Ενίσχυσε το Wi-Fi σου και απογείωσε την ψυχαγωγία στο σπίτι

 

Τον ελεύθερο χρόνο που περνάμε στο σπίτι μας, συνήθως τον γεμίζουμε απολαμβάνοντας ταινίες και σειρές στο Netflix, stream-άροντας μουσική, ή παίζοντας online games στην παιχνιδοκονσόλα ή στον υπολογιστή. Αν όμως υπάρχουν πολλά μέλη σε ένα σπίτι, όπου το καθένα έχει τις δικές του ανάγκες ψυχαγωγίας, το πιο συνηθισμένο ζήτημα που συναντάμε είναι οι… λιγοστές μπάρες! Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις και να ενισχύσεις το ασύρματο δίκτυο.

 

Απλές κινήσεις για να βελτιώσεις το σήμα του WiFi

Τα περισσότερα router λειτουργούν στη συχνότητα των 2,4GHz, εκτός από κάποια νεότερα μοντέλα 802.11n που υποστηρίζουν Dual Band, δηλαδή 2,4GHz και 5GHz. Δεν είναι όμως η μόνη συσκευή που σπιτιού που λειτουργεί στα 2,4GHz, αλλά και κάποια ασύρματα τηλέφωνα, φούρνοι μικροκυμάτων, συσκευές παρακολούθησης μωρού, κ.ά. Πολλές από αυτές τις συσκευές μπορούν να δημιουργήσουν παρεμβολές στο WiFi που οδηγούν στην εξασθένισή του. Αν διαθέτεις κάποιες από τις παραπάνω, μετακίνησέ τις έτσι ώστε να μην παρεμβάλλονται μεταξύ του router και των συνδεδεμένων συσκευών.

Από το router προς τις συσκευές που θα συνδέονται πρέπει να μεσολαβούν όσο το δυνατό λιγότεροι τοίχοι. Χωρίς να είναι απόλυτο, κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται όταν το router τοποθετηθεί σε ένα κεντρικό σημείο, με όσο το δυνατό περισσότερο ανοιχτό χώρο προς όλα τα δωμάτια. Ωστόσο, όταν υπάρχουν περισσότεροι του ενός ορόφου, τόσο η κάθετη κατασκευή, όσο και οι μικροί χώροι της σκάλας, περιορίζουν το σήμα ώστε να εξασθενεί πέραν του ορόφου που βρίσκεται το router. Ακόμα κι αν τοποθετήσεις το router κοντά στη σκάλα, δεν σημαίνει πως θα έχεις καλό σήμα σε ένα δωμάτιο στο τέλος του διαδρόμου. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να προβείς στην αγορά επιπλέον εξοπλισμού που θα αναμεταδώσει το σήμα.

Επιπλέον, κάποια router διαθέτουν κεραίες που αφαιρούνται. Είναι μια δυνατότητα που είναι μάλλον απίθανο να τη συναντήσεις σε κάποιο από τα μοντέλα που δίνονται δωρεάν από τον πάροχο κατά τη σύνδεση. Αν στο δικό σου router υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μπορείς να την αντικαταστήσεις με μια πιο ισχυρή ίδιου τύπου (omni directional). Είναι προσιτή λύση που θα σου επιτρέψει να καλύψεις άμεσα τους χώρους σου.

 

 

Λύσεις για τέλειο σήμα σε όλο το σπίτι

Αν χρησιμοποιείς ακόμη παλιό router, η μετάβαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο, που υποστηρίζει νεότερα πρότυπα Wi-Fi, θα βελτιώσει την κάλυψη των χώρων σου σημαντικά. Εξίσου σημαντική θα είναι και η αύξηση της ταχύτητας στη μεταφορά δεδομένων.

Αν χρειάζεσαι ασύρματη πρόσβαση στο internet σε ένα δωμάτιο όπου δεν φτάνει το σήμα Wi-Fi, τότε θα χρειαστείς ένα Wi-Fi extender, ή ένα ασύρματο Powerline (δικτύωση μέσω του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού), που στην ουσία λειτουργεί ως ασύρματο router. Υπάρχουν επίσης powerlines όπως το Devolo Magic 2 8390 WiFi 2-1-2 Powerline που μπορούν να επεκτείνουν το δίκτυο τόσο μέσω ethernet όσο και μέσω Wi-Fi. Για παράδειγμα, μπορείς να αξιοποιήσεις τις επιπλέον θύρες ethernet για να συνδέσεις τη Smart TV, το desktop ή την κονσόλα σου.

Υπάρχουν μοντέλα που προσφέρουν απομακρυσμένο έλεγχο από το smartphone ή το tablet. Για παράδειγμα, το Tp-Link WPA8630P Kit Powerline σού δίνει τη δυνατότητα να το ελέγξεις εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας την εφαρμογή tpPLC στο smartphone ή το tpPLC Utility στον υπολογιστή σου. Επίσης, ανάλογα τον χώρο και τις ανάγκες σου, ίσως χρειαστείς ένα starter kit.

Το powerline που θα επιλέξεις θα καθορίσει και τις δυνατότητες του οικιακού σου δικτύου. Αξίζει λοιπόν να ρίξεις μια ματιά στα επιπλέον χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες που διαθέτει για να έχεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, πολλά μοντέλα διαθέτουν ενσωματωμένη πρίζα για να συνδέσεις ταυτόχρονα όποια ηλεκτρική συσκευή επιθυμείς. Επιπλέον, η πρίζα μπορεί να διαθέτει ειδικό φίλτρο που απομονώνει τον θόρυβο από άλλες ηλεκτρικές συσκευές, εξασφαλίζοντας έτσι σταθερές ταχύτητες.

Υπάρχουν powerlines που διαθέτουν ταχύτητες 200 Mbps, 500 Mbps και φτάνουν μέχρι και 2.400 Mbps. Αν χρησιμοποιείς ταυτόχρονα δύο συσκευές για email, browsing και για πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε ένα powerline με ταχύτητα μεταφοράς 200 Mbps θα σε καλύψει και με το παραπάνω. Για streaming ταινιών HD, ή για online gaming θα χρειαστείς powerlines με ταχύτητα μεταφοράς από 500 Mbps και πάνω. Αν θέλεις να απολαμβάνεις UHD Streaming, τότε σίγουρα θα χρειαστείς μία λύση που υποστηρίζει υψηλότερες ταχύτητες. Εξέτασε τις ανάγκες σου και θα κάνεις εύκολα την πιο σωστή επιλογή.

 

Μπορείς να δεις ακόμη