Το χαρμόσυνο νέο για τους λάτρεις των first person shooters και της σειράς Doom είναι το νέο Doom Eternal που έχει ήδη κυκλοφορήσει για κονσόλες και υπολογιστές, Μάλιστα, ήρθε την κατάλληλη εποχή ώστε να μπορεί να κανείς να το «λιώσει» με τις ώρες. Ήδη το reboot της θρυλικής σειράς το 2016 δημιούργησε πολλές προσδοκίες και ήταν μία σαφής απόδειξη ότι τα κλασικά FPS ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην μόδα και θα έχουν μεγάλο κοινό. Άραγε το Eternal ανταποκρίνεται σε όλο αυτό το hype και στις προσδοκίες των fans;

 

Ιστορία

Στο storyline του παιχνιδιού υπάρχει μία μεγάλη αλλαγή: η υπόθεση εξελίσσεται πλέον στην κατεστραμμένη από δαίμονες Γη και όχι στον Άρη! Μάλιστα, αυτή την φορά δεν θα ξεκινήσεις με ένα πιστολάκι και σταδιακά θα βρίσκεις άλλα όπλα και upgrades, αλλά από την πρώτη στιγμή θα βρεθείς σε μία μάχη με μία ομάδα δαιμόνων έχοντας μία καραμπίνα στο χέρι.

Φυσικά, για άλλη μία φορά θα είσαι ο περίφημος Doom SlayerDoomguy) και θα έχεις ως ορμητήριο ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο. Σκοπός σου είναι το να εξοντώσεις ορδές δαιμόνων και τους ιερείς που τους ελέγχουν! Για την ακρίβεια, οι αιρετικοί αρχιερείς είναι αυτοί που άνοιξαν τις πύλες τις κολάσεως και ευθύνονται για το ότι η Γη γέμισε με δαιμονικά πλάσματα. Επιπρόσθετα, στην ιστορία έχουν προστεθεί στοιχεία όπως απόκρυφη τεχνολογία και αρχαίες εξωγήινες φιλές.

 

 

Κορυφαία γραφικά

Το παιχνίδι είναι αυτό που λέμε eye candy τόσο σε τεχνικό, όσο και σε αρτιστικό επίπεδο. Ειδικότερα, η id Tech 7 (η νεότερη game engine της id Software) εντυπωσιάζει με την κοφτερή εικόνα, τον φωτισμό, τις λεπτομέρειες και όλα αυτά με 60 fps framerate.

Επιπλέον, πολύ ενδιαφέρουσα είναι η λειτουργία Destructible Demon, η οποία επιτρέπει την σταδιακή καταστροφή των σωμάτων των αντιπάλων ανάλογα με το που στοχεύεις. Για παράδειγμα αν πυροβολήσεις το χέρι με το όπλο ενός δαίμονα δεν του επιτρέπεις να σε στοχεύσει και αυτός.

Από την άλλη το videogame πάντα είχε μία ιδιαίτερη, σκοτεινή και ενδιαφέρουσα (έως και προκλητική για κάποιους) αισθητική σε κάθε επίπεδο. Τα horror στοιχεία, η βία και οι φλεγόμενες πεντάλφες δεν λείπουν, ενώ τα τοπία και οι εχθροί είναι λεπτομερέστατα και εντυπωσιάζουν. Μόνο που πλέον, πέρα από το αρειανό τοπίο, θα συναντήσεις αρχαίους ναούς, αρκτικές περιοχές, φουτουριστικά περιβάλλοντα και κατεστραμμένες πόλεις.

 

Αδιάκοπη, γρήγορη και έντονη δράση

Ο ξέφρενος ρυθμός και οι έντονες μάχες ήταν πάντα το σήμα κατατεθέν του. Πραγματικά μερικά σημεία είναι δύσκολα και σίγουρα θα χορτάσεις από δράση. Φυσικά, πρέπει πάντα να πολεμάς με έξυπνο τρόπο και καλή στρατηγική, ενώ πρέπει να είσαι συνεχώς σε κίνηση αλλιώς θα χάσεις. Για παράδειγμα, πρέπει να χρησιμοποιείς το κατάλληλο όπλο για κάθε τύπο εχθρού και να στοχεύεις στις αδυναμίες τους. Παράλληλα, πρέπει να έχεις τον νου στα πυρομαχικά, αλλά και στο health και armor.

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι το παιχνίδι το τερματίζεις σε περίπου 12 ώρες, αλλά αν θελήσεις να ψάξεις παραπάνω και να βγάλεις αρκετά achievements τότε θα χρειαστείς πάνω από 17 ώρες.

 

Εξωτικά όπλα 

Σε ένα run and gun σκηνικό είναι ωραίο να έχεις μία μεγάλη ποικιλία από όπλα. Έτσι, θα έχεις στη διάθεσή σου κλασικά και αγαπημένα όπλα του franchise (όπως Shotgun, Chainsaw, Rocket Launcher, Plasma Gun και το BFG), καθώς και μερικά νέα όπως το Heavy Cannon (μονόκαννο πολυβόλο με Sniper δυνατότητες ) και το Ballista. Επίσης, το κάθε όπλο έχει τα δικά του mods για επιπλέον χρήση και λειτουργίες. Πολύ εντυπωσιακό είναι και το Unmaker, το οποίο όμως πρέπει να ξεκλειδώσεις ολοκληρώνοντας τα Slayer Gates και μαζεύοντας τα αντίστοιχα κλειδιά.

 

 

Ενδιαφέρον level design και Ψάξιμο

Μία μεγάλη αλλαγή έχει γίνει στο level design. Συγκεκριμένα, οι πίστες είναι πιο μεγάλες και περίπλοκες, ενώ πρέπει να δοκιμάζεις να κινείσαι και να εξερευνάς τόσο στον κατακόρυφο, όσο και στο οριζόντιο άξονα. Αυτό μπορεί να φανεί λίγο περίεργο στους φίλους της σειράς, αλλά σίγουρα έχει πολύ ενδιαφέρον. Από την άλλη, προσφέρει με αυτόν τον τρόπο και replay value και κίνητρο για να ψάξεις και να ξαναπαίξεις. Μην λησμονείς, πώς υπάρχουν αρκετά μυστικά για να βρεις…

 

Platform στοιχεία

Αυτό ακριβώς το level design είναι που δίνει και αρκετά platform στοιχεία στο παιχνίδι, τα οποία είναι και αρκετά challenging. Έτσι, θα πρέπει να περάσεις μέσα από παγίδες, να σκαρφαλώνεις τοίχους και εκτελείς δύσκολα και ριψοκίνδυνα (διπλά) άλματα. Επίσης, έχει προστεθεί και το λεγόμενο dash, ώστε να κάνεις δύο πολύ γρήγορες κινήσεις στην ευθεία (προς όποια κατεύθυνση επιθυμείς). Βέβαια, όλα αυτά γίνονται συνήθως για κάποια «ανταμοιβή», όπως κάποια collectibles, mods (ώστε να κάνεις power up τα όπλα σου) ή κρυστάλλους (για health, ammo, armor). Ακόμα, σε κάθε επίπεδο έχουν προστεθεί διάφορα challenges, τα οποία αν τα ολοκληρώσεις σου δίνουν batteries, που με την σειρά τους ξεκλειδώνουν μυστικά στο οχυρό σου.

Αυτά τα platform στοιχεία έχουν και άλλα πλεονεκτήματα στο gameplay. Δηλαδή, υπάρχουν περισσότερες διέξοδοι για να ξεφύγεις από τα δεκάδες τέρατα που θα σε κυνηγούν ή βοηθούν στο να απομονώσεις έναν εχθρό και παράλληλα έχεις παραπάνω χρόνο να αλλάξεις όπλα . Ύστερα, μπορείς να μην πηγαίνεις από το ένα σημείο στο άλλο απλά περπατώντας, αλλά αυτό να γίνεται πιο γρήγορα και έξυπνα. Από την άλλη αυτά τα στοιχεία θα σε ξεκουράζουν και θα λειτουργούν ως μικρά διαλείμματα ανάμεσα σε απαιτητικές  μάχες.

 

Multiplayer

Πέρα από το single player campaign υπάρχει και multiplayer mode. Παραδόξως, δεν θα βρεις τo κλασικό Deathmatch, διότι οι δημιουργοί του Doom θεωρούν πώς έχει παλιώσει και δεν είναι τόσο ενδιαφέρον! Στη θέση του θα υπάρχει το Battlemode, όπου ένας από τους παίκτες θα έχει τον ρόλο του Slayer και τα όπλα του, την ώρα που άλλοι παίκτες θα έχουν τον ρόλο των δαιμόνων. Μάλιστα, το matchmaking είναι γρήγορο, ενώ υπάρχουν και ανταμοιβές και XP points. Προς το παρόν είναι διαθέσιμοι έξι χάρτες και υπάρχουν φήμες για προσθήκη ενός ακόμα mode στο άμεσο μέλλον.

 

Εξαιρετικό Soundtrack

Το soundtrack είναι κορυφαίο και συνδυάζεται άψογα με το gameplay. Σκληρό και με metal στοιχεία δεν μπορεί παρά να σε βάλει στο κλίμα και να σου ανεβάσει την αδρεναλίνη! Ο βραβευμένος δημιουργός του o Mick Gordon έφτασε μέχρι το σημείο να φτιάξει μία χορωδία με 20 metal τραγουδιστές (συμπεριλαμβανόμενων μελών από Static-X, Aborted, Black Crown Initiate, Apothica) να… «κραυγάζουν» ταυτόχρονα .

Συνοψίζοντας, οι Bethesda και id Software δημιούργησαν ένα videogame που τιμά την σειρά και τους fans. Φυσικά, με μεγάλες δόσεις από δράση, βία, εντυπωσιακά γραφικά και ωραία μουσική. Πραγματικά έχουν δίκιο όσοι το χαρακτηρίζουν ως μπαλέτο με σφαίρες, γιατί μοιάζει σαν χορευτικό μάχης! Συνίσταται ανεπιφύλακτα για όλους τους gamers και όχι μόνο για όσους αγαπούν τα FPS.

 

Μπορείς να δεις ακόμη