Τα δέκα πιο βασικά υλικά στο ψυγείο του φοιτητή

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Με αυτά τα υλικά στο ψυγείο δεν θα πεινάσεις ποτέ γιατί με το καθένα ξεχωριστό και σε συνδυασμό με κάποια άλλα υλικά θα φτιάχνεις καθημερινά κι εύκολα γεύματα.

1. Ψωμί του τοστ: Δεν είναι μόνο η αρχή για το κλασικό τοστάκι με το ζαμπόν και το τυρί αλλά και η βάση πάνω στην οποία θα «χτίσεις» οποιοδήποτε σάντουιτς τραβάει η όρεξή σου αλλά βάση για αβγόφετες, κρουτόν, σουφλέ, κλπ.

2. Ζαμπόν ή γαλοπούλα σε φέτες: Εκτός από γέμιση του τοστ μπορούν να προστεθούν σε άλλα σάντουιτς, ομελέτες, μακαρονάδες, σουφλέ, σαλάτες, πίτες, κλπ.

3. Τυρί σε φέτες: Το ζευγάρι του ζαμπόν στο τοστ το ακολουθεί σε όλες τις πιθανές εκδοχές.

 

4. Αβγά: Εκτός από βραστά, τηγανητά, ποσέ, ομελέτα, στραπατσάδα τα αβγά προστίθενται σε πίτες, σουφλέ, κέικ κλπ.

 

5. Βούτυρο: Αλειμμένο στο ψωμί και τη φρυγανιά, αλλά και για να το προσθέσεις σε ζυμαρικά και πιλάφια, σε σάλτσες και μπεσαμέλ, σε κέικ, κουλουράκια και γλυκά.

6. Γιαούρτι: Στο πρωινό μαζί με μέλι, φρούτα και ξηρούς καρπούς, σαν συνοδευτικό του γεύματος στο τραπέζι, αλλά και βάση για τζατζίκι, διάφορα ντιπ και frozen yogurt.

7. Μερικά φρούτα εποχής: Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα λέει η παροιμία, αλλά κάθε φρούτο έχει τις δικές του χάρες και τη δική του εποχικότητα γι’ αυτό τα καταναλώνουμε σκέτα ή σε συνδυασμό με άλλα φρούτα, με δημητριακά, γιαούρτι κλπ.

8. Μερικά εποχικά λαχανικά: Τα πράσινα σαλατικά, οι ντομάτες, τα αγγούρια, οι πιπεριές, τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια, τα κολοκύθια, οι μελιτζάνες, ωμά, βραστά ή ψητά εκτός βάση σε σαλάτες, προστίθενται σε σάντουιτς ή γίνονται βάση για πολλά μαγειρευτά φαγητά.

9. Κιμάς: Γίνεται η βάση για μπιφτέκια, κεφτέδες και μπέργκερ ή μαγειρεύεται και προστίθεται σε ζυμαρικά, ρύζι κλπ.

 

 

10. Κοτόπουλο: Είναι προτιμότερο να ζητάμε από τον κρεοπώλη να το τεμαχίζει ή να αγοράζουμε το σημείο που προτιμάμε καλύτερα: μπούτια, στήθος, φιλέτα από στήθος ή μπούτι. Συσκευασμένα αντέχει στην συντήρηση ως την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία. Διαφορετικά το βάζουμε στην κατάψυξη. Ψητό, στην κατσαρόλα ή βραστό το κοτόπουλο είναι το πιο πολυδιάστατο υλικό που συνδυάζεται στην κυριολεξία με τα πάντα και είναι από όλους αγαπητό.

 

Μπορείς να δεις ακόμη