Εντυπωσιακό το νέο Microsoft Flight Simulator

 

Μετά από περίπου 40 χρόνια από την πρώτη έκδοση του περίφημου Flight Simulator από τη Microsoft κυκλοφόρησε η νεότερη έκδοσή του για PC και XBOX One, η οποία πραγματικά εντυπωσιάζει ακόμα και τους gamers που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με παιχνίδια προσομοίωσης ή πτήσης. Πρόκειται για ένα ιστορικό franchise και ένα videogame με τεράστιο community, του οποίου η εξέλιξη συμβάδιζε πάντα με την πρόοδο, τις δυνατότητες και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Μόνο που αυτή τη φορά πέρα από το εξελιγμένο hardware οι δημιουργοί του αξιοποιούν κάθε καινοτομία που μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία και το gameplay του παιχνιδιού, όπως για παράδειγμα τις υπηρεσίες cloud.

Ειδικότερα, οι φίλοι της πτήσης, του μοντελισμού και γενικότερα της αεροπορικής ιδέας θα δουν για πρώτη φορά τέτοια επίπεδα ρεαλισμού και προσομοίωσης! Οι υπόλοιποι σίγουρα θα πρέπει να το τσεκάρουν ώστε να διαπιστώσουν την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει και τις καινοτομίες του! Το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό και playable ακόμα και από παίχτες που δεν παίζουν με προσομοιωτές.

 

Ένας κορυφαίος simulator

Ο Microsoft Flight Simulator κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του: σου επιτρέπει να πιλοτάρεις ένα αεροσκάφος και να το πετάξεις κυριολεκτικά σε όποιο μέρος της γης επιθυμείς. Μάλιστα, περιλαμβάνει όλα τα αεροδρόμια (μικρότερα, μεγαλύτερα, πολυσύχναστα ή ακόμα και εγκαταλελειμμένα) του πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζει όλες τις πόλεις και τα σημεία ενδιαφέροντος με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια. Προσφέρει διαφορετικές καιρικές συνθήκες, challenges, αλλά και ιδιαίτερες καταστάσεις για να τις διαχειριστείς ως πιλότος. Φυσικά, υπάρχουν σχετικά αναλυτικά tutorials και το videogame μπορείς να το παίξεις είτε ως αρχάριος, είτε ως πιο έμπειρος (δηλαδή υπάρχουν και στοιχεία αφαιρετικότητας και βοηθήματα). Τέλος, επιτρέπει στο κοινό να προσθέσει μελλοντικά στοιχεία που θα εμπλουτίζουν συνεχώς το παιχνίδι και την εμπειρία.

 

 

Cloud υπηρεσίες σε βιντεοπαιχνίδι

Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί πώς οι υπηρεσίες σύννεφου ενισχύουν το αποτέλεσμα. Κι όμως, όχι απλά το ενισχύουν, αλλά πρόκειται όντως για ένα τεχνολογικό επίτευγμα που δεν έχεις ξαναδεί σε videogame!

Ειδικότερα, ο Flight Simulator 2020 αξιοποιεί το δίκτυο και υπηρεσίες Azure της Microsoft, έτσι ώστε να τροφοδοτείtai με πάνω από 2 Petabytes δεδομένων από το Bing Maps. Δηλαδή, αξιοποιεί υπηρεσίες χαρτογράφησης και στοιχεία από δορυφόρους και άλλες βάσεις δεδομένων. Μάλιστα, σε συνδυασμό με μία ειδική Τεχνητή Νοημοσύνη και άλλα δεδομένα δημιουργεί απίστευτες, ρεαλιστικές τρισδιάστατες αναπαραστάσεις όλου του κόσμου. Εν ολίγοις, ό,τι βλέπεις υπάρχει όντως και ταυτόχρονα γίνεται μία σύνθεση με real time data, όπως είναι ο καιρός ή οι πραγματικές πτήσεις που βρίσκονται στον αέρα την στιγμή που παίζει. Για την ακρίβεια αυτό οδηγεί σε νέες εμπειρίες, όπως είναι η δυνατότητα του να επιλέξεις μία πτήση που γίνεται στον πραγματικό κόσμο και να την προσγειώσεις εσύ στον ψηφιακό. Άρα, το cloud όχι μόνο έδωσε τη δυνατότητα για χρήση πολλών δεδομένων που δεν ήταν δυνατόν να γίνουν τοπικά install, αλλά ταυτόχρονα έκανε merge τον πραγματικό με τον ψηφιακό κόσμο.

 

Εντυπωσιακή Μηχανή Γραφικών

Σαφώς και η μηχανή γραφικών του είναι αυτό που οι αγγλοσάξονες αποκαλούν eye candy. Για την ακρίβεια δεν είναι μόνο η δυνατότητα εισαγωγής τεράστιων δεδομένων από το cloud, αλλά και φωτισμοί, τα ειδικά εφέ, οι σκιάσεις και η φυσική που όλα είναι καλοδουλεμένα και μαζί οδηγούν σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι ακόμα και η ρύπανση ή η υγρασία επηρεάζουν το τελικό οπτικό αποτέλεσμα! Παράλληλα, στα πολύ θετικά και το εξαιρετικό draw distance με λεπτομέρεια μέχρι και τα 600 χιλιόμετρα ανάλογα με το ύψος πτήσης. Μάλιστα, γίνεται απεικόνιση ακόμα και των διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους.

 

Γιατί να το βάλεις στη συλλογή σου

Πρόκειται για ένα παιχνίδι εξαιρετικής τεχνολογίας, με απίστευτα γραφικά, εξαιρετικό ρεαλισμό (τόσο στον χειρισμό των αεροσκαφών, όσο και στην απεικόνιση του κόσμου), που επιτρέπει την ελεύθερη εξερεύνηση, αλλά την σύνδεση με την πραγματική ζωή! Επιπλέον, απευθύνεται σε έμπειρους, αλλά και αρχάριους χρήστες (υπάρχουν εξαιρετικά βοηθήματα και tutorials) και κυριολεκτικά δεν έχει ανταγωνισμό στο είδος του. Ύστερα, δεν θα αργήσουν οι αναβαθμίσεις τόσο από την Microsoft, όσο και από τρίτους που θα προσδώσουν έξτρα αξία και ρεαλισμό στον τίτλο ώστε να μην ξεκολλάς.

 

Πιθανά θέματα

Βέβαια υπάρχουν και κάποια θέματα, τα οποία όμως είναι μάλλον φυσιολογικά για ένα τέτοιο μεγάλο εγχείρημα. Έτσι, πρέπει οπωσδήποτε να έχεις μία καλή σύνδεση στο διαδίκτυο, γιατί το παιχνίδι κατεβάζει συνεχώς πολλά δεδομένα μέσω του cloud. Σε αυτό βέβαια βοηθάει και ένα καλό σύγχρονο PC με αρκετή μνήμη RAM και έναν γρήγορο καινούργιο SSD σκληρό δίσκο. Επιπρόσθετα, αν θελήσεις φουλ ρεαλισμό ίσως να μην μπορέσεις να το παίξεις με ένα απλό gamepad ή χειριστήριο (π.χ. του Xbox), αλλά μάλλον θα χρειαστείς πληκτρολόγιο και joystick. Καλώς ή κακώς οι λειτουργίες και τα κουμπιά ενός αεροπλάνου είναι πολλά και το πληκτρολόγιο βολεύει περισσότερο.

Ύστερα, υπάρχει και το θέμα της τιμολόγησης. Υπάρχει η βασική έκδοση (που είναι διαθέσιμη και στο Xbox Game Pass), αλλά και οι Premium και Deluxe εκδόσεις σε άλλη τιμή και με περισσότερο περιεχόμενο (π.χ. τύπους αεροσκαφών). Ταυτόχρονα υποστηρίζονται και in game markets, χωρίς όμως να περιορίζουν την εμπειρία σου αν απλά θες να δοκιμάσεις το παιχνίδι και να το παίξεις με το default περιεχόμενο. Είναι περισσότερο για μοντελιστές και χρήστες που επιθυμούν ακόμα περισσότερη λεπτομέρεια και περιεχόμενο.

 

Συμπερασματικά, πρόκειται για κάτι διαφορετικό και είναι ένας ιδιαίτερος τίτλος σε σχέση με πολλά videogames. Είναι άριστα σχεδιασμένο, με έμφαση στην λεπτομέρεια και τον ρεαλισμό, που αξιοποιεί με κάθε τρόπο όλη την σύγχρονη τεχνολογία. Αδιαμφισβήτητα, θέτει νέα στάνταρ για τα simulation, αλλά και για τα open world και exploration games. Επίσης, μπορεί να σου προσφέρει άπειρες ώρες gameplay και είναι το απόλυτο must have για τους λάτρεις του aviation. Εθιστική είναι και αυτή η σύνδεσή του και «όσμωση» που προσφέρει με τον πραγματικό κόσμο.

 

Θα έλεγε κανείς ότι όχι μόνο πρέπει να το τσεκάρεις, αλλά και να το χρησιμοποιήσεις και ως μία αφορμή (ή δικαιολογία) για την αναβάθμιση του υπολογιστή σου!

 

Προτεινόμενο hardware για τον Microsoft Flight Simulator ώστε να έχεις τη βέλτιστη εμπειρία:

  • Επεξεργαστής: Intel Core i5-8400 ή AMD Ryzen 5 1500X ή καλύτερο
  • Μνήμη RAM: 16 GB ή περισσότερη
  • Κάρτα Γραφικών: Radeon RX 590 ή GeForce GTX 970 ή καλύτερη
  • Ελεύθερος Χώρος στον δίσκο: 150 GB το λιγότερο (κατά προτίμηση SSD τεχνολογία)
  • Λειτουργικό: Windows 10 (στα 64-bit)

 

Μπορείς να δεις ακόμη