά «κόντρα» μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν πώς το gaming ως συνολική εμπειρία είναι ανώτερο στους προσωπικούς υπολογιστές (PC) σε σχέση με οποιαδήποτε κονσόλα (και το αντίστροφο).

Βέβαια, μακάρι η ζωή να ήταν άσπρο – μαύρο και γενικά τόσο απλή! Το τι συμφέρει και το τι μπορεί να ικανοποιήσει κάθε χρήστη είναι σχετικό και εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων. Έτσι, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε κάθε περίπτωση, ενώ πρέπει κανείς να συνυπολογίσει το είδος χρήσης και το διαθέσιμο budget. Ας προχωρήσουμε λοιπόν σε μία μικρή σύγκριση ώστε να δεις τι μπορείς να κερδίσεις επιλέγοντας τη μία συσκευή έναντι της άλλης.

 

 

Τιμή και Διάρκεια Χρήσης

Παραδόξως, οι περισσότερες σύγχρονες κονσόλες δεν είναι τίποτα άλλο παρά custom made εξειδικευμένα PC! Δηλαδή, το hardware, η αρχιτεκτονική τους και όλος ο τρόπος λειτουργίας τους δεν διαφέρει ουσιαστικά από ένα κλασικό desktop ή laptop. Πριν πολλά χρόνια η αρχιτεκτονική των κονσολών ήταν διακριτή και πολύ πιο εξωτική (π.χ. με RISC επεξεργαστές), αλλά τελικά ήταν για όλους πιο πρακτικό το να κινηθούν στην ίδια λογική. Για την ακρίβεια ήταν και πιο εύκολο, γρήγορο και οικονομικό για τους κατασκευαστές, αλλά και τους προγραμματιστές ή τους δημιουργούς βιντεοπαιχνιδιών, να δουλεύουν με περίπου παρόμοιο hardware.

Οπότε, δεν υπάρχει διαφορά στην τιμή; Κι όμως, υπάρχει γιατί οι κονσόλες παράγονται μαζικά στο ίδιο σχέδιο και κατά συνέπεια λόγω οικονομιών κλίμακας είναι φθηνότερες από έναν προσωπικό υπολογιστή με το ίδιο ακριβώς hardware! Επιπρόσθετα, δεν υπόκεινται συχνά σε αναβαθμίσεις υλικού και άρα δεν χάνουν την αξία τους. Ακόμη, δεν χρειάζεσαι συνεχώς να έχεις την τελευταία τους έκδοση. Μάλιστα, είναι value for money και θα σου κρατήσει σε λειτουργία άνετα για 7 τουλάχιστον χρόνια.

Στον αντίποδα, τα PC είναι πιο ακριβά και αναβαθμίζονται συχνότερα και πιο εύκολα (ακόμα και αν δεν είσαι power user). Όμως, με αυτόν τον τρόπο είναι πάντα state of the art και κορυφαία σε gaming επιδόσεις. Απλά, αν ακολουθήσεις τον δρόμο των αναβαθμίσεων το κόστος θα είναι σαφώς μεγαλύτερο. Επίσης, ένα gaming PC έχει συνήθως μικρότερο κύκλο ζωής (ειδικά χωρίς upgrades). Ύστερα, υπάρχουν και εκείνοι που βρίσκουν χαρά με το να βάζουν το χεράκι τους στο hardware!

 

 

Διαθέσιμα videogames

Σε αυτόν τον τομέα τα PC έχουν προβάδισμα. Ειδικότερα, περισσότεροι τίτλοι δημιουργούνται για προσωπικούς υπολογιστές και υπάρχει μεγαλύτερη βιβλιοθήκη παιχνιδιών (τόσο σε κλασική όσο και σε αποκλειστικά ψηφιακή μορφή). Επιπρόσθετα, υπάρχουν επιπλέον gaming υπηρεσίες όπως είναι το Steam, αλλά και δυνατότητα για να παίξεις πολύ παλαιότερα παιχνίδια από άλλες εποχές (π.χ. μέσω emulators).

Από την άλλη, τα λεγόμενα exclusives στις κονσόλες είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με άλλες εποχές, γιατί απλά δεν συμφέρει πλέον έναν δημιουργό να έχει λιγότερες πωλήσεις (έστω και αν αυτές είναι προνομιακές). Για παράδειγμα, κλασικά και πρώην αποκλειστικά παιχνίδια του XBOX ,όπως το Halo. μπορεί πλέον κανείς να τα παίξει μέσω Steam ή να τα κατεβάσει από το Windows Store. Πάντως, αν και υπάρχει διαφορά, οι επιλογές σου είναι πολλές και στις κονσόλες πλέον. Μοναδική εταιρεία που κρατάει έντονα τη fan based βάση της μέσω αποκλειστικών τίτλων είναι η Nintendo (ώστε να διαφοροποιείται και από τους άμεσους ανταγωνιστές της).

 

 

Κόστος Απόκτησης Παιχνιδιών

Αν μιλάμε για τα κλασικά παιχνίδια σε δισκάκια το κόστος είναι σχεδόν το ίδιο σε όλες τις συσκευές. Διαφορά υπάρχει μόνο στα μεταχειρισμένα, όπου για PC η αγορά είναι πιο ώριμη και με πιο καλές τιμές.

Στις καθαρά ψηφιακές κόπιες επίσης δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση. Βέβαια είναι συχνότερες οι εκπτώσεις για κονσόλες και αν πληρώνεις την αντίστοιχη συνδρομή, οι εκπτώσεις αυτές γίνονται ακόμη μεγαλύτερες (π.χ. PS Plus).

Μόνο στις XBOX κονσόλες υπάρχει μία ενδιαφέρουσα διακριτή νέα υπηρεσία το Game Pass, η οποία είναι το αντίστοιχο του Netflix για videogames. Δηλαδή, με μία μηνιαία συνδρομή μπορείς να παίξεις όσα και όποια παιχνίδια θέλεις από μία βιβλιοθήκη με 100+ κορυφαίους τίτλους που ανανεώνεται συχνά. Αν δεν σε ενδιαφέρει να έχεις τα παιχνίδια την κατοχή σου είναι ότι πιο οικονομικό υπάρχει ως λογική για gamers στην αγορά.

Επιπρόσθετα, να ξέρεις ότι αν και με λίγο παλαιότερο hardware οι κονσόλες αποδίδουν εξαιρετικά σε επιδόσεις και τρέχουν παιχνίδια με εκπληκτικά γραφικά, διότι το software βελτιστοποιείται πάνω τους συχνά, περισσότερο σε σχέση με τα PC! Αυτό είναι λογικό γιατί το υλικό τους δεν αλλάζει για πολλά χρόνια και οι προγραμματιστές έχουν εξοικειωθεί πλήρως με αυτό και το αξιοποιούν στο έπακρο.

Ύστερα, να σημειωθεί ότι υπάρχει ακόμα μία κουλτούρα για «σπασμένα» και πειρατικά videogames στα PC. Πέρα από το παράνομο του πράγματος, είναι σαφώς πιο επικίνδυνο και λιγότερο αποτελεσματικό σε σχέση με παλαιότερες εποχές…

 

 

Περιφερειακά

Με τον όρο περιφερειακά γίνεται αναφορά σε οτιδήποτε μπορεί να συνδεθεί στη συσκευή. Να σημειωθεί πρώτα ότι οι κονσόλες πλέον υποστηρίζουν χρήση πληκτρολογίου και ποντικιού, ενώ τα χειριστήριά τους (controllers), παίζουν και σε προσωπικούς υπολογιστές. Ακόμα και έτσι όμως, στα PC είναι διαθέσιμα πολλά περισσότερα περιφερειακά από πολλούς κατασκευαστές για κάθε πιθανή χρήση.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνδυάσεις τη συσκευή σου με μία καλή σύγχρονη υπερυψηλής ανάλυσης και HDR ready τηλεόραση/ μόνιτορ για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

 

Συνδρομές και Υπηρεσίες

Σαν κάτοχος PC σπάνια θα συναντήσεις για PC συνδρομητική υπηρεσία για παιχνίδια! Αυτό ανήκει στην κουλτούρα των κονσολών. Βέβαια, υπάρχει και το αντεπιχείρημα ότι στις κονσόλες η συνδρομή (η οποία είναι ένα μικρό ποσό) οδηγεί σε βελτιστοποιημένες υπηρεσίες και πρόσβαση σε επιπλέον εκπτώσεις και δωρεάν παιχνίδια για μόνιμο κατέβασμα στη συλλογή σου ανά μήνα. Όμως, δεν παύει να είναι ένα είδος συνδρομής.

 

 

Design, Φινίρισμα και Ποιότητα Κατασκευής

Σαφώς η ποιότητα κατασκευής και το φινίρισμα είναι πολύ καλό σε όλες τις νεότερες κονσόλες. Επίσης, ποιοτικά αντέχουν στον χρόνο λόγω του προσεγμένου setup τους. Απλά, οι κάτοχοι PC έχουν περισσότερες επιλογές ακόμα και στο μέγεθος, το χρωματισμό και γενικότερα το design (πέρα από το hardware). Αυτό βέβαια με παραπάνω κόστος και ποτέ στη value for money λογική.

 

Συμπερασματικά, δεν μπορεί κανείς να πει ποιο είδος gaming είναι ανώτερο, αφού οι ανάγκες κάθε χρήστη είναι διακριτές και ιδιαίτερες. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι κονσόλες είναι πιο φθηνές, value for money, απλές στη χρήση και με μεγαλύτερο κύκλο ζωής, ενώ οι προσωπικοί υπολογιστές είναι συνήθως πιο ακριβοί, με περισσότερες επιλογές και hardware που αναβαθμίζεται στην πιο state of the art τεχνολογία κάθε φορά. Τέλος, στην επιλογή παίζει ρόλο ακόμα και το προσωπικό γούστο και οι πρότερες εμπειρίες, ενώ δεν είναι λίγοι οι gamers που ταυτόχρονα έχουν στη συλλογή τους PC και Κονσόλα!

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη