Tips για κορυφαίες επιδόσεις στην Ηλεκτρική Σκούπα

Η «υγεία» της ηλεκτρικής σκούπας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί να σου εγγυάται για χρόνια απόλυτη καθαριότητα στο σπίτι. Έτσι, όσο ανθεκτική κι αν είναι η συσκευή που χρησιμοποιείς, μόνον αν παραμένει κι αυτή καθαρή, θα αποτρέψεις το ενδεχόμενο να βγει πρόωρα εκτός μάχης.

Παρακάτω, θα βρεις όλα εκείνα που θα πρέπει να προσέχεις στη φροντίδα της σκούπας σου, για να εξασφαλίσεις τη μακροζωία της, αλλά και ότι θα έχει κορυφαίες επιδόσεις όσο σε «συντροφεύει».

 

Άδειαζε τακτικά τη σακούλα ή τον κάδο

Ο ελεύθερος «χώρος» στη σακούλα ή τον κάδο, αποτελεί τον νούμερο ένα κανόνα για μέγιστες επιδόσεις της συσκευής σου. Επομένως, είναι σημαντικό να ελέγχεις πάντοτε πριν από το καθάρισμα μήπως η σκούπα σου ξεχειλίζει από σκόνες και χνούδια, από την προηγούμενη φορά που σκούπισες.

Το εύκολο άδειασμα αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα των μοντέλων με κάδο, στα οποία μάλιστα ο κάδος βρίσκεται σε τέτοιο σημείο, ώστε να μπορείς να ελέγχεις εύκολα πόσο έχει γεμίσει. Στην περίπτωση των σκουπών με σακούλα, πάλι, παρόλο που όλες οι συσκευές διαθέτουν ένδειξη πληρότητας, στα παλιότερα και πιο οικονομικά μοντέλα, όσο περισσότεροι ρύποι έχουν συγκεντρωθεί στη σακούλα, τόσο περισσότερο μειώνεται και η απόδοσή τους. Επομένως, καλό είναι η σακούλα να αντικαθίσταται πριν ακόμη γεμίσει τελείως.

Τα πιο εξελιγμένα μοντέλα σκουπών με σακούλα, αντίθετα, «έρχονται» με τεχνολογίες που εξασφαλίζουν μέγιστη ροή αέρα (και επομένως απόδοση στο καθάρισμα), ανεξάρτητα από την ποσότητα ρύπων που έχουν συγκεντρώσει. Μάλιστα, παρακολουθούν οι ίδιες το ποσοστό των ρύπων, ώστε να ειδοποιούν όταν πλέον πρέπει να αλλαχθεί η σακούλα.

 

 

Κράτα καθαρά τα φίλτρα

Ένα βρώμικο φίλτρο μειώνει την κυκλοφορία του αέρα. Αυτό επηρεάζει την απόδοση καθαρισμού της σκούπας. Επομένως, είναι σημαντικό να εξασφαλίζεις πως τα φίλτρα δεν έχουν σκεπαστεί τελείως από ρύπους, καθαρίζοντάς τα με τη συχνότητα που αναφέρει στο manual ο κατασκευαστής της σκούπας σου. Στο manual θα βρεις επίσης αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο καθαρισμού τους, τις οποίες προφανώς θα πρέπει να ακολουθείς κατά γράμμα. Ανάλογα με τη σκούπα που έχεις, τα φίλτρα της μπορεί π.χ. να πλένονται με χλιαρό νερό ή να πρέπει να αντικαθίστανται ανά μερικούς μήνες.

 

Μην ξεχνάς το πέλμα και τον σωλήνα

Πριν ξεκινήσεις να καθαρίζεις, έλεγξε το πέλμα της σκούπας για μικρά αντικείμενα που ενδεχομένως έχουν φρακάρει στο στόμιό του. Αν εντοπίσεις τέτοια «εμπόδια» θα πρέπει να τα απομακρύνεις, καθώς περιορίζουν τη ροή του αέρα και επομένως την απορρόφηση των ρύπων.

Αν και όχι με την ίδια συχνότητα με το πέλμα, για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να ελέγχεις ότι είναι καθαρός και ο τηλεσκοπικός σωλήνας της σκούπας. Αποσυναρμολόγησέ τον από την υπόλοιπη συσκευή και δες μήπως έχει φρακάρει κάποιο μικρό αντικείμενο κατά μήκος του.

 

 

Φρόντιζε τα ροδάκια

Είτε στο «σώμα» της σκούπας είτε στο πέλμα της, η συσκευή σου διαθέτει ροδάκια για να μπορεί να ελίσσεται με άνεση ανάμεσα στα έπιπλα. Είναι σημαντικό να μπορούν να περιστρέφονται με ευκολία, για να σε ακολουθεί ακόμη και στα πιο «δύσκολα» σημεία του σπιτιού. Καθώς ωστόσο καθαρίζεις, στα ροδάκια μαζεύονται χνούδια και τρίχες – και σε αρκετές μάλιστα ποσότητες, ειδικά αν έχεις κατοικίδια. Επομένως, θα πρέπει να τις καθαρίζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να μπλοκάρουν τελείως.

 

Μπορείς να δεις ακόμη