Ε3 2019: Next Horizon Gaming, οι ανακοινώσεις της AMD

 

Στο επίκεντρο των gaming ανακοινώσεων στην E3 2019, η AMD αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες για τις νέες της κυκλοφορίες. Συγκεκριμένα μίλησε για τους νέους επεξεργαστές Ryzen 3000 αλλά και για τις επερχόμενες 7nm Navi GPUs.

 

Επέκτασης στον χώρο των παιχνιδο-κονσολών

Η διευθύνων σύμβουλος της AMD, Lisa Su, ξεκίνησε το event μιλώντας για το πόσο αφοσιωμένη είναι η εταιρεία στους gamers και πώς εργάζεται διαρκώς για να προσφέρει απίστευτες εμπειρίες gaming σε όλες τις πλατφόρμες. Η Su δήλωσε ότι τα γραφικά βρίσκονται στον πυρήνα των παιχνιδιών κι ότι η Radeon βρίσκεται σε desktop PCs, κονσόλες και πλέον σε φορητές συσκευές με τη νέα συνεργασία της εταιρείας με τη Samsung.

Υπενθύμισε ακόμη πως η εταιρεία συνεργάζεται με τη Sony για να «τροφοδοτήσει» το επόμενης γενιάς PlayStation και πως η Radeon θα αποτελεί βασικό πυρήνα της νέας gaming πλατφόρμας της Google, Stadia. Τώρα η εταιρεία τροφοδοτεί και το Project Scarlett της Microsoft με αποκλειστικές CPU και Navi GPU για την επόμενη κονσόλα Xbox.

 

Ryzen 3000 και Navi GPUs

Στη συνέχεια, η Su μίλησε για το λανσάρισμα των νέων επεξεργαστών Ryzen 3000 και για τις κάρτες γραφικών Navi. Το υψηλόβαθμο στέλεχος ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι 3ης γενιάς επεξεργαστές Ryzen προσφέρουν κατά 15% βελτιωμένα Ιnstructions Ρer Cycle (αφορά πόσες εντολές μπορούν να εκτελούνται ανά κύκλο/Herz). Διαθέτουν διπλάσια μνήμη cache, ενώ υπόσχονται διπλασιασμό της συνολικής απόδοσης.

Όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν και στην πράξη. Η εταιρεία έδειξε μια σειρά από benchmarks που αποδεικνύουν την ανωτερότητα των νέων της προϊόντων, είτε με βάση τα νούμερα αυτά καθαυτά, είτε με βάση την πολύ χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν και τα επίσημα χαρακτηριστικά των νέων καρτών γραφικών Radeon RX 5700, οι οποίες βασίζονται στην RDNA αρχιτεκτονική των 7nm. Ειδικότερα, η βασική έκδοση της σειράς RX 5700 έρχεται με 36 μονάδες επεξεργασίας, 7.95 TFLOPs, 8GB GDDR6 μνήμης και ρολόγια που στο boost mode φτάνουν τα 1725MHz. H Radeon RX 5700 XT από την άλλη, έρχεται με 40 μονάδες επεξεργασίας, 9.75 TFLOPs, 8GB GDDR6 μνήμης, ενώ το ρολόι της μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1905MHz με boost mode.

Οι 3ης γενιάς Ryzen επεξεργαστές, καθώς και οι νέες κάρτες γραφικών Navi, αναμένεται να λανσαριστούν σε όλες τις αγορές του πλανήτη στις 7 Ιουλίου.

 

 

Radeon 5700 XT 50TH Anniversary Edition

Η AMD παρουσίασε και μια επετειακή έκδοση της Radeon 5700 XT η οποία όμως θα πωλείται αποκλειστικά μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας. Η εν λόγω κάρτα γραφικών ξεχωρίζει για τον υψηλότερο χρονισμό στο Boost Clock (έως 1980MHz), η ισχύς της φτάνει τα 10.14 TFLOPs, ενώ διαθέτει ίδια μνήμη και ίδιο αριθμό μονάδων επεξεργασίας με τις εκδόσεις RX 5700 που θα δούμε στα ράφια.

Επιπλέον, όσοι προχωρήσουν σε αγορά μιας κάρτας γραφικών Navi θα αποκτήσουν δωρεάν τρίμηνη συνδρομή στο Xbox game pass.

 

Τεχνολογία Fidelity FX

Η AMD εισήγαγε την τεχνολογία Fidelity FX στις νέες κάρτες γραφικών Radeon RX 5700. Yπόσχεται να βελτιώσει αισθητά την ποιότητα του παιχνιδιού σε επίπεδο μετα-επεξεργασίας (postprocessing). Πρόκειται για την απάντηση της AMD στο DLSS της Nvidia, κάτι που παραδέχτηκε κι η ίδια η εταιρεία, αφού έκανε απευθείας συγκρίσεις με την αντίστοιχη τεχνολογία της Nvidia.

 

Radeon Anti-Lag

Ενώ το Fidelity FX έρχεται να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα εικόνας κατά τη διάρκεια του gaming, το Radeon Anti-Lag έρχεται για να μειώσει το input lag προσφέροντας πλεονέκτημα στους παίκτες του ανταγωνιστικού gaming. Μάλιστα, η AMD παρουσίασε συγκριτικά δεδομένα στο δημοφιλές eSports game Gears of War χρησιμοποιώντας μια Radeon RX 5700 XT, αναφέροντας ότι με αυτή την τεχνική οι παίκτες έχουν κατά μέσο όρο 30% λιγότερο latency.

 

 

Gaming και πάλι gaming

Ο Geoff Keighley ανέβηκε στη σκηνή για να παρουσιάσει τον τεχνικό διευθυντή και επικεφαλής της Coalition. Η συνέχεια ανήκε στο Gears 5 και το πώς έχει βελτιωθεί η έκδοση του τίτλου για PC. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι προγραμματιστές έχουν εμπλουτίσει το παιχνίδι με real-time cinematics σε αναλύσεις 4Κ. Επειδή το Xbox χρησιμοποιεί γραφικά AMD, οι προγραμματιστές αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας των παιχνιδιών, αντί να ασχοληθούν αποκλειστικά με τη βελτιστοποίηση τους για διαφορετικούς τύπους GPUs.

Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε ο εκτελεστικός παραγωγός του Borderlands 3 για να μιλήσει για το πώς η ομάδα της Gearbox χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες Ryzen και Radeon για την ανάπτυξη παιχνιδιών. Το demo που παρουσιάστηκε, επικεντρώθηκε κυρίως στα εφέ HDR και στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία χρησιμοποίησε το Fidelity FX για να ενισχύσει την εκτέλεση των πολύπλοκων μαθηματικών και γεωμετρικών υπολογισμών που είναι απαραίτητοι για την απόδοση γραφικών. H Gearbox ανακοίνωσε ότι η AMD Studios έχει υπογράψει πολυετή συμφωνία για τη χρήση υλικού AMD στην ανάπτυξη παιχνιδιών. Η εταιρεία έδειξε επίσης αποκλειστικό υλικό από τον επερχόμενο τίτλο.

Έπειτα, ήταν η σειρά της αντιπρόεδρου της Graphics from Unity, Natalya Tatarchuk, για να μιλήσει για τα τελευταία νέα της εταιρείας. Η Tatarchuk παρουσίασε ένα gameplay βίντεο από το The Heretic, το οποίο χρησιμοποιεί το HDRP. Αυτή η νέα δυνατότητα έχει βελτιστοποιηθεί για τις τελευταίες GPU, ενώ η εταιρεία συνεργάστηκε επίσης στενά με την AMD για να πετύχει υψηλότερες αναλύσεις, βασισμένη στο Fidelity FX της AMD. Η Unity συνεργάστηκε επίσης με την AMD για την ενσωμάτωση του CAS (Contrast Adaptive Sharpening) στη μηχανή του παιχνιδιού, η οποία χρησιμοποιεί επίσης ταχείς μαθηματικούς και γεωμετρικούς υπολογισμούς. Το HDRP θα διατεθεί αυτό το φθινόπωρο στην έκδοση Unity 2019.3.

Τέλος, μέλη της ομάδας ανάπτυξης του Ghost Recon Breakpoint της Ubisoft ήρθαν στη σκηνή για να μιλήσουν σχετικά με τη συνεργασία τους με την AMD. Ειδικότερα, η εταιρεία βελτιστοποίησε το παιχνίδι για τους επεξεργαστές Ryzen 3000 και τις κάρτες γραφικών της σειράς 5700.

 

 

Ryzen 9 3950X: Ή μεγάλη έκπληξη του event

Η AMD επιφύλασσε την έκπληξη για το τέλος, αφού η Lisa Su επέστρεψε στη σκηνή για να αποκαλύψει τον καλύτερο και δυνατότερο επεξεργαστή της εταιρείας. Ο λόγος για τον ολοκαίνουργιο Ryzen 9 3950X, τον πρώτο 16-πύρηνο gaming επεξεργαστή της αγοράς. Σύμφωνα με την Su, ο Ryzen 9 3950X προσφέρει την υψηλότερη συχνότητα, που με boost clock φτάνει στα 4.7Ghz με 72MB cache. Ταυτόχρονα, είναι και ενεργειακά αποδοτικός αφού λειτουργεί με μόλις 105 Watts.

Το λανσάρισμα του AMD Ryzen 9 3950X αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Δίχως αμφιβολία, η AMD έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απάντηση του ανταγωνισμού.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη