Xbox Series X: Η νέα πανίσχυρη κονσόλα της Microsoft

 

Η Microsoft έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του επερχόμενου Xbox Series X, τα οποία παρατίθενται αναλυτικά στη συνέχεια.

 

Κεντρικός επεξεργαστής   8x Cores @ 3,8 GHz (3,6 GHz w/ SMT) Custom Zen 2 CPU
Επεξεργαστής γραφικών 12 TFLOPS, 52 CUs @ 1.825 GHz Custom RDNA 2 GPU
Die Size   360,45 mm2
Διαδικασία παραγωγής   7nm Enhanced
Μνήμης 16 GB GDDR6 w/ 320b bus
Εύρος ζώνης μνήμης 10GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s
Εσωτερική αποθήκευση 1 TB Custom NVME SSD
I/O Throughput 2,4 GB/s (Raw), 4,8 GB/s (Compressed, with custom hardware decompression block)
Επεκτάσιμη αποθήκευση   1 TB Expansion Card (matches internal storage exactly)
Εξωτερική αποθήκευση USB 3.2 External HDD Support
Οπτικό drive 4K UHD Blu-Ray Drive
Performance Target 4K @ 60 FPS, Up to 120 FPS

Η κονσόλα θα διαθέτει semi-custom επεξεργαστή AMD Zen 2, με οκτώ πυρήνες που τρέχουν στα 3,8GHz (3,66GHz όταν είναι σε χρήση το SMT, simultaneous multithreading). Ένας από αυτούς τους πυρήνες θα χρησιμοποιείται για βασικές λειτουργίες του συστήματος. Ο επεξεργαστής θα συνοδεύεται από 16GB GDDR6 RAM, από τα οποία, τα 10GB θα έχουν το πλήρες bandwidth των 560GB/s που απαιτούν τα σύγχρονα video games. Τα υπόλοιπα 6GB θα έχουν ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων 336GB/s. Τα 3,5GB θα είναι δεσμευμένα για λιγότερο απαιτητικές εργασίες, προκειμένου να τρέχουν ομαλά τα video games και τα υπόλοιπα 2,5GB θα είναι δεσμευμένα από το λειτουργικό σύστημα. Το βέβαιο είναι πως επιλέγοντας το Xbox Series X θα έχεις όλη την απαραίτητη υπολογιστική δύναμη για να απολαύσεις τα αγαπημένα σου παιχνίδια.

Η ισχύς της GPU ανέρχεται στα 12 teraflops και επιπλέον διαθέτει 52 υπολογιστικές μονάδες που τρέχουν σε σταθερή ταχύτητα 1,825GHz. Η Microsoft έχει βάλει ως στόχο να προσφέρει στους gamers υψηλό βαθμό λεπτομέρειας στον οπτικό τομέα, θέλοντας να προσφέρει παιχνίδια που θα τρέχουν σε μέση ανάλυση 4Κ με ρυθμό ανανέωσης στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο και, υπό προϋποθέσεις, υποστήριξη για 8Κ gaming και 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Επιπλέον, η Microsoft αναφέρθηκε σε μερικά από τα χαρακτηριστικά του ray tracing στο Xbox Series X. Το ray tracing θα επιτρέψει πιο ρεαλιστικές αλλαγές στους φωτορεαλισμούς των παιχνιδιών, με βελτιώσεις στη σκίαση και κινηματογραφικά εφέ. Παράδειγμα για όλα όσα αναφέρθηκαν ακριβώς παραπάνω, είναι πως θα μπορείς να παίξεις μια βελτιστοποιημένη έκδοση του Gears 5 σε αντιστοιχία με τη λεπτομέρεια που παρέχουν τα Ultra Settings σε PC, με ρυθμό ανανέωσης 100 καρέ ανά δευτερόλεπτο, contact shadows και self-shadow lighting.

 

Σε σχέση με κονσόλες προηγούμενης γενιάς, η Microsoft στοχεύει να μειώσει τους χρόνους φόρτωσης των παιχνιδιών. Αυτός είναι ο λόγος που επέλεξε για το Xbox Series X, SSD μεγέθους 1TB τεχνολογίας NVMe, μιας και θέλει επίσης να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία Xbox Velocity Architecture, που διευκολύνει τη συνεργασία ανάμεσα σε software και hardware και προσφέρει άμεση πρόσβαση σε 100GB δεδομένων. Όλα τα παραπάνω έχουν άμεσο, θετικό αντίκτυπο στο streaming δεδομένων, είτε για online παρουσιάσεις, είτε για λειτουργίες όπως remote play. Θα πρέπει να αναφερθεί πως σε σχετικό demo χρησιμοποιήθηκε το State of Decay 2, που φορτώνει 40 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα στο Xbox Series X σε σχέση με το Xbox One X, διαφορά που είναι τεράστια για τους πιο μυημένους στο console gaming. Επίσης, η τεχνολογία Xbox Velocity Architecture θα επιτρέψει στους δημιουργούς την ανάπτυξη τεράστιων παιχνιδιών ανοικτού κόσμου, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να αναπαράγουν το περιβάλλον με τη μέγιστη δυνατή πιστότητα.

Σε περίπτωση που θέλεις περισσότερο αποθηκευτικό χώρο υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι οι κάρτες επέκτασης χωρητικότητας 1ΤΒ. Τοποθετούνται σε ειδική υποδοχή στο πίσω μέρος της κονσόλας και θα έχουν την ίδια απόδοση με τον εσωτερικό SSD. Η δεύτερη είναι ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος USB 3.2, δίχως να έχει αναφερθεί, για την ώρα τουλάχιστον, κάποιος περιορισμός όσον αφορά τη μέγιστη χωρητικότητά του. Δεν θα λείπει το 4K Blu-ray drive, που όμως με βάση τις εξελίξεις στον χώρο και το γεγονός ότι προωθείται όλο και περισσότερο η ψηφιακή διανομή περιεχομένου, λογικά δεν θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο επερχόμενο σύστημα. Το γεγονός πάντως είναι ότι εκτός από το gaming, θα συνεχίσεις να παρακολουθείς τις αγαπημένες ταινίες της συλλογής σου σε υψηλή ευκρίνεια.

 

 

Η προσθήκη δίσκου SSD θα σου παρέχει μια ακόμα σημαντική διευκόλυνση εφόσον αποφασίσεις να αγοράσεις το Xbox Series X. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορείς να επαναφέρεις άμεσα, δίχως να περιμένεις να φορτώσουν, μέχρι και τρία παιχνίδια από το σημείο που είχες σταματήσει, ακόμα και αν έχει μεσολαβήσει επανεκκίνηση της κονσόλας. H χρονική στιγμή διακοπής του gameplay θα αποθηκεύεται στον SSD και θα μπορείς να επαναφέρεις τη δράση από το σημείο που σταμάτησες, ακόμα και αν έχουν περάσει εβδομάδες από την τελευταία φορά που ασχολήθηκες με τον συγκεκριμένο τίτλο. Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείς να παρακολουθήσεις το παρακάτω video.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το πως τα non-HDR, backwards compatible games τρέχουν σε HDR στο Xbox Series X. Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται βασίζεται σε Machine Learning και την τεχνολογία HDR του Gears 5, με τη δυνατότητα mapping διαφορετικών τμημάτων μιας εικόνας SDR σε HDR. Σε αντίθεση με υπάρχουσες μεθόδους που έχουν ως αποτέλεσμα ψευδο-HDR, αυτή της Microsoft αυξάνει τη φωτεινότητα όλων των στοιχείων μιας εικόνας, έχοντας ως «ταβάνι» τα 1.000 nits. Το χαρακτηριστικό θα λειτουργεί με όλα τα backwards compatible games.

Η συνεργασία της Microsoft με το HDMI forum και κατασκευαστές τηλεοράσεων έχει σκοπό, μέσω του πρωτοκόλου HDMI 2.1 να ενσωματώσει στο σύστημα τεχνολογίες όπως Auto Low Latency Mode (ALLM) και Variable Refresh Rate (VRR). Τα παραπάνω, θα μειώσουν την καθυστέρηση (latency) που παρατηρείται από τη στιγμή που πατάει ο χρήστης ένα πλήκτρο στο Xbox controller, μέχρι τη στιγμή που η κίνηση εμφανίζεται στην οθόνη, γεγονός που θα βελτιώσει κατακόρυφα την εμπειρία κάθε gamer.

Όσο για το controller, αυτό θα είναι τεχνολογίας USB-C, θα συνεχίζει να χρησιμοποιεί μπαταρίες τύπου AA και θα υποστηρίζει Bluetooth Low Energy. Την πρώτη του εμφάνιση κάνει ένα νέο share button για την αποστολή clips και screenshots σε φίλους. Όσο για τα υπάρχοντα controllers, θα δουλεύουν άψογα με το Xbox Series X. Οπότε εφόσον έχεις ήδη κάποιο, θα γλιτώσεις από επιπλέον έξοδα.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες που θα στηριχθεί το Xbox Series Χ, είναι η συμβατότητα με παιχνίδια του Xbox One, του Xbox 360 αλλά και του αρχικού Xbox. Ήδη η Microsoft έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ομάδα προγραμματιστών που έχουν ως αποστολή χιλιάδες παιχνίδια που κυκλοφορούν ήδη για παλαιότερα συστήματα, όχι μόνο να τρέχουν αλλά να τρέχουν και καλύτερα στο Xbox Series Χ, οπότε θα μπορέσεις να βιώσεις ξανά αγαπημένα παιχνίδια του παρελθόντος βελτιωμένα όσον αφορά τον τεχνικό τομέα.

Μια σημαντική αναγγελία έχει να κάνει με το χαρακτηριστικό που ονομάζεται Smart Delivery. Αυτό σημαίνει ότι αγοράζοντας οποιοδήποτε παιχνίδι των Microsoft Game Studios που θα κυκλοφορήσει από εδώ και πέρα για Xbox One, θα μπορείς να το αναβαθμίσεις στην αντίστοιχη έκδοση για Xbox Series X όταν αυτή γίνει διαθέσιμη, δίχως επιπλέον κόστος. Όπως έχουν ήδη δηλώσει οι υπεύθυνοι της Microsoft, το χαρακτηριστικό αυτό μπορεί να το χρησιμοποιεί οποιαδήποτε άλλη εταιρεία αναπτύσσει παιχνίδια για Xbox και ήδη η CD Projekt RED έχει δηλώσει την πρόθεσή της να το εφαρμόσει για το επερχόμενο Cyberpunk 2077.

 

 

Από εκεί και πέρα, οι πρόσφατες εξαγορές σημαντικών εταιρειών που ασχολούνται με την ανάπτυξη των video games, έχουν εμπλουτίσει ποιοτικά το δυναμικό των Microsoft Game Studios, κάτι που αποτελεί εγγύηση ότι έρχονται αποκλειστικές παραγωγές για το Xbox Series X, πολλαπλάσιες από εκείνες που κυκλοφόρησαν για Xbox One. Όπως είναι λογικό, συνδρομητικές υπηρεσίες όπως το Xbox Live και το Xbox Game Pass θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να βελτιώνονται. Από τη μία θα απολαμβάνεις online gaming δίχως προβλήματα, από την άλλη, έναντι ενός μικρού ποσού κάθε μήνα, θα συνεχίσεις να έχεις πρόσβαση με μια ψηφιακή βιβλιοθήκη, που ανά πάσα στιγμή θα περιλαμβάνει περισσότερα από 100 κορυφαία παιχνίδια.

Τέλος, πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει το design της κονσόλας και ιδίως οι οπές που υπάρχουν στο πάνω μέρος. Όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία του Redmond χρησιμοποιεί δύο mainboards και το σύστημα ψύχεται μέσω αέρα που ωθείται από το κάτω προς το πάνω μέρος του, με χρήση ανεμιστήρα 130mm. Συνεπώς, οι οπές χρησιμοποιούνται ως έξοδοι για τον αέρα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη