Πόση RAM χρειάζομαι στο smartphone μου;

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Ίσως να έχεις συνηθίσει να κρίνεις την ισχύ ενός υπολογιστή με βάση την ποσότητα της RAM που διαθέτει. Αυτό είναι ένα καλό κριτήριο κατά την αγορά ενός Laptop ή desktop PC, αλλά στα smartphones δεν συμβαίνει το ίδιο.

Αν είσαι ενθουσιώδης χρήστης ή και θέλεις να αξιοποιήσεις στο έπακρο το κινητό σου, πρέπει να κάνεις μια μικρή έρευνα αγοράς για να εντοπίσεις τη «χρυσή τομή». Δηλαδή, να βρεις το smartphone που έχει ακριβώς όσα χρειάζεσαι και βρίσκεται ακριβώς στο budget σου.

Στη συνέχεια του άρθρου θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη μνήμη RAM στα smartphones, ώστε να κάνεις την κατάλληλη για σένα επιλογή.

 

Ο ρόλος της RAM

Συνοπτικά, “RAM” είναι η μνήμη που λαμβάνει δεδομένα από τον επεξεργαστή και το κύκλωμα γραφικών. Τα δεδομένα αυτά τα διατηρεί για σύντομη αποθήκευση ή τα δρομολογεί σε άλλα μέρη του κινητού που τα χρειάζονται. Η RAM είναι απαραίτητη όχι μόνο για την εύρυθμη λειτουργία του κινητού συνολικά, αλλά και για να έχεις απροβλημάτιστο multitasking.

 

Ποσότητα RAM vs Ταχύτητα

Όσο μια εφαρμογή τρέχει, από κειμενογράφο μέχρι video game, τοποθετεί δεδομένα στη RAM. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να τα ζητήσει πίσω για περεταίρω επεξεργασία σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Πρέπει η RAM να είναι αρκετά γρήγορη για να ανταποκριθεί στα αιτήματα του κάθε επεξεργαστή ή κυκλώματος γραφικών. Επίσης πρέπει να είναι και μεγάλη, ώστε να μπορεί να αποθηκεύει πολλά δεδομένα.

Ένα πακέτο δεδομένων που βρίσκεται στη μνήμη RAM, δεν πρέπει να καθυστερήσει να προσπελαστεί. Δηλαδή μια μεγάλη RAM με μικρή ταχύτητα δεν είναι πλεονέκτημα. Δεν υπάρχει νόημα στο να αποθηκεύεις κάτι και μετά να μην μπορείς να το ανακτήσεις γρήγορα όταν πρέπει. Επομένως, όσο μεγαλύτερη είναι η RAM τόσο ταχύτερη πρέπει να είναι.

Από την άλλη πλευρά όμως, δεν είναι ιδιαίτερα καλό να έχεις ταχύτατη και μικρή RAM. Γιατί θα γεμίσει γρήγορα και το σύστημα θα αναγκαστεί να αδειάσει κάποια δεδομένα της για να χωρέσει τα καινούρια. Η πληροφορία όμως που θα «χαθεί», μετά από ελάχιστο χρόνο θα ζητηθεί πίσω από τον επεξεργαστή. Η RAM δεν θα έχει την πληροφορία και θα πρέπει να την ξανα-αποθηκεύσει. Άρα θα σβήσει άλλα δεδομένα για να κάνει χώρο. Ένας φαύλος κύκλος που κάνει το κινητό σου να «σέρνεται».

 

 

Είναι τόσο απλό;

Πρακτικά, το τεχνικό κομμάτι του θέματος δεν είναι τόσο απλό. Όταν, όμως, λάβεις υπόψη τις πραγματικές σου ανάγκες, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο ξεκάθαρα. Για παράδειγμα, λίγη RAM πολύ πιθανό να σημαίνει «λιγότερη από όση χρειάζεσαι». Είναι δύσκολο να ορίσεις μια χωρητικότητα που θα ήταν αντικειμενικά λίγη. Πάντως είναι κοινή αποδοχή πως οτιδήποτε κοντά στα 3GB είναι πλέον η ελάχιστη ποσότητα για ικανοποιητική τυπική χρήση, που ξεπερνά κατά πολύ το «θέλω ένα κινητό για να κάνω κλήσεις, στέλνω μηνύματα SMS, Viber».

Το 1GB σε smartphones είναι τόσο ξεπερασμένο που, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα ικανοποιήσει ακόμα και απλό χρήστη. Έτσι, καλό είναι να γνωρίζεις πως οι χωρητικότητες για ικανοποιητικές επιδόσεις ξεκινούν πλέον από τα 4GB RAM.

Στην εξίσωση μπαίνει και η αποδοτικότητα του επεξεργαστή. Ωστόσο σε κάθε κινητό που βγήκε στην αγορά από το 2017 και μετά, ο επεξεργαστής είναι άριστα ταιριαστός με τη RAM που το συνοδεύει. Με άλλα λόγια, τετραπύρηνοι, εξαπύρηνοι, ή οκταπύρηνοι επεξεργαστές, συνοδεύονται και από την κατάλληλη μνήμη RAM, για βέλτιστες επιδόσεις.

 

Πώς να διαλέξω στην πράξη τι χρειάζομαι;

Όπως προαναφέρθηκε, όταν λάβεις υπόψη τις πραγματικές σου ανάγκες, θα καταλήξεις πιο εύκολα στην ποσότητα μνήμης RAM που χρειάζεσαι. Συνοπτικά, λοιπόν, για απλές καθημερινές χρήσεις μην πας σε λιγότερα από 3GB. Θα μπορείς να τρέχεις εφαρμογές και να έχεις αξιοπρεπές multitasking χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις. Αν μπορείς στόχευσε για τα 4GB, που θα σου δώσουν άλλο «αέρα». Σίγουρα, η εμπειρία χρήσης  θα είναι πιο άνετη και γρήγορη σε σχέση με ένα κινητό με μνήμη RAM 2GB.

Σε κάθε περίπτωση, το πλεονέκτημα με τη μνήμη RAM είναι πως δεν επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις όταν είναι περισσότερη από όση χρειάζεται. Όπως, όμως, και με τα υπόλοιπα σημαντικά χαρακτηριστικά ενός κινητού (οθόνη, επεξεργαστής, κάμερα), μπορεί να επηρεάσει το κόστος της συσκευής.

 

 

Mobile games και Ψηφιακοί βοηθοί

Επειδή τα video games και οι ψηφιακοί βοηθοί συνεχίζουν να αποτελούν απαιτητικές εφαρμογές, μη διστάσεις να εξετάσεις την αγορά ενός smartphone με 6GB μνήμης RAM. Αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι με νέες ιδέες και τεχνολογίες θα τα χρειαστείς. Ακόμα και video editing μπορείς να κάνεις με άνεση στα 6GB.

Σε ό,τι αφορά στο gaming, αν σου αρέσει να παίζεις όλους τους τελευταίους τίτλους παιχνιδιών στο κινητό σου, τότε πολύ πιθανό να χρειάζεσαι ένα μοντέλο με μεγάλη οθόνη (6 ίντσες και άνω). Σε αυτή την περίπτωση, η αγορά ενός smartphone με μνήμη RAM από 8GB και άνω δε θα ήταν καθόλου υπερβολή.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: desktop PC, laptop, smartphone.

Μπορείς να δεις ακόμη