Τα μυστικά της μαγειρικής στον ατμό!

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Η μαγειρική στον ατμό δεν φημίζεται για τη νοστιμιά της, όμως εξασφαλίζει ελαφρύ και υγιεινό φαγητό που ενδείκνυται για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Ωστόσο τα οφέλη είναι πολλά περισσότερα γι’ αυτό αξίζει ν’ ανακαλύψεις τα μυστικά της για να της δώσεις έξτρα νοστιμιά άλλα και τη θέση που της αξίζει στη διατροφή σου.

 

 

Γιατί να προτιμήσεις το μαγείρεμα στον ατμό

  • Γιατί οι πρώτες ύλες που μαγειρεύονται κατ’ αυτό τον τρόπο διατηρούν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους, τις βιταμίνες και τα μέταλλα, αλλά κι όλη τους τη γεύση ατόφια.
  • Γιατί παραμένουν ζουμερές, κρατώντας όλα τα υγρά τους που δεν τ’ αποβάλλουν, όπως συμβαίνει με το ψήσιμο.
  • Γιατί θες να χάσεις βάρος και χρειάζεσαι ελαφριά κι υγιεινά γεύματα χωρίς να ψήνεσαι με τις ώρες πάνω από σχάρες και φούρνους.
  • Γιατί είναι μια εύκολη και κυρίως γρήγορη διαδικασία, αφού χρειάζονται από 5 έως 30 λεπτά μαγειρέματος, ανάλογα με το είδος της τροφής κι ακόμη μικρότερο χρόνο προετοιμασίας.
  • Γιατί δεν έχεις το φόβο μήπως κάψεις το φαγητό.
  • Γιατί έχεις σημαντική οικονομία στην ενέργεια που καταναλώνεις κατά το μαγείρεμα και στο λογαριασμό του ρεύματος φυσικά.

 

Τι να μαγειρέψεις στον ατμό;

Σχεδόν τα πάντα μπορούν να μαγειρευτούν στον ατμό, ωστόσο οι τροφές που μαγειρεύονται ιδανικά στον ατμό είναι όλα τα λαχανικά και τα χόρτα, κάποια φρούτα, το ρύζι, τα ψάρια, οι γαρίδες, τα οστρακοειδή, το φιλέτο από κοτόπουλο και γαλοπούλα, το μοσχαρίσιο και χοιρινό φιλέτο, τα μπιφτέκια.

 

Τι σκεύη θα χρειαστείς

Ηλεκτρικό ατμομάγειρα

Είναι η ασφαλέστερη και πιο σίγουρη μέθοδος. Στην αγορά υπάρχουν διάφορες μάρκες και μοντέλα που δίνουν το πλεονέκτημα της ταυτόχρονης παρασκευής διαφορετικών υλικών καθώς διαθέτουν διαφορετικά επίπεδα και καλάθια. Κάποιες απ’ αυτές έχουν και θήκες αυγών και ειδικό μπολ για ρύζι.

 

Τρυπητά σκεύη ατμού για την κατσαρόλα

Μπορείς να μαγειρέψεις στον ατμό χρησιμοποιώντας κατσαρόλα και κάποιο από τα ειδικά σκεύη με τρύπες που προσαρμόζονται εύκολα κι απλά πάνω της. Επίλεξε ανάμεσα σε τρυπητά σκεύη με λαβές που εφαρμόζουν στις κατσαρόλες σου και σε ειδικά καλαθάκια για μαγείρεμα στον ατμό, ανοξείδωτα, μπαμπού, ή σιλικόνης που είναι και πτυσσόμενα για να εφαρμόζουν σε διαφορετικού μεγέθους κατσαρόλες. Επειδή το σφράγισμα του σκεύους είναι πολύ σημαντικό για να μην διαφεύγει ο ατμός, επίλεξε σκεύη που θα εφαρμόζουν καλά στην κατσαρόλα και θα κλείνουν ερμητικά είτε με το καπάκι της, είτε με δικό τους καπάκι.

 

Μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα

Η κατσαρόλα που θα προσαρμοστεί πάνω της το ειδικό τρυπητό σκεύος πρέπει να είναι μεγάλη για να χωράει αρκετή ποσότητα υγρών, να είναι βαθιά ώστε να υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο καλαθάκι και στα υγρά που βράζεις για να παραχθεί ο ατμός, ενώ δεν θα πρέπει να είναι πολύ φαρδιά για να μην εξατμίζονται γρήγορα τα υγρά.

 

 

Τα μυστικά του μαγειρέματος στον ατμό

Χρόνοι μαγειρέματος

Ο χρόνος που απαιτείται για να μαγειρευτεί κάθε υλικό διαφέρει κι έχει σχέση και με το σκεύος που χρησιμοποιείς.

  • Ολόκληρο ψάρι: περίπου 15 λεπτά
  • Φιλέτα ή φέτες ψαριών: 5-15 λεπτά ανάλογα με το βάρος τους
  • Γαρίδες: 4 λεπτά περίπου
  • Οστρακοειδή: 10-12 λεπτά περίπου, ανάλογα με το μέγεθός τους
  • Φιλέτα κοτόπουλου και γαλοπούλας: 20 λεπτά περίπου
  • Χοιρινά και μοσχαρίσια φιλέτα: 15 λεπτά περίπου
  • Λαχανικά και τα χόρτα: 5 έως 20 λεπτά περίπου (εδώ οι χρόνοι μαγειρέματος διαφέρουν και κυμαίνονται ανάλογα με το πόσο σκληρά τα θες)

 

Προετοιμασία υλικών

Είναι σημαντικό όλα τα κομμάτια, οποιουδήποτε είδους (κρέας, λαχανικό κλπ.) να είναι κομμένο στο ίδιο περίπου μέγεθος έτσι ώστε να έχεις ταυτόχρονο μαγείρεμα σ’ όλα τα κομμάτια, γιατί διαφορετικά άλλο θα μείνει ωμό, κι άλλο μαγειρεμένο.

 

Μην ανοιγοκλείνεις το καπάκι του σκεύους

Εκτός του ότι διατρέχεις κίνδυνο εγκαύματος κάθε φορά που ανοίγεις το σκεύος κι απελευθερώνεται ο ατμός, παράλληλα η θερμοκρασία του ατμομάγειρα πέφτει, μ’ αποτέλεσμα να παρατείνεται ο απαιτούμενος χρόνος μαγειρέματος.

 

Αρωμάτισε το νερό που βράζει

Έτσι το φαγητό μαγειρεύεται μ’ αρωματικούς ατμούς, αρωματίζεται και το ίδιο και μπορεί ν’ απογειωθεί γευστικά. Αντί, λοιπόν, να χρησιμοποιήσεις σκέτο νερό στη συσκευή, του προσθέτεις κάποιο ζωμό, κρασί, ή μπύρα και δημιουργείς αρωματικό ατμό που προσθέτει νοστιμιά στα υλικά που μαγειρεύεις. Μπορείς επίσης να του προσθέσεις θυμάρι, δάφνη, δεντρολίβανο, τζίντζερ, μπαχάρι, γλυκάνισο, φλούδες εσπεριδοειδών και σκόρδο.

 

Συνόδευσε με εύγεστες σάλτσες

Υπάρχουν πολύ νόστιμες κι ελαφριές σάλτσες που μπορείς να φτιάξεις για να συνοδεύσεις τα βρασμένα στον ατμό υλικά σου. Για παράδειγμα κάποιο λαδολέμονο με λίγο μέλι και μουστάρδα, μια σάλτσα με γιαούρτι και ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά, σάλσα με ψιλοκομμένα λαχανικά, μια σάλτσα ωμής ντομάτας με ξυσμένη ντομάτα ανακατεμένη με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και βασιλικό.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη