Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Γνωρίστε τους αθλητές μας

by Aggeliki Tsoukana

 

Η Ελληνική αποστολή είναι έτοιμη για την αναχώρησή της για το Πεκίνο της Κίνας, προκειμένου να παρευρεθεί στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022. Όλη η ομάδα, οι αθλητές και οι προπονητές αναχωρούν για την Κίνα με στόχο μια καλή και ικανοποιητική πορεία στους αγώνες και γιατί όχι, η επιστροφή τους να συνοδευτεί και με μετάλλια. Αρχηγός της Ελληνικής αποστολής είναι ο Δημοσθένης Γυρούσης και αναπληρωτής αρχηγός ο Στράτος Καρέτος. Προπονητές του δρόμου αντοχής είναι οι Χρήστος Τίτας και Τιμολέων Τσουρέκας, ενώ προπονητές του αλπικού σκι είναι οι Στέργιος Πάππος και Αλέξανδρος Τσακνάκης. Οι αθλητές που ολοκληρώνουν την Ελληνική ομάδα είναι η Μαρία Ντάνου αθλήτρια του δρόμου αντοχής, η Νεφέλη Τίτα, αθλήτρια του δρόμου αντοχής, η Μαρία Ελένη Τσιόβολου αθλήτρια του αλπικού σκι, ο Ιωάννης Αντωνίου αθλητής του αλπικού σκι και τέλος ο Απόστολος Αγγέλης αθλητής του δρόμου αντοχής. Ας γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα τους αθλητές της ελληνικής αποστολής.

 

 

Μαρία Ντάνου

Η Μαρία Ντάνου είναι Ελληνίδα αθλήτρια του δρόμου(σκι) αντοχής. Γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1990 στη Βέροια, ενώ μετέπειτα σπούδασε Οικονομική Επιστήμη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου και αποφοίτησε το 2012. Σε μικρή ηλικία επέλεξε τον δρόμο του αθλητισμού συμμετέχοντας για πρώτη φορά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Vancouver 2010 και Pyeong Chang 2018. Έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών Liberec 2009 αλλά και σε 3 Παγκόσμια πρωταθλήματα Νέων, το 2008 το 2009 και το 2011. Έχει κατακτήσει την 1η και την 3η θέση σε Βαλκανικό κύπελλο ενώ έχει στεφθεί 6 φορές πανελλήνια πρωταθλήτρια. Η κοινωνική της προσφορά είναι αξιοσημείωτη καθώς έχει συμμετάσχει στη Λαμπαδηδρομία του Ρίο 2016 Olympics στην Αθήνα ενώ επιπλέον λαμβάνει μέρος σε δημόσιες ομιλίες απευθυνόμενη σε νεαρά παιδιά, παροτρύνοντάς τα να ακολουθήσουν τον δρόμο του αθλητισμού και όχι μόνο. Ζει και εργάζεται στη Λοζάνη της Ελβετίας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξιφασκίας ενώ επιπλέον θα είναι η φετινή σημαιοφόρος για την Ελληνική αποστολή στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες.

 

Απόστολος Αγγέλης

Ο Απόστολος Αγγέλης γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1993 στα Ιωάννινα. Είναι αθλητής του ΕΟΣ Μετσόβου και ξεκίνησε να ασχολείται με το σκι στην ηλικία των 11 ετών. Αποτελεί μέλος της Εθνικής ομάδας από το 2008 στο άθλημα του δίαθλου στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό των Ολυμπιακών αγώνων. Ο Απόστολος Αγγέλης μαζί με τη Μαρία Ντάνου θα αποτελέσουν τους σημαιοφόρους στην Τελετή Έναρξης των Χειμερινών Αγώνων του Πεκίνο. Ο Αγγέλης έχει σημειώσει αρκετές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Έχει τερματίσει 1ος στους Βαλκανικούς αγώνες του 2015, 2017 και του 2019, 9ος στο Παγκόσμιο κύπελλο αντρών Ρόλλερσκι 2013, 5ος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων Ρόλλερσκί 2013, 9ος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα αντρών Ρόλλερσκί 2015 και 10ος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών αντοχής 2015. Οι συμμετοχές του είναι αρκετές σε Ολυμπιακούς αγώνες, πρωταθλήματα εφήβων και αρκετές ακόμη διοργανώσεις.

 

 

Ιωάννης Αντωνίου

Ο Ιωάννης Αντωνίου γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1995 στη Λαμία. Από πολύ μικρή ηλικία κατάφερε να ξεχωρίσει και να καταταχθεί ανάμεσα στους καλύτερους αθλητές της αλπικής χιονοδρομίας. Εξαιρετικός αθλητής, με αξιοσημείωτες επιδόσεις ξεκίνησε την ενασχόληση του με το σκι μόλις στην ηλικία των 4 ετών. Είναι ενεργό μέλος της Εθνικής Ελλάδας Ανδρών Χιονοδρομίας, από το 2011. Έχει σημειώσει σημαντικές διακρίσεις στην πορεία της καριέρας του. Κατέκτησε την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Roccaraso της Ιταλίας στην κατηγορία εφήβων GS και SL, ενώ πήρε την 6η θέση στο Roccaraso στο SG στην κατηγορία εφήβων γεννημένων το 1995 & 1996. Σε Ολυμπιακό επίπεδο έχει λάβει την 50η θέση στο Πανευρωπαϊκό Χειμερινό Φεστιβάλ Νέων στη Ρουμανία το 2013 και την 46η θέση στη Χειμερινή Ολυμπιάδα Pyeong Chang 2018 στο αγώνισμα του Γιγαντιαίου Σλάλομ.

 

 

Νεφέλη Τίτα

Η Νεφέλη Τίτα είναι Ελληνίδα αθλήτρια του δρόμου αντοχής. Γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου στη Φλώρινα όπου και ζει μέχρι σήμερα. Αγωνίζεται στο σύλλογο ΑΟ Φλώρινας. Με προπονητή στη χιονοδρομία τον πατέρα της Χρήστο Τίτα ξεκίνησε την ενασχόληση της με το σκι όταν ήταν 4 ετών. Παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει καταφέρει να κατακτήσει πανελλήνιες νίκες και διακρίσεις στη χιονοδρομία με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών στο Seefeld της Αυστρίας το 2019. Για μικρή διαφορά η Νεφέλη Τίτα έχασε το χάλκινο μετάλλιο καθώς τερμάτισε 4η στα 5χλμ. κλασικής τεχνικής με χρόνο 19:52.2.

 

 

Μαρία Ελένη Τσιόβολου

Η Μαρία Ελένη Τσιόβολου είναι γεννημένη στις 7 Ιανουαρίου του 2001 στον Βόλο. Εμπνευσμένη από τον αδερφό της Σταύρο ξεκίνησε να κάνει σκι όταν ήταν ακόμη 7 ετών. Με τον μέχρι τώρα προπονητή της Αλέξανδρο Τσακνάκη η Μαρία Ελένη έχει καταφέρει πολύ σημαντικά πράγματα στο αλπικό σκι. Είναι κυπελλούχος Ελλάδος τα 4 τελευταία χρόνια στην κατηγορία U16 και πανελληνιονίκης επίσης στο Σλάλομ και Γιγαντιαίο Σλάλομ ,εκτός από το 2015 όπου έχασε τη νίκη στο Σλάλομ λόγω πτώσης. Σε 13 αγώνες Σλάλομ έχει κατακτήσει 10 φορές την 1η θέση και 2 την 2η. Σε 11 αγώνες Γιγαντιαίου Σλάλομ έχει πάρει 10 φορές την 1η θέση και 1 φορά την 3η. Οι επιδόσεις της είναι εξαιρετικές με τη διάκριση της στη 2η θέση στο Γιγαντιαίο Σλάλομ στην Vratna της Σλοβακίας να ξεχωρίζει.

 

Μπορείς να δεις ακόμη