CES 2021: Τι περιμένουμε από την πρώτη “all-digital” CES

by Aggeliki Tsoukana

 

Η μεγαλύτερη και κατά πολλούς σημαντικότερη ετήσια έκθεση τεχνολογίας στον κόσμο θα είναι μια πολύ διαφορετική υπόθεση για το 2021.

Για πρώτη φορά, η 51η CES (Consumer Electronics Show) θα πραγματοποιηθεί χωρίς φυσική παρουσία κόσμου. Θα είναι εξ ολοκλήρου μια ψηφιακή εμπειρία με κολοσσούς από κάθε κλάδο να δίνουν βροντερό παρών στο «ψηφιακό Λας Βέγκας», παρουσιάζοντας καινοτόμες προτάσεις και προϊόντα που υπόσχονται να γίνουν τα επόμενα τεχνολογικά trends.

 

https://www.youtube.com/watch?v=65JrtwtTOdc

 

Ντεμπούτο με 5G

Η CES 2021 θα λάβει χώρα από τις 11 έως τις 14 Ιανουαρίου 2021 και θα ξεκινήσει επίσημα με την πρώτη ομιλία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Verizon Wireless, Hans Vestberg. Η ομιλία θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του 5G και τις σημαντικότερες αλλαγές που θα φέρει στην παγκόσμια κοινότητα, όπως η τηλεϊατρική, η τηλε-εκπαίδευση και άλλα. Ας μη ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το 2020 έπρεπε να είναι η χρονιά που θα αρχίζει να κυριαρχεί η συνδεσιμότητα 5G.

Το λανσάρισμα των πρώτων iPhone με δυνατότητα 5G ήταν ένα σημαντικό βήμα για να δούμε τη σύνδεση υψηλής ταχύτητας να αρχίσει να γίνεται κανόνας. Ωστόσο, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εργάζεται από το σπίτι και δεν βρίσκεται τόσο συχνά εν κινήσει, δεν είχαμε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε τα οφέλη του 5G. Για το λόγο αυτό, φέτος, περιμένουμε ακόμη περισσότερα από πλευράς κατασκευαστών, στο κομμάτι του 5G. Συνεπώς, θα δούμε πολλούς κατασκευαστές να παρουσιάζουν φορητούς υπολογιστές, tablets, smartphones και άλλες έξυπνες συσκευές, με υποστήριξη 5G.

 

 

Έμφαση στο σύγχρονο life-style

Παράλληλα, θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος στο διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things, IoT) και ειδικότερα στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας. Με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας, πολλοί κατασκευαστές και πάροχοι λύσεων IoT επικεντρώθηκαν στην παροχή νέων υπηρεσιών και προϊόντων που προορίζονται για καλύτερη και πιο αποτελεσματική πρόληψη.

Είτε πρόκειται για νέα wearables που ευνοούν το “social distasting” είτε για υπολογιστές και φορητές συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσουν αυξημένες θερμοκρασίες σώματος ή και αν συμμορφωνόμαστε με τους υγειονομικούς κανόνες, αναμένουμε πολλές νέες ΙοΤ συσκευές και υπηρεσίες, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις που θέλουν να προστατεύσουν τους υπαλλήλους και τους πελάτες τους.

Επιπλέον, ένα αποτελεσματικό setup για εργασία από το σπίτι απαιτεί πολλά περισσότερα από έναν υπολογιστή. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε μια νέα σειρά προϊόντων που θα επικεντρώνεται στην τηλεργασία, όπως νέα PC monitors. Για παράδειγμα, πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να θέλουν πρόσβαση σε μεγαλύτερη οθόνη για να επεκτείνουν την επιφάνεια εργασίας τους στο laptop.

Άλλες συσκευές που είναι πιθανό να αποκτήσουν μεγαλύτερη προβολή στη φετινή CES είναι πιο σύγχρονα Wi-Fi routers, dock stations, web κάμερες και μικρόφωνα, μέχρι ειδικές συσκευές τηλεδιάσκεψης, για εργαζόμενους που θέλουν να χρησιμοποιούν αντίστοιχες εφαρμογές (π.χ. Zoom, WebEx) σε ξεχωριστή συσκευή από τον υπολογιστή τους.

Εννοείται ότι περιμένουμε πολλές παρουσιάσεις με νέες καινοτομίες για το κομμάτι του σύγχρονου smart home, όπως νέους αισθητήρες και υπηρεσίες ή και νέες έξυπνες οικιακές συσκευές.

 

 

Νέες καινοτομίες στους τομείς εικόνας και ήχου

Με μεγάλους κατασκευαστές να δίνουν βροντερό «παρών» στη φετινή έκθεση, όπως, μεταξύ άλλων, οι LG, Sony, Samsung, Panasonic, Harman-Kardon και JBL, αναμένονται πολλές αποκαλύψεις στους τομείς εικόνας και ήχου.

Η έλευση των τηλεοράσεων 8K Ultra HD υπόσχονται να φέρουν επανάσταση στην τηλεόραση. Η υπερ-υψηλή ανάλυση συνδυάζεται με προηγμένες τεχνολογίες θέασης που θα δώσουν στους καταναλωτές μια ιδέα από πραγματικά συναρπαστικές εμπειρίες προβολής.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο για το 2021 είναι τα πιο πρόσφατα προϊόντα ψυχαγωγίας της LG όπως LG OLED, LG NanoCell, NEXTGEN TVs and TONE Free earbuds. Από την άλλη, η Samsung ετοιμάζει νέες προτάσεις QLED τηλεοράσεων για το 2021, την ίδια στιγμή που η Panasonic βρίσκεται πίσω από μερικές από τις κορυφαίες τηλεοράσεις του 2020, οπότε περιμένουμε πολλά περισσότερα στη CES 2021.

Το ντεμπούτο της Sony στη φετινή CES αναμένεται να γίνει στις 11 Ιανουαρίου, με την εταιρεία να υπόσχεται πολλά νέα προϊόντα μέσα στις πρώτες εβδομάδες του χρόνου. Αναμένουμε νέες τηλεοράσεις ενώ το PS5 θα έχει αναμφίβολα πρωταγωνιστικό ρόλο. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να δούμε πολλές αποκαλύψεις προϊόντων ήχου, όπως αναλυτική παρουσίαση των true wireless ακουστικών Sony WF-1000XM4.

 

Η μάχη των foldable smartphones

Το 2020 είδαμε το λανσάρισμα των πρώτων foldable smartphones. Μετά τη Samsung, υπήρξαν πολλές εταιρείες που ρίχτηκαν στη μάχη των foldables και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε ό,τι αφορά στη φετινή CES, πάντως, οι τελευταίες φήμες λένε ότι στις 14 Ιανουαρίου θα δούμε τα επόμενα smartphones της σειράς Galaxy S, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις για νέες αναδιπλούμενες συσκευές Galaxy Z. Αν και αυτό έρχεται σε αντίθεση με το συνηθισμένο χρονοδιάγραμμα της Samsung, που θέλει την κυκλοφορία των νέων Galaxy S στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

 

Νέες ανακοινώσεις από Intel, AMD, Nvidia

Intel και AMD ετοιμάζουν τις δικές τους ανακοινώσεις, με την πρώτη μάλιστα να κάνει πολλαπλές παρουσιάσεις μεταξύ 11 και 12 Ιανουαρίου.

Η Intel έχει ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζει να διαθέσει τους επεξεργαστές Tiger Lake vPro στο ευρύ καταναλωτικό κοινό (μέσα από νέα laptops), νέους επεξεργαστές Rocket Lake για gaming desktops και επεξεργαστές Ice Lake ειδικά για servers στις αρχές του 2021. Επιπλέον, αναμένονται ανακοινώσεις για νέες διακριτές κάρτες γραφικών με το Iris Xe Max για φορητούς υπολογιστές και GPU Intel Server.

Η Διευθύνων Σύμβουλος της AMD Lisa Su συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών ομιλητών στη CES 2021 στις 12 Ιανουαρίου. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Su θα παρουσιάσει νέες προτάσεις γύρω από την αρχιτεκτονική Zen 3. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει μια νέα σειρά επεξεργαστών Ryzen για laptops και επεξεργαστών EPYC 3ης γενιάς για servers. Κι όλα αυτά, λίγο μετά το λανσάρισμα δύο νέων καρτών γραφικών Radeon που βασίζονται στη νέα αρχιτεκτονική RDNA 2.

Σε ό,τι αφορά στην Nvidia, δεν είχε τόσο μεγάλη παρουσία στη περσινή CES, αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει φέτος. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει να μεταδώσει μια ειδική εκδήλωση με τίτλο “GeForce RTX: Game On” στις 12 Ιανουαρίου.

Η Nvidia διαθέτει τώρα τέσσερις κάρτες GeForce RTX 30 series, με ναυαρχίδες τις RTX 3090 και GeForce RTX 3080, πράγμα που εγείρει πολλά ερωτήματα ως προς το τι ετοιμάζει να μας παρουσιάσει στο επερχόμενο event. Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη τις τελευταίες φήμες, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια νέα RTX 3060 ή και μία RTX 3080 Ti.

 

 

Πληθώρα νέων laptop

Κάθε χρόνο στη CES, πολλοί από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές υπολογιστών παρουσιάζουν νέα προϊόντα (με εξαίρεση την Apple και τη Microsoft), με έμφαση στις φορητές προτάσεις. Στη CES 2021 περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο κομμάτι των laptops. Σε αυτό, «βοήθησε» η μεγάλη αύξηση της ζήτησης φορητών υπολογιστών για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση. Για την ακρίβεια, η εργασία ή η εκπαίδευση στο σπίτι συνήθως συνεπάγεται μετακίνηση μεταξύ δωματίων κατά τη διάρκεια της ημέρας, γι’ αυτό είναι απαραίτητη τουλάχιστον μία φορητή συσκευή. Επομένως, θα πρέπει να περιμένουμε έμφαση σε χαρακτηριστικά που διευκολύνουν την απομακρυσμένη εργασία/εκπαίδευση, όπως πιο ελαφρύς σχεδιασμός, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, βελτιωμένες κάμερες, μικρόφωνα και ηχεία για συνεργασία.

Παρόλο που η CES δεν εστιάζει στο gaming, οι λάτρεις των video games δε θα μείνουν παραπονεμένοι. Εταιρείες όπως η Razer και η ASUS ετοιμάζουν νέα gaming laptops, την ίδια στιγμή που οι κατασκευαστές οθονών αντιλαμβάνονται τη σημασία του υψηλού ρυθμού ανανέωσης (Hz) για το διαρκώς αυξανόμενο και ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό των ανταγωνιστικών online games. Μάλιστα, η Asus ήταν από τις πρώτες εταιρείες που λανσάρισαν οθόνη με ρυθμό ανανέωσης 360 Hz.

 

Φαντάσου ότι όλα τα παραπάνω είναι μια μικρή μόνο αναφορά στις ανακοινώσεις που θα μας απασχολήσουν στη CES 2021 αφού στη φετινή έκθεση θα συναντήσουμε σχεδόν όλους τους κατασκευαστές τεχνολογίας καθώς και όλες τις κατηγορίες gadget, πολλά από τα οποία είναι εντελώς ασυνήθιστα.

Μείνε συντονισμένος στο Kblog για όλες τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις από το επερχόμενο event και δεν πρόκειται να χάσεις τίποτα!

Μπορείς να δεις ακόμη