Diablo Immortal: Η mobile έκδοση από τη Blizzard

 

Μία από τις πλέον αγαπημένες αμερικάνικες εταιρείες ανάπτυξης και διανομής βιντεοπαιχνιδιών, η Blizzard (τμήμα της Activision Blizzard) προχώρησε σε πολύ σημαντικές ανακοινώσεις λίγες μέρες πριν. Συγκεκριμένα αποφάσισε να δημιουργήσει μία mobile έκδοση για το δημοφιλέστατο Diablo. Αυτό έγινε με κάθε επισημότητα και συνοδεύτηκε από ένα cinematic και ένα gameplay trailer. Μάλιστα, η ίδια η εταιρεία φαίνεται πως μελλοντικά θα εστιάσει πρωτίστως στο mobile gaming και αυτό σημαίνει μία μεγάλη αλλαγή στη στρατηγική της μετά από πολλά χρόνια.

Οι πρώτες αντιδράσεις δεν φάνηκε να ήταν θετικές, ενώ εξαιρετικά αρνητικός ήταν και ο αντίκτυπος στους fan της σειράς Diablo.

 

 

Diablo Immortal 

Το νέο Diablo (Diablo Immortal) θα είναι ένα online multiplayer action role-playing βιντεοπαιχνίδι σχεδιασμένο για φορητές συσκευές με λειτουργικό Android ή iOS (κινητά ή τάμπλετ). Η ιστορία θα εξελίσσεται μεταξύ των γεγονότων του Diablo II και III, αν και σαν «αίσθηση» και gameplay μάλλον θα θυμίζει περισσότερο το III. Θα παίζεται μέσω touchscreen (με τη βοήθεια virtual controls).  Kάποια βασικά στοιχεία θα παραμείνουν αναλλοίωτα όπως για παράδειγμα η δυνατότητα επιλογής μεταξύ κατηγοριών (class) χαρακτήρων με διαφορετικές ιδιότητες (Barbarian, Wizard, Monk, Crusader, Necromancer και Demon Hunter). Πάντως, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η επίσημη ημερομηνία έκδοσης αν και φήμες λένε ότι θα γίνει πριν το τέλος του 2019.

 

 

Τα μελλοντικά σχέδια 

Τα στελέχη της εταιρείας διαμηνύουν με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ότι η στροφή στο mobile gaming είναι στρατηγική επιλογή και θα γίνει είτε με αυτόνομους τίτλους, είτε μέσω συνεργασίας με άλλες εταιρείες. Έτσι πιθανότατα άλλα δημοφιλή παιχνίδια όπως τα Warcraft, Starcraft και Overwatch θα ακολουθήσουν την πορεία του Diablo.

Ο Allen Adham ως executive producer ήταν ακόμα πιο απόλυτος έως και πιο κυνικός, αφού υποστήριξε πως το μέλλον είναι προφανώς το gaming σε πάσης φύσεως mobile συσκευές, ενώ ειδικά για περιοχές όπως η Ασία η στροφή αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική επιβίωση της εταιρείας. Επίσης θεώρησε πως οι αντιδράσεις των fan του Diablo ήταν υπερβολικές.

Εν ολίγοις Blizzard goes mobile κι αυτό είναι πλέον γεγονός.

 

 

Η απήχηση των αλλαγών

Οι αντιδράσεις είναι πραγματικά πολλές κι έντονες. Ίσως και να επηρέασαν την πτώση της μετοχής της Blizzard (αν και τα τελευταία χρόνια είχαν παρατητηθεί προβλήματα και γενικά μία καθόλου ανοδική πορεία). Σαφώς οι οπαδοί του Diablo περίμεναν από μία ιστορική και πολυβραβευμένη εταιρεία κάποια πιο εντυπωσιακή ανακοίνωση (ίσως και τη δημιουργία του Diablo IV). Άλλωστε, πάντα θα υπάρχουν οι πιο hardcore gamers που για διάφορους λόγους θα σνομπάρουν τα βιντεοπαιχνίδια που είναι αποκλειστικά σχεδιασμένα για smartphone και tablet.

Από την άλλη όμως η πραγματικότητα είναι μάλλον αμείλικτη κι η εταιρεία ήταν αρκετά ειλικρινής ως προς αυτό: το gaming αλλάζει και τα οικονομικά δεδομένα είναι συγκεκριμένα! Ίσως να είναι όντως θέμα κερδοφορίας ή ακόμα και επιβίωσης. Άλλωστε η δημιουργία ενός mobile τίτλου δεν αποκλείει οριστικά τα σχέδια για ένα Diablo IV. Εξάλλου όλα εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση και οι ίδιοι οι  gamers ως τελικοί χρήστες μπορούν να διαμορφώσουν την αγορά με τις επιλογές τους. Επειδή ακόμη μία εταιρεία δραστηριοποιείται στο mobile gaming δεν σημαίνει πως ήρθε το τέλος της εποχής της κονσόλας ή του PC. Στην αγορά υπάρχει χώρος για όλες τις κατηγορίες gaming κι οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ενδιαφέρουσες. Μόλις δούμε Diablo Immortal θα μπορούμε να το κρίνουμε πιο αντικειμενικά.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη